Yüz Telefondan Biri Sigortalı
Yüz Telefondan Biri Sigortalı
Binlerce TL harcayarak cep telefonları alıyor, yenisi çıktığında ise onları değiştiriyoruz. Peki başlarına bir kaza geldiğinde ne yapıyoruz? Cep telefonlarını kazalara karşı sigortalayan Cepkask şirketinin kurucusu Tayfun Gülgeç’le Türkiye’deki cep telefonu ve sigorta piyasasını konuştuk.
2004 yılında kurulan Cepkask cep telefonları için geliştirilmiş bir sigorta sistemi, tüketiciler bu sigorta kapsamında cihazlarını hırsızlık ve kullanıcı hatalarına karşı garanti kapsamına alıyor. Şirketin yönetim kurulu başkanı Tayfun Gülgeç, bu alana yatırım yapmasının sebebi olarak teknolojiye olan ilgimizi gösteriyor: “Ülke olarak yenilikleri seviyoruz. Türk halkının özellikle otomobil ve elektronik cihazlara ilgisi yüksek. Bazen öyle müşteriler görüyoruz ki kıyafeti eski, ayakkabısı delik ama elinde son model cep telefonu var. Bu müşterilerin cihazlarının başına kötü bir şey gelmişse üzüntülerinin büyüklüğünü tahmin bile edemezsiniz.”
Hiç kuşku yok ki bu gibi durumlarda sigortanın önemi ortaya çıkmakta ama Gülgeç’e göre Türkiye’de sigortacılık alanında gidilecek daha çok yol var. “Türkiye’de sigortacılık sektörü hâlâ çok küçük. Ülkemizde sigortalanabilecek değerlerin sadece yüzde 25’i teminat altında, bu oran gelişmiş ülkelerde çok daha yüksek. Dışarıdan bakıldığında Türkiye bu açıdan hâlâ bakir bir ülke diyebiliriz.”
Sigorta kapsamı geniş
Tayfun Gülgeç’in verdiği bilgiye göre çarpma, düşme, kırılma, sıvı teması, gasp, hırsızlık, yüksek voltaj gibi birçok risk grubu bu sigorta kapsamında teminat altına alınıyor. Yani kullanıcı hatası ve hırsızlıklar olarak gruplayabileceğimiz her şey.
Neden özellikle cep telefonunu sigortaladıklarını sorduğumuzda ise Gülgeç, Türkiye’deki istatistikleri vurguluyor: “2013 yılında 14 milyon cep telefonu satılmış, bunun 9,1 milyonu akıllı telefon. 2014’ün Ocak ayında stoklardaki cep telefonu sayısı ise 2 milyon. Cep telefonu ile hem dünyayı takip ediyoruz hem de artık sosyolojik olarak vazgeçilmez bir araç oldu. Cep telefonu artık bir statü göstergesi gibi kullanılıyor, Türkiye’de cep telefonları ortalama 8 ayda yenileniyor. Çok dinamik bir piyasamız var.”
Gülgeç şubat ayı itibarıyla yürürlüğe giren taksitle cep telefonu satışının yasaklanmasını ise eleştiriyor: “Bunun etkisini zamanla göreceğiz ama bence bu uygulama cep telefonu satışını azaltacak. Taksit uygulamasının tamamen ortadan kalkacağını pek düşünmüyorum; GSM şirketleri kampanyalar yapabilir, senetle cep telefonu satan şirketler ortaya çıkabilir veya teknomarketler bankalarla anlaşıp özel krediler çıkarabilir.”
Kırılma şikayeti ilk sırada
Yaklaşık 10 yıldan bu yana hizmet veren Cepkask’a gelen kullanıcı şikayetlerinde sırasıyla en çok kırılma, sıvı teması ve hırsızlıklar var. Bu gibi durumlarda kullanıcıların resmi tutanak veya beyan formu ile şirkete başvurması yeterli. Sonrasında Cepkask cihazın onarımını sağlıyor. Tamir edilemeyecek düzeyde ise yenisinin ücretini veriyor.
Türkiye’de bu alanda hizmet veren tek şirket olmanın getirdiği ilgi sonucunda Cepkask’a yabancı yatırımcılardan teklif de gelmiş ama Gülgeç bunu reddetmiş: “Barclays Life Style Group bize talip oldu ama şirketin tamamını istediği için anlaşma yapmaktan vazgeçtim. Çünkü Türkiye pazarının çok daha büyüyeceğine inanıyorum. Türkiye’deki yüz cep telefonundan sadece 1’i sigortalı. Bu demektir ki sigorta yapılacak 99 telefon daha bulunuyor. Yapılacak çok iş var.”
Şirketteki odası, gemi maketleri ve aksesuarları ile dolu olan Gülgeç’in bir deniz âşığı olduğunu anlamak hiç de zor değil. “Peki şirketi satıp bir tekneyle dünyayı gezmek istemez miydiniz?” diye sorduğumda gülümsüyor: “Bu benim aileden gelen işim, bu şirketi tamamen satıp bu yaştan sonra kahveye gidemem, tekneyle gez gez de bir yere kadar.”
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!