Görüş Bildir
Haberler
Yakın Zamanda Dünyayı Güzelleştirecek 11 Fıstık Gibi İcat

Yakın Zamanda Dünyayı Güzelleştirecek 11 Fıstık Gibi İcat

15.07.2014 - 22:48 Son Güncelleme: 16.07.2014 - 13:52

Dünyayı kurtarmak, insan ihtiyaçlarını çok daha ucuz, kaliteli ve kolay karşılamak için illa her seferinde bilimde çığır açacak bir buluş yapmak gerekmiyor. Bazen çok basit ve uygun çözümler milyonlarca insanın çok daha iyi koşullarda ve sağlıklı yaşamasına neden oluyor. Aşağıda yer alan 11 yeni teknoloji çok basit çözümlerle dünyayı çok daha güzel bir yer yapmaya aday.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Dişleri temizleyen ciklet

11. Dişleri temizleyen ciklet

Dünyada yaklaşık 4 milyar insan diş temizliğine bağlı sağlık sorunları yaşıyor. 'Sweet Bites' isimli ciklet içeriğinde bulunan xylitol sayesinde dişleri temizliyor ve diş sağlığı sorunlarını azaltıyor. Üstelik mucizevi cikletin mucitleri, bu ciklet sayesinde düşük gelir grubuna mensup hanımların kendi topluluklarında satış yaparak ekonomik durumlarına da yardımcı olabileceklerine inanıyor.

10. Beyin Sarsıntılarını İzleyen Ağızkoruyucu

10. Beyin Sarsıntılarını İzleyen Ağızkoruyucu

Beyin travmalarını tespit etmek çoğu zaman çok zor. Üstelik sporcular için hayati. Beyin travması geçiren bir sporcunun bu durumu tespit edilemediği takdirde sporcu hayat boyu nörolojik sorunlarla uğraşmak zorunda kalabiliyor. Japonca 'korumak' anlamına gelen Mamori isimli ürün içinde bulunan sensorler aracılığıyla sporcuları ve teknik direktörlerini uyararak, bir beyin travması yaşanıp yaşanmadığını haber veriyor. Sorun ortadan kalkıyor.

9. Internete bağlı, taşınabilir antiseptik

9. Internete bağlı, taşınabilir antiseptik

Amerika'da yapılan bir araştırmaya göre her 4 hastadan biri yalnızca hastaneye gittiği için hasta oluyor. El yıkama bu şekilde yaşanan hastalıkları yüzde 40 oranında azaltıyor olsa bile hastane çalışanlarının sürekli el yıkamasını sağlayacak herhangi bir sistem bulunmuyor. SwipeSense hastane antiseptiklerinde tam bir devrim yapıyor. İnternete bağlı bu antiseptik ile hastane yöneticileri hastane personelinin ne kadar sıklıkla ellerini temizlediğini ve hijyen standartlarına uyabildiğini takip ediyor, hastanede kapılan hastalıklar son buluyor.

8. Güneş enerjisiyle çalışan dumansız mangal

8. Güneş enerjisiyle çalışan dumansız mangal

Kömürü iyice yakıp, mangal dumanı gökyüzüne karışırken pirzolaları atıp cos sesini duymadan mangal yaptığını hissedemeyenler için iyi bir tercih olmasa da, güneş enerjisi panelleriyle çalışan, dumansız, çevreye zararı olmayan bir mangal en sonunda üretiliyor. Infinity Bakery isimli firma tarafından geliştirilen mangal ile hiçbir yakıt harcamadan, komşulara kokutmadan tıkır tıkır mangal yapmak mümkün.

7. Ucuz, taşınabilir su arıtma cihazı

7. Ucuz, taşınabilir su arıtma cihazı

Yapılan araştırmalara göre dünyada 1 milyar insan temiz, içilebilir suya erişim şansına sahip değil. Portapure isimli 18 litrelik bu sevimli cihaz herhangi bir yerden kendisine yüklenen suyu tertemiz, pür-i pak bir ab-ı hayata çeviriyor. Tek bir filtre ile 11 bin 350 litre su temizleyebilen bu harikulade alet susuz çocuklara, yanık bağırlara şifa getirmeye talip.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Sızıntı yapınca uyaran su boruları

6. Sızıntı yapınca uyaran su boruları

Sadece Amerika'da sızıntı yapan su boruları yüzünden 92 milyon dolar değerinde tertemiz, içilebilir su kayboluyor. 'Smart Pipe' adı verilen teknoloji bu duruma bir son verip, nanosensörlerle su borularını takip ederek sızıntıların hepsini tespit edip suyun israf edilmesini önlemeye çalışıyor. Teknoloji uygulanmaya geçtiği zaman, şehirlerin ve dolayısıyla insanların su israfı çok daha kabul edilebilir bir seviyeye gelecek.

5. Gıda Scannerı

5. Gıda Scannerı

Aldığımız gıdaların besin değerini bilmiyoruz ve esasında bilmemiz lazım. Her ne kadar paketlerin üstünde bir şey yazıyor ve asla bakmıyorsak da, açık gıdalar için durum daha vahim, onlar hakkında hiçbir şey bilmiyoruz, hele dışarıda yemek yiyorsak Allah kerim. SCiO bu duruma bir son vermeye çalışıyor. Kickstarter'dan 2 milyon dolardan daha fazla yatırım alan firma bir ürünle hangi yemeği (evet 1,5 porsiyon Adana Kebabı bile) scanlersek scanleyelim, kalorisini ve kimyasal bileşenlerini karşımıza çıkarmaya ahdetmiş.En sonunda 'bunu yersem bir şey olur mu' sorusunun tam ve net bir cevabı var karşımızda, evet olur.

4. Su israf etmeyen duş

4. Su israf etmeyen duş

Amerikalıların bir özelliği de bizim düşünmeye bile zahmet etmeyeceğimiz her şeyi ölçerek kallavi rakamlarla karşımıza çıkmaları. ABD Çevre Koruma Örgütü üşenmemiş, ABD'de kullanılan duşlarda kaç litre su israf edildiğini araştırmış. Sonuç? 4,5 trilyon litre su.

OrbSys isimli firma da 'çözümsüzseniz çözüm sizsiniz' gibi bir heyecanla yola çıkarak bu duruma bir son vermek için gecesini gündüzüne katmış. Ürettikleri duş sayesinde yüzde 90 oranında su tasarrufu sağlamayı başarmışlar. Ürün kapalı devre bir sistemle suyun kendi içinde kalmasını sağlayıp boşa akan tertemiz suyu tekrar tekrar kullanarak su faturalarının pırlanta gibi aşağı inmesine, bizim de suyu boşu boşuna israf etmememize yardımcı oluyor.

3. Elektrikli bisiklet tekeri

3. Elektrikli bisiklet tekeri

Bisikletlerle ilgili en büyük sorunlardan bir tanesi de insanın işe giderken bisikleti kullanamaması. Evden çıkmışın, fıstık gibi giyinmişin, takım elbisen veya hanımlar için iş elbiseleri göz alıyor, sonra oturup bisiklet pedalı çeviriyor, elbiseyi buruşturuyor ve hatta çok daha tehlikeli bir takım durumlara sebep oluyorsun. O yüzden de insanlar bisikletle işe gitmiyor. Smartwheel isimli şirket de bu sorunu çözmek için çok basit bir yol bulmuş, motorlu tekerlek. Bisikletin herhangi bir tekerini bu tekerlekle değiştirince motorize bir bisiklete sahip olmuş oluyoruz. Saatte 32 kilometre hız yapabilen bu güzel aracımızla da yollara çıkıp, terlemeden, elbiseyi buruşturmadan, yokuşlarda acı çekmeden işimize gidebiliyoruz. Bu güzel teknolojinin tek sorunu ise bizim şehirlerimizde yaşayan ve bisiklet sürücülerine çarptıkça bonus puan topladığını zanneden normal ahali ki, ona karşı herhangi bir teknoloji geliştirmesini kısa vadede beklemek çok gerçekçi değil..

2. Mantardan yapılan paketler

2. Mantardan yapılan paketler

Normal paketlerin çok büyük bir kısmı petrol tabanlı ürünlerden üretiliyor ve doğaya uyumlu değil. Halbuki doğanın bir çocuğu olan mantardan da bu paketleri üretebilir, aslanlar gibi kullanabiliriz. Ecovative isimli firma da bu inanışla tarımsal yan ürünler ve mantarlardan yapılan paketler üretmeye başlamış. Doğada hızla kaybolan, yenilenebilir bu paketlerle petrol tabanlı paketlemeye son vermeyi hedefliyorlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Elektrik Üreten Kumaş

1. Elektrik Üreten Kumaş

Cep telefonlarımızı seviyoruz. Twitter, whatsapp, pinterest, tumblr, onedio, ekşi sözlük, wikipedia derken deliler gibi gezinmeye, kafayı bir kere bile telefondan kaldırmadan vapur yolculukları yapmaya ve arkadaşlarımızla buluşup hep birlikte telefonlarımıza bakmaya hayranız. En büyük sorunumuz bu aletlerin şarjı bitiyor. 

Power Felt isimli firma da diyor ki, hepiniz Matrix'i izlediniz. 'There is no spoon' diye birbirinize cümleler gönderip 'welcome to the desert of reality' diye bilgiçlik taslamayı şiar edindiniz ama karşınızdaki en temel şeyi görmediniz. Vücut ısılarınız var ve ısıdan elektrik üretilebiliyor. Firma vücut ısısından elektrik üreten bir kumaş tasarlayarak bu işi şu anda yapmış durumda. Yani size ne vaad ediyorlar? Bu kumaştan yapılan giysiler giyerseniz, arka cebinize cep telefonunuzu attığınızda fıstıklar gibi telefonunuzu şarj edebileceksiniz. Dünya hiç daha güzel olmamıştı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
63
39
27
26
25
25
18