Görüş Bildir
Haberler
Yemen'de Hükümet ve Cumhurbaşkanı İstifa Etti

Yemen'de Hükümet ve Cumhurbaşkanı İstifa Etti

Deniz Gök
22.01.2015 - 20:10 Son Güncelleme: 23.01.2015 - 10:39
İçeriğin Devamı Aşağıda

Yemen'de, isyancı Husilerin başkent Sana'da kontrolü ele geçirmesini protesto eden Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi ve Halid Mahfuz Bahhah başkanlığındaki hükümet istifa etti.

Cumhurbaşkanı Hadi isyancılarla müzakerelerin çıkmaza girmesinin ardından görevini sürdüremeyeceğini söyledi. Hadi Husileri, vardıkları barış anlaşmasına uymamakla suçladı.

Başbakan Bahhah da istifa mektubunda, 'kabineyi yapıcı olmayan bir siyasi duruma çekmek istemediğini' belirtti.

Suudi Al Arabiya televizyon kanalı ve Fransız haber ajansı AFP ise Yemen Parlamentosu'nun istifaları kabul etmediğini duyurdu.

Husiler daha önce Hadi'nin konutunun ve Başkanlık Sarayı'nın çevresindeki önemli mevzilerden çekilme sözü vermişlerdi.

Hadi'nin kararını memnuniyetle karşılayan Husiler, ülkedeki siyasi boşluğun doldurulması için bir Başkanlık Konseyi oluşturulmasını önerdi.

BBC 'ye konuşan bazı güvenlik kaynakları Yemen İstihbarat Servisi Başkanı Ali Hasan El Ahmedi'nin de görevi bıraktığını söylüyor.

Hadi'nin istifasını açıklamasının ardından, Yemen'in güneyinde bazı yerel yönetimlerin artık merkezi hükümetin talimatlarını yerine getirmeyeceklerini açıkladığı yönünde haberler var.

Yemen'in güneyindeki en büyük kent olan ve Hadi'ye desteğin fazla olduğu Aden'de de patlama sesleri duyulduğu bildiriliyor.

Sana yönetiminin El Kaide ile mücadelesini destekleyen ABD ise Yemen'deki gelişmeleri dikkatle izliyor.

Yemen'in başkenti Sana'da geçen hafta hükümet güçleri ve Husiler arasında çatışma çıktı.

Husiler Pazartesi günü Başbakan Bahhah'ın heyetine ateş açıp, Başkanlık Sarayı'nı kuşattı. Çarşamba günü de Cumhurbaşkanı Hadi'nin evine saldırı düzenledi.

Saldırıdan birkaç saat sonra ise taraflar arasında ateşkes sağlandı.

Yemen'in resmi haber ajansı Saba, ateşkes uyarınca Husilere, aralarında parlamento ve devlet kurumlarında daha çok temsil edilmesi dâhil bir dizi hak tanındığını bildirilmişti.

Husilerin de başkent Sana'nın bazı noktalarından çekilecekleri ve alı koydukları Başkanlık Ofisi Müdürü Ahmed Avad bin Mübarek'i serbest bırakma sözü verdikleri belirtilmişti.

Fakat henüz bu sözler yerine getirilmedi.

BBC Türkçe

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0