Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yazılımcıların Yaptığı 10 Ölümcül Hata
Yazılımcıların Yaptığı 10 Ölümcül Hata
1. Sovyet Gaz Hattı (1982)
2. Therac-25 Tıp Kazası (1985-87)
Bir radyasyon terapi cihazı hatalı çalıştı ve çeşitli tıbbi tesislerde ölümcül düzeyde radyasyon verdi. Bunun sebebi 20-25 eğitimsiz kişinin yazdığı program baz alınarak yeni sürüm oluşturulmasıydı. 5 kişi öldü, diğerleri ağır yaralandı.
3. Berkeley Unix Sisteminde Tampon Bellek Taşması (1988)
Morris Worm denen ilk İnternet solucanı bir tampon bellek yetersizliği sorunundan yararlanıp, bir günden az bir zaman içinde, 2000-6000 arası bilgisayara bulaştı. Şimdi bu sayı az gibi görünse de o yıllarda ertesi gün gazete manşeti olacak haberdi.
4. Kerberos Rasgele Sayı Üreticisi Kazası (1988-1996)
Kerberos güvenlik sisteminin yazarları, programın rasgele sayı üreticisini uygun bir parametreyle beslemeyi ihmal edince, yetkilendirme için Kerberos’a dayanan bir bilgisayara izinsiz giriş yapmak mümkün hale geldi.
5. AT&T Bilgisayar Ağı Kazası (1990)
AT&T’nin uzun mesafe şalterlerini kontrol eden yazılımının yeni sürümündeki bir görünmez hata, bu dev bilgisayarların komşu makinaların birinden belirli bir mesaj almaları durumunda çökmelerine neden oldu. Bir gün bir şalter sistemi çöktü ve yeniden çalışmaya başladı. Kısa süre sonra, her 6 saniyede 114 şalter çöküp yeniden çalışmaya başlar hale geldi. Böylece 9 saat boyunca 60 bin kadar kişi uzun mesafeli servis kullanamaz hale geldi.
6. Pentium İşlemcide Sorun (1993)
Bir silikon hatası sonucu meydana gelen bu hata aslında matematiksel işlemlerde %0.006 hata yapıyordu fakat halkla ilişkiler kabusuna neden oldu. Ayrıca İntel 475 milyon dolar zarar etti.
7. Bilgisayar Ağı Kontrol Komutlarında Sorun
IP kodlarından kaynaklanan bir hata nedeniyle yanlış bir ping komutu yazıldığında işletim sistemleri çöküyordu. Durumdan en fazla etkilenenler Windows kullanıcılarıydı.
8. Ariane 5 Flight 501 (1996)
Ariane 4 ‘den daha hızlı motora sahip Ariane 5 ‘de 4 ‘ e ait bir kod kullanılınca roket fırlatıldıktan sonra tüm bilgisayarları çöktü (aritmetik işlem hataları oluştu) ve 40 saniye sonra roket yere çakıldı.
9. National Cancer Institute, Panama (2000)
Bir dizi kaza sonucu bir ABD firması olan Multidata Systems International tarafından yazılmış olan terapi planlama yazılımı, radyasyon terapisine girecek hastaya yollanacak uygun radyasyon dozunu yanlış hesapladı. 8 ölü ve 20 ‘den fazla yaralıyla sonuçlanan süreçte doktorlar cinayetle suçlandı.