Sebzeleri Taze Tutmanın Tek Yolu Buzdolabı Değil! Tamamen Doğal Ürünlerle Elektriksiz Soğutucu Yapabilirsiniz
Dezavantajlı bölgelerde yaşayanların hayatlarını kolaylaştırmak aslında bu kadar basit.
İster inanın ister inanmayın, yiyecekleri soğuk tutmak için buzdolabına ihtiyacınız yok.
Mohammed Bah Abba isimli Nijeryalı bir öğretmen, 90’lı yıllarda bu saydığımız malzemeleri kullanarak doğal soğutma sistemi geliştirdi.
Bu sistem o dönemde, işsizlik oranın çok yüksek olduğu o bölgede hem iş gücü sağlamış, hem de ucuz, basit bir yöntemle elektrik olmadan da yiyecekleri koruyabilmeyi sağladığından, bölge haklı için önemli bir buluş olmuştu. Ayrıca Abba, 2001 yılında bu icadıyla önemli bir girişimcilik ödülü almış, aldığı ödülü ise icadını tüm ülkeye yaymak için kullanmıştı.
Orta Doğu ve Afrika'daki insanlar, yiyeceklerin sıcak ve kurak iklimlerde bozulmasını önlemek için uzun zamandır benzer yöntemler kullanıyorlar.
Bu buharlaşmalı soğutma sisteminin, Eski Mısır’da da kullanıldığı ile ilgili kanıtlar var.
Peki nasıl yapabiliriz?
1. Biri diğerinin içine sığacak şekilde iki adet sırlanmamış seramik kap, biraz kum ve su alın.
2. Büyük kabın tabanını bir miktar kumla doldurun.
3. Küçük olanı da büyük kabın içine koyun.
4. İki kap arasındaki boşluğu kumla doldurun.
5. Kuma su dökün.
6. Kabınızı seramik bir kapak veya ıslak bir bezle örtün.
Ve hazır. Artık kabınızda yiyecek depolamaya hazırsınız.
Her gün kuma su eklemeyi unutmayın, çünkü bu saksılar yiyecekleri buharlaşma yardımıyla soğutur. İki çömlek arasında bulunan kumun kuruması, yani suyun buharlaşması esnasında içteki çömlekten ısı alınır. Su buharlaşırken enerjiyi havaya bırakır ve kabın içindeki boşluğu soğutur. Sıcak bir günde yüzünüze su çarptığınızda, suyun buharlaşırken yüzünüzü serinletmesi gibi. Aslında buzdolapları da benzer şekilde, ısı transferi yöntemi ile çalışır.
Soğutucunuzu gölgede tutmak en iyi şekilde verim almanızı sağlayacaktır.
Çünkü güneş tam tersi bir biçimde yiyeceklerinizin ısınmasına sebep olur, rüzgar suyun ısınmadan, hızlı bir şekilde buharlaşmasını sağlar, bu da yiyeceği daha hızlı soğutur. Bu yüden bu soğutucular, kurak iklimlerde daha kullanışlı olacaktır.
Dünyanın gelişmekte olan dört bölgesine (Latin Amerika, Doğu Afrika, Güney Afrika ve Güney Asya) destek için kurulan Practical Action, isimli bu kuruluş bu soğutma sistemini ‘Zeer Pots’ ismiyle, yardım yaptıkları bölgelerde tanıtmış ve oldukça verim almışlar.
“İnsanların kendi sorunlarını çözmelerine yardımcı olabilecek ustaca fikirler bulmaktan hoşlanıyoruz.”
“İnsanların kendi sorunlarını çözmelerine yardımcı olabilecek ustaca fikirler bulmaktan hoşlanıyoruz.”
Practical Action’ın CEO’su Paul Smith Lomas, ürünü tanıttıkları ülkelerden oldukça olumlu geri dönüşler aldığını söylüyor. Kuruluşun web sitesinde yazdığına göre, Hawa Abbas isimli bir kadın; önceden bamya, domates ve havuçların bozulmalarını izlediklerini, bu soğutma sistemini keşfettikten sonra, bunun değiştiğini söylüyor. Sebzenin türüne göre artık ürünler 3-4 hafta kadar taze kalabiliyormuş. Hatta bir adam, bu kaplarla buz yapabildiklerini söylemiş.
“Zeer Pots yapmayı öğrendiğimden beri hayatımız çok daha iyi.”
Bu ürün sadece elektriğin olmadığı yerlerde değil, evdeki buzdolabının yetmediği durumlarda, kamp alanlarında, elektrik faturasından tasarruf edilmek istendiğinde de oldukça kullanışlı olacaktır.
Ayrıca çevre için de son derece iyi. Çünkü herhangi bir yakıt, yağ veya gaz gerektirmiyor.
Peki siz bu kaplar hakkında ne düşünüyorsunuz? Gerçekten faydalı buldunuz mu yoksa işe yaramayacağını mı düşünüyorsunuz?
Yorum Yazın