onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
UNICEF Uyardı: Suriye'de Bir Kuşak Kayboluyor

UNICEF Uyardı: Suriye'de Bir Kuşak Kayboluyor

ATKN
03.07.2015 - 15:51 Son Güncelleme: 03.07.2015 - 16:01
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Suriye'deki savaş beşinci yılına yaklaşırken Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), uluslararası toplumun gerekli önlemleri almaması durumunda Suriyeli mülteci çocukların kayıp kuşak olma riskiyle karşı karşıya bulunduğuna dikkat çekti.

Sputnik'e konuşan UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle 'Bugün uluslararası toplumun desteğine her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Gerekli destek alamamaları durumunda kayıp kuşak olma riskiyle karşı karşıya olan bu çocuklara yardım için seferber olabileceğimizi umuyorum. Suriyeli çocukların kayıp kuşak haline gelmesinin bedeli hem Suriye hem bölge hem de dünya için ağır olur' dedi.

Suriye'de süren savaş nedeniyle ülkelerini terk etmek durumunda kalan 4 milyon civarındaki Suriyeli'den resmi rakamlara göre 1.7 milyon civarı Türkiye'de yaşamını sürdürüyor. UNICEF verilerine göre Türkiye'deki 1.7 milyon Suriyeli'nin 900 binini çocuklar oluşturuyor. Okul çağında bulunan çocukların sayısı ise 600 bin. Okul çağındaki 600 bin çocuğun 400 bini ise eğitim imkanına ulaşamıyor. UNICEF, kamplarda yaşayan çocukların tamamına yakınının okula gidebildiğini ancak kamp dışına yaşayanların eğitime katılım oranının çok düşük seviyelerde kaldığına dikkat çekiyor.

'Türkiye'nin çabaları tek başına yetersiz'

'Türkiye'nin çabaları tek başına yetersiz'

UNICEF Türkiye Temsilcisi Duamelle, Suriye'deki çatışmaların beşinci yılına yaklaştığını ve kısa vadede bir çözümün ufukta görünmediğini ifade ederken Suriye'de bir kayıp kuşağın olmasını önlemek içi 'Kayıp Kuşak Olmasın' adlı bir girişimin başlatıldığını ve çocukların korunması, eğitime erişimi konusunda çalışmalar yürütüldüğünü anlattı. Duamelle Türkiye'de hükümetin Suriyeli çocuklar konusunda takdire değer çabalar sarf ettiğini, ancak Türkiye'nin bu çalışmaları tek başına yürütmesinin mümkün olmadığını vurgulayarak uluslararası destek ve yardım çağrısı yaptı. Duamelle, şöyle konuştu:

'Türk hükümeti bu konuda fazlasıyla çaba sarf ediyor ancak bu konu sadece Türk hükümetine bırakılmamalı. Türk yetkililer uluslararası toplumun desteğini isteme konusunda çok açık oldu, UNICEF de bu konuda Türk hükümetiyle aynı fikirde. Biz de uluslararası toplumdaki paydaşlarımızla ve Türk hükümetiyle Suriyeli çocuklar için daha fazla kaynak seferber edilmesi için girişimlerimizi sürdürüyoruz.'

'Uluslarası desteğe ihtiyaç var'

'Uluslarası desteğe ihtiyaç var'

Suriyeli çocukların çalıştırılması ve sokaklarda dilendirilmesi konusunda da değerlendirmelerde bulunan Duamelle, 'İster Suriyeli, ister Türk ister Iraklı olsun, çocukların yeri sokaklar değildir. Çocuklar ailesiyle birlikte olmalıdır, okul çağına gelmişse okulda olmalıdır. Çocuklar atölyelerde çalışmamalı, sokaklarda dilenmemelidir. Bunlar, üzerine gidilmesi gereken en temel meseleler ve bunun için de uluslararası toplumun desteğine ve dayanışmasına her zamankinden fazla ihtiyaç var' dedi.

Çocuklara ve gençlere eğitim fırsatlarının sunulmasının bu sorunların çözümüne büyük ölçüde hitap edeceğini söyleyen Duamelle, 'İşgücüne katılan, sokaklarda dilenen çocuklar için uygulanabilir çareler sunarsanız aileleri de onlar için en iyi seçeneği tercih edeceklerdir. Bu yüzden ailelere ve çocuklara bu tür desteğin sağlanması ve sunulması büyük önem taşıyor' dedi.

Türkiye'deki Suriyeli çocukların Türk okullarına gidip Türk müfredatına göre eğitim alabildiğini, bazı okullarda Suriyeli çocuklar için Suriye müfredatına göre ikili öğretim yapıldığını, bazı yerlerde ise Suriyeli çocuklar için geçici eğitim merkezleri kurulduğunu kaydeden Duamelle, 'Bunlar yeterli mi, tabii ki yeterli değil. Bu girişimler çoğaltılmalı. Fakat bunlar ancak uluslararası toplumun desteği ve dayanışmasıyla yapılabilir' diye konuştu.

Hüseyin Hayatsever, Sputnik Türkiye

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam