onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Yer Altına 'Devasa' Soğuk Hava Deposu

Yer Altına 'Devasa' Soğuk Hava Deposu

Kapadokya'nın giriş kapısı olarak bilinen, 4 bin yıllık tarihi geçmişiyle volkanik toprak yapısına sahip Niğde'de 131 bin metrekarelik alanda 100 bin ton ürün depolama kapasitesine sahip, kayadan oyma yer altı soğuk hava deposu için çalışmalara başlandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Betül Abbak'ın haberine göre; Niğde-Kayseri karayolunun Aktaş mevkisinde İl Özel İdaresine ait 131 bin metrekarelik alanda yapılacak ve yerin metrelerce altına kurulacak kayadan oyma soğuk hava deposunda, 48 bin ton, mekanik iklimlendirme ve havalandırma tesisi kurulması halinde ise 100 bin ton ürün depolanabilecek.

İl Genel Meclis Başkanı Mahmut Peşin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, jeolojik etüt çalışmalarıyla zemindeki kaya testlerinin tamamlandığını, yakın zamanda ihaleye çıkacaklarını bildirdi.

Etüt çalışmalarında toprak yapısının yer altı oyma deposu için çok sağlıklı ve uygun olduğunun tespit edildiğini aktaran Peşin, 'Projede 16 yer altı oyma deposu ortaya konumlanacak. Bir depo ortasında 6 metre genişliğinde ve 6 metre yüksekliğinde bir koridor olacak. 22 loca bulunacak bir depoda 3 bin ton ürün depolanabilecek' diye konuştu.

"Türkiye'nin en büyük yer altı depolama tesisi"

"Türkiye'nin en büyük yer altı depolama tesisi"

Peşin, depolama koşulları sağlıklı olmadığında üründe çok fazla kayıp yaşandığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

'Hedeflerimizden biri de ucuz maliyetle depolamak. Depoladığımız ürünlerin kalitesini ve saklama süresini daha uzun dönemlere yayarak daha karlı satışlar yapmayı sağlamak istiyoruz. Depolar 2 yıl içerisinde oyma işlemleri biterek ürün koyulabilecek hale gelecek. Türkiye'nin en büyük yer altı depolama tesisini yapıyoruz. Aynı anda 48 bin ton kapasiteli depolayabilecek başka yer altı deposu yok. Mekanik iklimlendirme ve havalandırma tesisi kurulması halinde ise aynı yerde 100 bin ton ürünü depolayabileceğiz.'

Deponun, Aktaş Lojistik Köyü ve otoban çıkışında olması dolayısıyla çevre illere de hizmet vereceğini aktaran Peşin, yörede üretilen patatesin yanı sıra Akdeniz bölgesinde yetiştirilen narenciye ürünlerini de depolamayı hedeflediklerini belirtti.

Deponun yapımında görev alan teknik personel Ramazan Kurugöl ise Niğde'nin yer altı deposu için gerekli şartlara sahip olduğunu dile getirerek, ' Depo olması için iki şart gerekli. İlk şartımız kaliteli tüf yapısı, ikincisi ise rakım. Niğde bu iki şartı da barındırıyor. Güzel birproje olacak' dedi.

AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
2
2
1
1
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam