Yolsuzlukla Suçlanan Brezilya Devlet Başkanı Rousseff’in İktidarı Sona mı Eriyor?
Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, hakkında çıkan yolsuzluk iddialarına ilişkin soruşturma başlatılması amacıyla kongrede yapılan oylamayı kaybetti. Rousseff, soruşturmanın aleyhine sonuçlanması halinde ise 180 gün içinden görevinden alınabilecek. Oylamanın sonucunu büyük bir coşku ve sevinçle karşılayan yüz binlerce Brezilya vatandaşı sokağa çıkarak, çıkan bu kararı sevinçle karşıladı.
Ulusal Kongre'nin alt kanadında oy kullanan 513 milletvekilinin üçte ikisinden fazlası, Rousseff ve hükümet aleyhine oy kullanınca, bütçe yolsuzluğuyla suçlanan Rousseff için soruşturma yolu da açılmış oldu.
Rousseff karşıtları 367 oya ulaşarak, Devlet Başkanı hakkında soruşturma açılmasını gerektiren 342 oyu aştı. İktidar partisi, yenilgiyi kabul etse de mücadeleye devam edileceğini de ifade etti.
'Bu geçici mağlubiyeti kabulleniyoruz ancak bugünkü oylama savaşın bittiği anlamına gelmez'
Rousseff'in liderliğini yaptığı İşçi Partisi'nden üst düzey bir isim olan Jose Guimaraes, Fransız haber ajansı AFP'ye, 'Bugün darbeciler kazandı. Bu geçici mağlubiyeti kabulleniyoruz. Ancak bugünkü oylama savaşın bittiği anlamına gelmez. Mücadelemiz sokaklarda ve Senato'da devam edecek' diye konuştu.
Rousseff, 2014 genel seçimleri öncesinde bütçe verilerinde manipülasyon yapmakla suçlanıyor...
Kongre'nin alt kanadında oylamalar devam ederken, Rousseff, Facebook hesabı üzerinden paylaştığı mesajlarda 'Sandığın iradesine saygı gösterin' mesajları paylaşılmıştı.
Brezilya Devlet Başkanı, 2014 genel seçimleri öncesinde ülkenin bütçe verilerini manipüle ederek bütçe açığını olduğundan düşük göstermekle ve bu yolla seçimler öncesinde destek çekmeye çalışmakla suçlanıyor.
Rousseff ise tüm iddiaları reddediyor.
Ülke derin bir siyasi krize girdi
Oylama öncesinde Brezilya derin bir siyasi krize girmiş ve Rouseff'in liderlik ettiği koalisyonun ortakları birer birer desteklerini İşçi Partisi'nden ve Rousseff'ten çekmişlerdi.
Brezilya sokaklarında gösteriler düzenleyen protestocularsa Devlet Başkanı'nı istifaya çağırıyorlardı.
Pazar günü yapılan oylamanın ardından yüz binlerce Rousseff karşıtı sokaklarda kutlamalar yaptı.
'Gösteriler barışçıldı'
Brezilya bayraklarını da sallayan milletvekillerinden birisiyse bir ara konfeti paketleri patlattı. Televizyonlardan canlı yayınlanan oylama süreci için ülkenin büyük şehirlerindeki meydanlara da dev ekranlar kuruldu.
Ülkenin başkenti Brasilia'da, Kongre binası önünde yaklaşık 53 bin Rousseff karşıtı gösterici toplanırken, Rousseff'i destekleyen göstericilerin sayısı 26 bin civarındaydı.
Brezilya emniyet güçleri, sokak gösterilerinin barışçıl biçimde gerçekleştiğini, kendilerininse gerekli güvenlik tedbirlerini aldığını ifade etti.
Süreç Senato tarafından yürütülecek
68 yaşındaki Rousseff için bundan sonraki süreç Senato tarafından yürütülecek.
Mayıs ayında yapılması beklenen oylamada Senato, Rousseff hakkında yolsuzluk davası açılıp açılmamasını oylayacak. Uzmanlar, Senato'dan dava açılması yönünde bir karar çıkmasını bekliyor.
Davanın açılması durumundaysa Rousseff'in Devlet Başkanlığı 180 günlüğüne askıya alınacak.
Bu süre zarfında ülkenin liderliğini ise Başkan yardımcısı Michel Temer'in üstleneceği ifade ediliyor. Temer, Rousseff'in 2014'teki eylemlerinin soruşturulması gerektiğini savunanların önemli sözcüleri arasındaydı.
Rousseff Devlet Başkanlığı görevinden azledilirse, Temer, 2018 seçimlerine kadar yeni Devlet Başkanı olarak görev yapacak
Eğer Senato'da yapılacak oylamada Rousseff'in Devlet Başkanlığı görevinden azledilmesi yönünde bir karar çıkarsa, Temer, 2018 seçimlerine kadar ülkenin yeni Devlet Başkanı olarak görev yapacak.
Fransız haber ajansı AFP'nin sorularını yanıtlayan Brezilyalı haber sitesi Congresso en Foco'nun siyaset uzmanı Sylvio Costa, 'Ulusal Kongre alt kanadındaki oylamanın ardından Rousseff'in gidişi neredeyse kesin hale geldi. Ancak kim kaybederse kaybetsin, sokak gösterileri devam edecek. Kesin olan tek şey ülkedeki krizin bugün sonlanmayacağı' diyor.
Rousseff'in görevden alınması durumunda, Brezilya'da 13 yıldır devam eden İşçi Partisi iktidarı da son bulmuş olacak.
Kaynak: BBC Türkçe ve Euronews
Yorum Yazın
Türkiye'de Rte'ye yapamadıklarını brezilyada roussefe yaptılar.
Ne alaka? Kadının suçlandığı şey bütçe rakamlarını manipüle etmek. Ne demek olduğunu bildiğinden emin değilim ama zatı muhtereme yönlendirilen suçlamaların y... Devamını Gör
Yalnız bizim *kp çocuklarına helal olsun , dünya neresinde hırsız görseler milliyet ayırt etmeden bağırlarına basıyorlar . Adamlar hırsızlığı , yolsuzluğu ko... Devamını Gör
bize brezilya modeli başkanlık mı gelecekti..........