Görüş Bildir
Haberler
Yaşar Kaya 21 Yıl Sonra Türkiye'de

Yaşar Kaya 21 Yıl Sonra Türkiye'de

adem kara
17.04.2014 - 15:03 Son Güncelleme: 17.04.2014 - 15:23

PKK çizgisindeki Kürt siyasi hareketinin önde gelen isimlerinden Yaşar Kaya mahkemeden aldığı 'tutuklanmayacaksın' güvencesinin ardından Türkiye'ye döndü. Kaya, ifadesi alınmak üzere Adliye'ye götürüldü.

Yaşar Kaya 21 yıl önce apar topar ayrıldığı Türkiye'ye bugün tekerlekli sandalyede döndü. Kaya, havaalanında kendisini bekleyen eşi, kızı ve avukatı ile gazeteci yazar İsmail Beşikçi ile görüşemeden polis tarafından ifadesi alınmak üzere Adliye'ye götürüldü.

Kaya, burada gazetecilere ilk açıklamasında şunları söyledi:

'Arkadaşlar dostlar ben de sizin gibi basın mensubuyum. 21 yıl sonra dönmek inanılmaz memnuniyet verici bir olay. Ailemize, çocuklarımıza kavuştuk bundan büyük bir şey olabilir mi?'

'Her şeye hasretti'

Yaşar Kaya'nın eşi Yurda Kaya da havaalanında gazetecilerin sorularını yanıtladı:

'Çok geç bir dönüş oldu ama buruk bir sevinç yaşıyorum. Son zamanlarda ben de vize alamadım, yanına gidemedim. Allah hiç kimseyi yurdundan koparmasın, hiçbir yer insanın memleketi gibi olmuyor. Gittiğimde kıymalı börek, salatalık götürüyordum buradan, her şeye hasretti. Hep çok zordu.'

Kaya, aileyi BDP ya da hükümet kanadından arayan olmadığını söyledi. Yaşar Kaya'nın kızı Berivan Kaya ise 'Duygularım çok karmaşık aslında. O yılların hesabını kime sorabilirim, öfkeliyim' dedi.

Farklı bir Türkiye'ye döndü

Kaya'nın 21 yıl önce ayrıldığı Türkiye'de her şey çok başkaydı. Türkiye, değil Kürt sorunun konuşulmasının dahi zor olduğu bir dönem yaşıyordu. 1989 yılında SHP çatısı altına giren Kürt milletvekilleri partiden ihraç edilmiş, takvimler 1993 yılını gösterirken Halkın Emek Partisi ile başlayan PKK'ya yakın siyasi çizginin üçüncü partisi de kapanmıştı.

Leyla Zana'nın Kürtçe, 'Bu yemini Kürt ve Türk halklarının kardeşliği için ediyorum' sözlerini eklediği milletvekili yemini ile Türkiye'nin tanıdığı Kürt siyasetçilerden biri de Yaşar Kaya idi.

Özgür Gündem gazetesinin kurucuları arasında da yer alan Yaşar Kaya, Halkın Emek Partisi'nin (HEP) kapatma davası sürerken kurulan Demokrasi Partisi'nin (DEP) başkanlığına getirildi. Sonrasında tutuklandı, yedi parti yöneticisi ile birlikte cezaevine girdi. DEP milletvekilleri Orhan Doğan, Leyla Zana, Hatip Dicle gibi isimler apar topar Meclis'te tutuklanırken Kaya bazı arkadaşlarıyla birlikte cezaevinden çıktı ve hemen yurtdışına, uzun bir süre dönmemek üzere Almanya'ya gitti.

Daha sonra Yaşar Kaya beraberinde bir dönem milletvekilliği de yapan Zübeyir Aydar gibi isimlerle 'Sürgündeki Kürt Parlamentosu'nun kurucuları arasında yer aldı, başkanlığını yaptı. Ancak Abdullah Öcalan'ın talimatıyla kurulan parlamentoyla Öcalan Türkiye'ye getirildikten sonra siyaseten yolları ayrıldı.

PKK çizgisiyle de ters düşen Yaşar Kaya uzun bir süre sonra 2011 yılında Erbil'de kameralar karşısına çıktı. Erbil ilk defa bir Türk Başbakanı'nı, Recep Tayyip Erdoğan'ı ağırlamaya hazırlanıyordu ve bu tarihi ziyarete tanıklık etmek, Erdoğan'ı karşılamak üzere havaalanına gelen isimlerden biri de Yaşar Kaya idi. İlerleyen yaşına rağmen havaalanında saatlerce Erdoğan'ı bekleyen Kaya'nın elinde Başbakan Erdoğan'a yazdığı bir mektup vardı.

'Sayın Başbakanım;

Bu mektubu yazdığım şu günde Türkiye tarihi bir süreci yaşıyor ve hem demokrasi, hem de Kürt sorunu olanca hızı ile tartışılıyor. Yüzyıllık yasaktan sonra bu tarihi bir süreçtir. Allah hepimizin yardımcısı olsun. Bu süreçte direnip sonucu barışa götürenleri tarih, Kürt ve Türk halkı onurla, şerefle yad edecektir.Biz Avrupa'da sürgünde yaşayan gazeteci, yazar, siyasetçi, araştırmacı birkaç binin üstünmeyiz. Ülkemiz fikir bakımından bir aşamaya geldi. Barışa inanıyoruz. Artık iki halkın çocukları ölmesin diyoruz ve bu sürece bu potansiyeli dahil ederek katkıda bulunmak istiyoruz.'

Bu sözlerle dönmek istediği mesajını veren Kaya'nın hayalinin gerçekleşmesi bu satırların yazılmasından üç yıl sonra oldu. Sürgündeki Kürt Parlamentosu üyesi olmakla suçlanan 31 kişinin yargılandığı davada, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Yaşar Kaya, Yusuf Serhat Bucak ve Şerafettin Kaya hakkında 3 ay içinde ifade vermeleri durumunda tutuklanmama güvencesi verdi. Kaya, bu kararın ardından Türkiye'ye döndü.

Kaynak: Gonca Şenay | Al Jazeera

Kaynak: http://aljazeera.com.tr/al-jazeera-oz...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0