Görüş Bildir
Haberler
Ve Yanukoviç Görevden Alındı

Ve Yanukoviç Görevden Alındı

yelda kahveci
22.02.2014 - 17:50
İçeriğin Devamı Aşağıda

Yanukoviç Görevden Alındı, Erken Seçim 25 Mayıs'ta

Ukrayna Parlamentosu, Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'i görevden aldı. Parlamento, erken cumhurbaşkanlığı seçimi tarihini ise 25 Mayıs olarak açıkladı.Yanukoviç ise Harkov'de yaptığı açıklamada 'Ukrayna'dan hiçbir yere ayrılmıyorum. Ben yasal bir şekilde seçilmiş cumhurbaşkanıyım.' demişti.

Parlamento, Yanukoviç'i görevden aldı, erken seçim tarihini de 25 Mayıs olarak açıkladı. 450 sandalyeli Ukrayna Parlamentosu'nda kayıtlı 334 milletvekilinden 328'i yasa teklifi için evet oyunu kullandı. Ukrayna parlamentosunda bir yasanın geçmesi için 226 oy yeterli.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, Harkov'da UBR televizyonuna yaptığı açıklamada ülkede darbe girişimi olduğunu, istifa etmeyeceğini ve halkı çetelerin elinden kurtaracağını söyledi. Kiev'den Harkov'a gelmek için havalimanına giderken aracına ateş açıldığını iddia eden Yanukoviç, 'Kiev'de arabama ateş açtılar. Ancak ben korkmuyorum. Beni ülkem adına sorumluluklarım ilgilendiriyor…' dedi. Yanukoviç, Bölgeler Partisi'nden toplu istifalarla ilgili ailelerinin güvenliğinden endişe ettiklerini, bir kısım da hainlerin olduğu eleştirisi getirdi.

Yanukoviç, parlamento eski başkanı Vladimir Ribak'ın istifasının ardından dövüldüğünü söyledi. Yanukoviç, 'O dövülmüştü. Bana geldi ve yanıma almamı istedi. Yanıma aldım ve tedavi için Donetsk'e gönderdim…' bilgisini verdi.

Ukrayna Parlamento Başkanı Vladimir Ribak ve Birinci Yardımcısı İgor Kaletnik istifa etmiş, milletvekilleri hapiste bulunan eski Başbakan Timoşenko'nun destekçilerinden Aleksandr Turçinov'u yeni meclis başkanı seçmişti.

Parlamentoda dün iktidar ile muhalefet arasında imzalanan anlaşmanın maddeleri hayata geçirilmeye başlandı. Yanukoviç ise ülkesinde darbe yapıldığını belirterek parlamentodan geçen yasaları imzalamayacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Yanukoviç'in istifasını isteyen muhaliflerin liderlerinden Vitaly Klitschko açıklamasında, 'Yanukoviç bugün Kiev'den ayrıldı' dedi. Parlamentonun acil olarak toplanması gerektiğini de ifade eden Klitschko, 'Milyonlarca Ukraynalı sadece bir seçenek görüyor. O da cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri' şeklinde konuştu.

Ukrayna Parlamentosu'nda 'turuncu devrim' tecrübesine sahip Anavatan Partisi milletvekili ve Meydan Komutanı Andrey Parubiy, Kiev'in kontrolünü ele geçirdiklerini iddia etti. Meydandaki eylemleri yürüten, 'Meydanın Nefsi Müdafaası' hareketi komutanı Parubiy, meydanda kurulan platformda eylemcilere hitaben yaptığı konuşmada, Kiev'i kontrol ettiklerini ve hemen erken seçime gidilmesi gerektiğini söyledi.

Kiev'de çoğunlukta hükümet binaların bulunduğu bölgeyi kontrol altında tutan eylemciler, birçok bakanlığın girişini kontrol ediyor. Parubiy, aynı zamanda eylemlere komutanlık yapan çok sayıda milletvekilinin, hâlihazırda meclisin içinde bulunduğunu açıkladı. Parubiy'in sözlerine göre; meclis, cumhurbaşkanlığı ve başbakanlık binaları eylemcilerin kuşatması altında tutuluyor.

Ukrayna'da üç aydır devam eden siyasi kriz sürecinde iktidardaki Bölgeler Partisinden istifa eden milletvekillerinin sayısı 51'e çıktı. 10 gün içinde yeni hükümetin kurulması beklenen ülkede bugün 11 milletvekili daha Bölgeler Partisi'nden istifa ettiğini açıkladı. Üç aydan bu yana süren siyasi krizde istifa eden milletvekili sayısı 51'e çıkmış oldu.

Bugün Ukrayna Parlamentosu, dün iktidar ile muhalefet liderleriyle imzalanan anlaşma maddelerini yürürlülüğe koyma ile ilgili çalışmalarına devam etti.

  • Zaman

  • YUNUS ERDOĞDU 

Kaynak: http://www.zaman.com.tr/dunya_yanukov...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0