WhatsApp'ın eriştiği bilgiler hiçbir şeymiş!
Kaynak: https://clario.co/blog/which-company-use...WhatsApp Çok Masummuş: Hangi Uygulama Hangi Bilgilerinize Ulaşabiliyor?
Bildiğiniz gibi WhatsApp gizlilik ilkelerini yenileyerek tartışma yaratan yeni bir gizlilik sözleşmesi hazırlamış, kişisel verilerin korunması konusunda büyük tartışmalar başlamıştı.
WhatsApp'tan başka hangi uygulamaların hangi verilerimize ne kadar ulaştığı merak konusu olmuştu. Bunun üzerine 'Clario.co' hangi şirketin hangi bilgilerinizi topladığını gösteren bir grafik hazırladı.
Listenin başında ise Facebook var!
Grafiğe göre Facebook kişisel bilgilerimizin %70,59'unu topluyor. Yani bizim hakkımızda en çok bilgiye sahip şirket Facebook... Hakkımızda bilmediği veriler ise yalnızca boyumuz, kilomuz, annemizin kızlık soyadı, banka hesap bilgilerimiz, maaşımız, doğduğumuz ülke, alerjilerimiz ve sağlık bilgilerimiz.
Hemen arkasından %58,82 oranıyla Instagram geliyor.
Facebook'tan farklı olarak Instagram, boy ve kilo bilgilerimizi toplarken cinsel yönelim, medeni hal, ırk, dini inanış, sabit telefon hattı gibi bilgileri toplamıyor.
En çok kullandığımız uygulamalardan biri olan Twitter ise %20.59 oranında bilgiye sahip. Mail, isim, yaş, cinsiyet gibi temel bilgilerin yanında konum ve kullandığınız cihaz hakkında bilgi topluyor.
WhatsApp ise listede sonlarda! Uygulama sadece bilgilerimizin %11,76'sını topluyor.
WhatsApp'ın topladığı bilgiler isim, yaş, telefon numarası ve telefon bilgileriyle sınırlı kalıyor.
Yani şirketlerin çoğu temelde ad, soyad, doğum tarihi, e-posta adres, kilo, boy, ve hobileriniz gibi bilgilere ulaşabiliyor. Mesela %93'ü e-posta adresinize ulaşabiliyor.
Liste sizi şaşırttı mı? Ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!
Bu içerikler de ilginizi çekebilir:
herkesin WhatsApp yeni sözleşmesine boş tepki gösteriyorlar ona bakılırsa Google yıllardan beri kişisel i bırak özelimizi bile biliyor yani benim bilgilerimi Facebook ta yayinlasa ne olur ne olmaz google dahil kullandığım bütün uygulamalar yıllardan beri kişi verisi şirketler arası paylaşıyor siz bunu ilk defa duyuyor iseniz yazık kafanıza

Çok uzun mesaj yazdım da sistem hata verdi bir şekilde. Açık kaynak uygulamalar var, signal gibi... Garantiye gerek yok zaten kodlarını görüyorsun. Ama nereye kadar? Onlar da popüler oldukça giderleri artacak ve gelir elde etme zorunda kalacak. Ücretli yapma, reklam gösterme, bilgilerini satma. Bunlardan kullanımı en az etkileyen ve en fazla gelir geitren sonuncusu.

Signal şu anda doğru dürüst data toplamıyor. Toplaması için yeni bir sürümler birlikte yeni bir kullanıcı anlaşması sunması gerekir. Ogün gelene kadar en iyisi Signal. He benim için fark etmez. Whatsapp da kullanırım. Sonuçta devlet meselesi konuşmuyorum ordan :) Ama Kabul etmezsen kapatırım dersen o zaman iş inada biner. Karadenizli damarım tutarsa anında silerim :) Henüz kabul etmedim anlaşmayı bakalım günü gelince kesecekler mi :)

Kabul etmezsen kapatırım dendikten sonra silmekte "+seni terk ediyorum -sen beni terk edemezsin, asıl ben seni terk ediyorum" diyaloğundan farksız olur. Yine de sen bilirsin tabii :) Ki adamlar "kabul etmezsen kapatıcam" dedi zaten :) Ha geri adım atar, vaz geçer ayrı.
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın