Görüş Bildir
Haberler
Yurtdışındaki Her 10 Avrupalıdan 3'ü Telefonunu Kapatıyor

Yurtdışındaki Her 10 Avrupalıdan 3'ü Telefonunu Kapatıyor

Onedio Medya
19.02.2014 - 16:23 Son Güncelleme: 19.02.2014 - 16:36

Yurtdışındaki Her 10 Avrupalıdan 3'ü Telefonunu Kapatıyor

Avrupa Komisyonu'nun teknolojiden sorumlu başkan yardımcısı Neelie Kroes Avrupa'nın telefon kullanımı alışkanlığı ile ilgili anketi açıkladığı Pazartesi günü Komisyonu'nun roaming ücretlerini kaldırma çalışmalarının yıllardır devam ettiğini ancak hala kat edilecek daha çok yol olduğunu da söyledi.

Avrupalı tüketiciler ülke sınırları dışında telefonlarını kullandıklarında ek ücret ödemek zorunda. Roaming olarak bilinen bu uygulama nedeniyle ödenen ücretlerde kısa sürede artış gösterebilmekte. Her ne kadar Avrupa Birliği yıllar önce fiyatları sınırlamaya başlasa da yine de tüketiciler yurtdışında telefonlarını kullanmaktan oldukça korkuyor. AB'ye göre roaming ücretleri kaldırılırsa insanlar telefonlarını daha çok kullanacak ve sektör daha fazla tüketici kazanacak—öyle ki 300 milyon insan telefonunu daha çok kullanacak.

Araştırmaya göre AB içerisinde seyahat eden insanların yüzde 28'lik kesimine denk gelen 28 bin kişi ülke dışına çıktıklarında telefonlarını kapatıyor. Seyahat edenlerin yalnızca yüzde 8'i yurtdışında telefonlarını yurtiçinde kullandıkları gibi kullanıyor.

Her 10 kişiden 3'ü bir başka ülkeye gittiğinde telefonunu hiçbir şekilde kullanmıyor.

Tabi ki seyahat edenlerin çoğu telefonlarındaki veri bağlantısını kapatıp otel/tren/havalimanı veya diğer mevcut kablosuz internet bağlantılarını kullanıyor. Londra gibi bazı şehirler bulut tabanlı ücretsiz Wi-Fi bağlantısı sunuyor. Geçen Ağustos'ta yapılan başka bir AB anketi 2012'te AB içerisinde akıllı telefon ve tabletlerin kullandığı kablosuz veri trafiğinin yüzde 71'ini Wi-Fi ağlarından alınan trafiğin oluşturduğunu gösterdi. Kroes o zaman yaptığı açıklamada pahalı roaming paketleri ile kıyaslandığında daha ucuza bağlantı imkanı sunması nedeniyle Wi-Fi bağlantılarının tüketicilerin kullanım alışkanlıklarını değiştirdiğini söylemişti.

Kroes konuşmasında, 'Doğrusu, bu rakamlar karşısında şok oldum. İşi bitirmemiz ve roaming ücretlerini ortadan kaldırmamız gerektiğini gösteriyor. Bu yalnızca tatil yapanlar ile telekom şirketleri arasındaki bir savaş değil. Roaming yüzünden milyonlarca iş ek maliyetlere maruz kalıyor.' dedi.

Buna ek olarak kullanıcıların yüzde 47'si ise başka bir AB ülkesinde hiçbir şekilde e-posta ve sosyal medya kullanmıyor. Yalnızca 10 kişiden biri yurtdışında yurtiçinde olduğu gibi e-posta, 20 kişiden biri de aynı şekilde sosyal medyayı kullanıyor.

Son rakamlara göre yıllardır devam eden ücret sınırlandırmasına göre roaming hala devem ediyor. Kroes, bu yılın başında telekom yasası ile ilgili bir tasarı sunmuştu. Bu tasarıda önlemler daha da artırılıyor ve yurtdışında iken gelen aramalara ek ücret eklenmesi yasaklanıyor. Tasarı şu an doğrudan seçilmiş Avrupa Parlamentosu ve üye ülkelerce değerlendiriliyor.

Kroes, 'Avrupa Parlamentosu'nun tek telekom pazarı konusunda kat ettiği ilerlemeden oldukça memnunum. Teklifin kabulünden bu yana oldukça fazla çalışıyorlar. Bundan memnunum. Ulusal liderlerin de telekom sektöründeki değişim ihtiyacını kabul etmesi gerekiyor. Yunanistan Başbakanı Atina'da şahsan bana bunun AB Başkanlıkları sırasında öncelikli konu olacağı teminatını verdi.' dedi.

Avrupa Tüketici Organizasyonu grubu BEUC—AB'nin roamingden 2015'e kadar tamamen kurtulmasını istiyor.

BEUC açıklamasında, 'Avrupa'da yapılan bu ölçüm tüketicilerin uzun zamandır söylediklerini kanıtlıyor—telefon ağ roaming ücretleri hala aşırı seviyede. Roaming ücretleri Ortak Pazar'ın olmadığı bir dönemin telekom endüstrisi ve bu nedenden ötürü uzun zamandır uygun bir sistem değil' dedi.

WSJ

Kaynak: http://www.wsj.com.tr/article/SB10001...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın