Görüş Bildir
Haberler
Ukrayna'da Halk Gösteri Yasağına Karşı Ayaklandı

Ukrayna'da Halk Gösteri Yasağına Karşı Ayaklandı

adem kara
20.01.2014 - 16:18

Zete

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bianet

Ukrayna'da Halk Gösteri Yasağına Karşı Ayaklandı

Ukrayna’nın başkenti Kiev, gösteri hakkını sınırlandıran yeni düzenlemeleri protesto eden on binlerce insanın protesto gösterisine sahne oldu.

Kiev’deki Bağımsızlık Meydanı’nda toplanan göstericilere polis, biber gazı ve tazyikli suyla müdahale ederken, göstericiler de polise molotof kokteylleri atarak karşılık verdi.

Viktor Yanukoviç hükümetinin Avrupa Birliği’yle imzalanacak işbirliği anlaşmasını askıya almasından sonra büyük gösterilere sahne olan Ukrayna’da, maske veya kask takan göstericilerin tutuklanması, kamu binalarını işgal eden göstericilerin 5 yıla kadar hapisle cezalandırılması gibi düzenlemeleri içeren gösteri yasakları halkın büyük tepkisine neden oldu.

Gösteri yasaklarını protesto eden kalabalıklar, başlarına taktıkları tencere ve süzgeçlerle Kiev’deki Bağımsızlık Meydanı’nı doldururken, polisin sert müdahalesi göstericilerden karşılık buldu.

Polis ve parlamento binasına ulaşmaya çalışan göstericiler arasındaki çatışmalar şehrin çeşitli kısımlarına yayılmış durumda.

Zete

Kaynak: http://zete.com/2014/01/ukraynada-hal...

Protesto Hakkına Eksi 7 Derecede Tazyikli Su

Pazar günü 100.000’den fazla katılımcı, Kiev’deki Bağımsızlık Meydanı’nı geçtiğimiz hafta parlamentodan geçen hükümet karşıtı eylemleri yasaklayan kanunu protesto etmek için bir araya geldi.

Polis ile protestocular arasında geçen çatışmada, İçişleri Bakanlığı’nın bildirimine göre 10 kişi tutuklanırken, 20’den fazla polis yaralandı.

Kiev’de iki aydan fazla bir süredir devam eden protestolar, dün en şiddetli olanlardan birine tanıklık etti. Eksi 7 derece tazyikli su ile göz yaşartıcı bomba kullanan polise karşı protestocular havai fişek, kaldırım taşı, sis bombası, biber spreyi ve sopa kullandı.

Başkan Yanukovych’i ve kabineyi protestocuların taleplerini dinlemeye ve erken seçimlere gitmeye davet eden muhalif politikacılar, polis devlete zemin hazırladıklarını düşündükleri yeni kanunu eleştirdi..

Protesto hakkını engelleyen yeni kanunla birlikte uygulanacak olanlar şöyle:

  • Çadır, sahne ve hoparlör kurmaya yasaklama

  • Protestolarda maske ve kask takanlara tutuklama

  • Kanun ihlallerine ağır para cezası ya da hapis

  • Beşten fazla aracın olduğu protesto amaçlı konvoylara tutuklama

Hükümetin artan geniş çaptaki müdahalesini ve polisin güç kullanımını eleştiren protestolar bu sabahın erken saatlerine kadar sürdü.

Geçtiğimiz Kasım ayında, Yanukovych’in Avrupa Birliği ile ticaret anlaşması yerine Rusya ile yakın bağları kurmaya yönelik hamlesiyle artan gösteriler, polis şiddetiyle derinleşmişti. Kiev’deki krizin daha da derinleşmemesi ve yayılmaması için bu sabah Başkan kabine temsilcileri ve muhalefet liderleriyle görüşecek. (IK/HK)

Bu haberi Irmak Kurtulmuş, Euronews, Al Jazeera, BBC, RTE, Le Monde'dan derledi.

Bianet

Kaynak: http://www.bianet.org/bianet/insan-ha...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0