Görüş Bildir
Haberler
Yanmış Yağlarla Başı Dertte Olanlara Müjde! İşte Fırınınızı İlk Günkü Gibi Tertemiz Yapacak Pratik Çözümler

Yanmış Yağlarla Başı Dertte Olanlara Müjde! İşte Fırınınızı İlk Günkü Gibi Tertemiz Yapacak Pratik Çözümler

16.07.2022 - 08:31

Leziz yemeklerin ortaya çıktığı fırınlar olmadan mutfak düşünülemez. Kurabiye, kek, pasta ve ekmek gibi birbirinden farklı lezzetlerin hazırlandığı bu vazgeçilmez beyaz eşyanın temizliği oldukça önemli. Yemeklerin pişerken çıkardığı buhar ve yağ nedeniyle fırınlarda oluşan kir katmanlarını temizlemek ise bir o kadar zahmetli ancak dert etmenize gerek yok! İşte fırınınızı temizlerken işinizi kolaylaştıracak birkaç taktik.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Fırının içini karbonat-limon karışımlı su ile temizleyin.

Fırının içini karbonat-limon karışımlı su ile temizleyin.

Fırını temizliğinde en kirli ve yorucu kısım dendiğinde akla ilk olarak iç bölüm gelir. En çok yağ ve kir tabakasının biriktiği bu alanları temizlemek için doğru adımları takip etmek işinizi oldukça kolaylaştırır. Karbonatlı limon karışımı ise bu noktada kurtarıcı rolü üstleniyor. Düzenli olarak her kullanım sonrası bu işlemi uygularsanız fırınınızı temiz tutmakla kalmaz onun kullanım ömrünü de uzatabilirsiniz. Fırının tüm noktalarını kolay ve pratik bir şekilde temizlemek için şu adımları izleyebilirsiniz:

● Öncelikle karbonat ve limonlu su karışımı yapacağınız bir kap ayarlayın. 1 paket karbonatı, 1 tane limonun suyunu ve bir miktar suyu bu kabın içerisinde karıştırın.

● Hazırladığınız karışımı dilerseniz sprey başlıklı şişelere doldurarak sıvıyı fırının içine kolayca yayabilirsiniz. 

● Karışım fırının iç kısmına tamamen dağılınca yaklaşık 30 dakika kadar bekleyin.

● Geçen sürenin ardından fırının iç ve yan kısmını nemli bez yardımıyla temizleyin.

Fırındaki yağ yanıkları için amonyak kullanın.

Fırındaki yağ yanıkları için amonyak kullanın.

Temizliği pratik hâle getirecek bir diğer mucize ürün ise amonyak. Amonyak ile her türlü yağ yanıklarını kolaylıkla temizleyebilirsiniz. Amonyak ve su karışımını fırında uygulamadan önce fırının içerisindeki teli çıkarmayı unutmayın. Tellerin temizliğini ayrıca lavaboda yapabilirsiniz. 

● Temizlik kabının içerisine 2 bardak su ve yarım bardak amonyağı karıştırın.

● Amonyak ve su karışımını bez yardımıyla fırının tüm iç yüzeyine uygulayın.

● Tüm yüzeyi karışımla sildiğine emin olduktan sonra fırının kapağını kapatın ve 1.5 saat kadar kapalı tutun. 

● Yağ çözücü etkisi yaratan amonyak kısa sürede tüm kiri çözecek. Beklemenin ardından nemli bir bezle fırını silebilirsiniz.

Fırın camını sirke-sabun karışımlı su ile silin.

Fırın camını sirke-sabun karışımlı su ile silin.

Fırında göze çarpan en lekeli yer hiç şüphesiz camlar oluyor. Camlarda oluşan kahverengi lekelerden kurtulmak için kullanılan sirke, etkisini fırın temizliğinde de gösteriyor. Âdeta 'Her masada varım.' diyen sirke, fırın camlarının ilk günkü temizliğini koruyor. 'Peki, bu iş nasıl olacak?' diyorsanız işte izlemeniz gereken adımlar:

● Karıştırma kabının içerisine aynı oranda sirke ve su ekleyin. 

● Sabunu ise ister kalıptan rendeleyip ister sıvı olarak kullanabilirsiniz. Ölçüsünü ise su ve sirkeye göre dengeleyin. Daha etkili sonuç almak için dilerseniz karışıma karbonat da ekleyebilirsiniz. 

● Ortaya çıkan karışımı sünger yardımıyla fırının camına uygulayın. Ovalayarak camı iyice silin.

● Ardından nemli bir bezle durulama işlemine geçin. Camların ışıl ışıl parladığına şahit olacaksınız.

Sabun ve portakal yağını es geçmeyin.

Sabun ve portakal yağını es geçmeyin.

Fırındaki yemek kokusundan kolayca kurtulabileceğinizi biliyor muydunuz? Bunun için size yardım edecek formül sabun ve portakal yağından geçiyor. Yapmanız gerekenlerse oldukça kolay:

● İhtiyacınız olan malzemeler; 2 yemek kaşığı sabun, 2 yemek kaşığı karbonat, 1 tatlı kaşığı portakal yağı ve 1 fincan sıcak su.

● Tüm malzemeleri tek bir kapta birleştirin. Tamamı eriyene kadar karıştırın.

● Burada dikkat etmeniz gereken nokta, fırının daha önceden ısıtılmış olması. Fırının derecesini 140'a getirin ve 10 dakika boyunca çalıştırın.

● Ardından karışımı iç kısma dağıtın.

● Biraz bekletin ve nemli bezle temizleyin. Artık kirlerden arınmış ve portakal kokulu bir fırına sahipsiniz.

Kendinize temizlik rutini belirleyin ve kalıcı lekelere izin vermeyin.

Kendinize temizlik rutini belirleyin ve kalıcı lekelere izin vermeyin.

Fırın temizliği yapmak kadar bu temizliğin kalıcılığını korumak da oldukça önemli. Bunun için fırın kullanma sıklığınıza göre kendinize temizlik aralığı belirleyebilirsiniz. Fırınla çok fazla haşır neşirseniz temizliği daha sık, nadir kullanıyorsanız da belirli aralıklarla yapabilirsiniz. Bu durum ne pişirdiğinize göre de değişebilir. Eğer sık sık yağlı yemekler yapıyorsanız temizlik işlemini yemeğin hemen ardından yapabilirsiniz. Birkaç kullanımı beklemeden yapacağınız bu temizlik, oluşacak yağ ve kir tabakalarının fırına iyice işlemeden temizlenmesine yardımcı olacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Fırını çizmeyecek bez ve sünger tercih edin.

Fırını çizmeyecek bez ve sünger tercih edin.

Fırını yağlar ve kirden temizlemenin yanında uzun ömürlü kullanabilmek için çizilmemesine özen göstermelisiniz. Doğru bez ve süngeri kullanmak, fırının iç kaplamasına zarar vermez. Ayrıca fırının camının çizilmesine de engel olur.

Fırın temizliği için özel üretilen ürünlere şans verebilirsiniz.

Fırın temizliği için özel üretilen ürünlere şans verebilirsiniz.

Karışım hazırlamakla uğraşmak istemiyorsanız fırın temizliği için özel üretilen bazı ürünler bulmak mümkün. Tabii bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli şey, kullanılacak ürünün kimyasal içermemesi. Aksi hâlde kullanılan ürün sağlığınıza zarar verebilir.

Doğal malzemeler kullanmaya dikkat edin.

Doğal malzemeler kullanmaya dikkat edin.

Ne kadar temizleseniz de mutlaka fırın içerisinde kalıntı bırakan kimyasallar, pişen yemeklere de geçer. Bu nedenle sağlığınızı olumsuz etkileyecek kimyasal ürünlerden uzak durmaya özen gösterin. Doğal karışımlar hazırlayarak fırın temizliğini kolayca yapabilirsiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın