onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Van Gogh'un "Yıldızlı Gece" Tablosundaki İnanılmaz Bilimsel Gizem Çözüldü!

etiket Van Gogh'un "Yıldızlı Gece" Tablosundaki İnanılmaz Bilimsel Gizem Çözüldü!

Taner Bayram
29.07.2016 - 11:53

Son dönemde dâhi ressam Vincent Van Gogh ile ilgili sırlar arka arkaya çözülmeye başlandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Bunlardan ilki, ressama dair başka birçok bilinmezin ortaya çıkmasını sağlayacak olan el yazmasının keşfedilmiş olmasıydı.

Bunlardan ilki, ressama dair başka birçok bilinmezin ortaya çıkmasını sağlayacak olan el yazmasının keşfedilmiş olmasıydı.

Ardından yapılan araştırmalar sonucu elde edilen belgelerden, Van Gogh'un kulağının bir kısmını değil, tamamını kestiği ortaya çıktı.

Ardından yapılan araştırmalar sonucu elde edilen belgelerden, Van Gogh'un kulağının bir kısmını değil, tamamını kestiği ortaya çıktı.

Akabinde kesik kulağını gönderdiği kadının kim olduğu tespit edildi.

Son olarak ise bambaşka bir gizem açığa çıktı...

Son olarak ise bambaşka bir gizem açığa çıktı...

Muhtemelen hepsinden çok daha önemli, esrarengiz ve şaşırtıcı!

Vincent van Gogh’ın ölümünden bir yıl önce 1889 yılının Haziran ayında yaptığı meşhur “Yıldızlı Gece” tablosu dâhi sanatçının en büyük yapıtlarından biri olduğu gibi, aynı zamanda tüm Batı resim tarihinin de en önemli eserlerinden biri konumundadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

2004 yılında ise Hubble Uzay Teleskobu kullanılarak gerçekleştirilen gözlemler, uzak yıldızların dönen gaz ve toz bulutları tarafından çevrelendiğini ortaya çıkarmıştır.

'Peki bunun Van Gogh'un eseriyle ne ilgisi var', diye sorduğunuzu düşünüyorum. Şöyle ki, astronomlar, bu bulutların görüntü ve hareketlerinin esrarengiz biçimde Vincent van Gogh'un “Yıldızlı Gece” tablosuna benzediğini iddia ediyorlar!

Bilim insanları sanatçının eserlerinin gerçekte yapılan keşif ile nasıl bir bağlantısının olabileceğini araştırmaya başladılar ve Van Gogh'un birçok resminde “çalkantılı akışkan yapıların” ayrı bir desen olduğunu ortaya koydular.

Yani, Hollandalı ünlü ressam Fransa'da bir akıl hastanesindeyken bilimdeki en karmaşık ve zor kavramlarından birini kavradı: Türbülans

Akışkanlar dinamiğinde, türbülans büyük ya da daha küçük ölçekli yapılar oluşturmak, geliştirmek vs. için şiddetli bir bozukluğu olan akışı tanımlamak adına kullanılan bir terimdir.

Bu bağlamda bir örnek verecek olursak, türbülanslar bulutların oluşmasına neden olur.

Düşünün: Bundan 100 küsur yıl önce, psikolojik olarak çok yoğun bir acı yaşadığı bir dönemde Van Gogh doğanın yarattığı anlaşılması en zor fenomenlerden birini, hareketin ve ışığın gizemlerini zihninde birleştirmeyi ve tasvir etmeyi başardı.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Van Gogh’un resminde keşfedilen bu sırla beraber, bilimciler, türbülans olgusuna dair birtakım emareler bulabilme düşüncesiyle diğer izlenimci ressamlar üzerine de çalışmaya başladılar.

Ancak yapılan çalışmalar, Van Gogh'un başyapıtlarına kıyasla, diğer ressamların çalışmalarının matematiksel açısından pek de doğru olmadığını gösterdi.  

Edvard Munch'ün meşhur tablosu “Çığlık” bile bu açıdan “Yıldızlı Gece”nin yanına yaklaşamıyordu. 😱

Kısacası, Van Gogh hayatının en karanlık dönemlerinden birinde olmasına karşın, fizik ve matematiğin en karmaşık kavramlarından birini sanatın potasında eritmeyi başardı.

Bilim insanları da bu müthiş gizemi açığa çıkararak sanatçıya olan hayranlığımızı bir kat daha arttırdı! 👏👏👏

Bonus: "Van Gogh'un 'Yıldızlı Gece'sinin Ardındaki Beklenmedik Matematik"

Siz bu keşif için ne düşünüyorsunuz?

Onedio IQ'yu Facebook'tan takip etmeyi unutmayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
Hacettepe Üniversitesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı ve Felsefe eğitimi aldı. Aynı üniversitede felsefe yüksek lisansı yaptı. Tezinde dijital gözetim mekanizmalarının etik boyutunu inceledi. Başarısız bir girişimcilik deneyimi oldu. Teknoloji felsefesi ve etiği, yapay zekâ felsefesi, İnternet ve yeni medya çalışmaları, veri ve etki gazeteciliği, startuplar ve sosyal girişimcilik ilgi alanları. Bunlar dışında kitaplar, filmler ve seyahat etmek zamansız tutkuları... Gelin muhabbet edelim: https://twitter.com/kendiniarayan https://www.instagram.com/tanerbayram06/
Tüm içerikleri
right-dark
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam