Uğur Batı Yazio: Gelecek 50 Yılda İnsana Ne Olabilir?
İnsanoğlu son derece hantal, yavaş ve çabuk yorulan bir koşucudur.
Kendisinin doğru düzgün bir avı sadece koşarak yakalaması ya da bir tehlikeden koşarak kaçması pek de mümkün değildir.
Bir de son derece güçsüzdür. Bir objeyi ancak kaldırabilir ama belirli bir süre sonra yorulacaktır.
İşte bu tarz biyolojik kısıtlamalarımızın yanında bir de muhteşem bir organımız var. Allahtan! O da beynimizdir. Ve işte bu beyin, teknoloji üreterek yukarıda saydığımız zayıflıklarımızı yenmemize yardımcı oldu.
Sonuçta şu an gezegendeki en yüksek hıza ulaşan ya da en ağır yükleri kaldırabilen makinelerin robotları ve yazılımların üretildiği beyin... İnsan beynidir.
Araç yolculuğumuz oldukça mütevazi bir şekilde başlamıştır. Mütevazi ama dahiyane! Bu yolculuğumuz…Yuvarlak taşı... Yani tekeri bulmamız ile başlar. Ve ilginçtir ki taş çağından uzay çağına kadar “taşıma teknolojileri” her zaman en tepedeki ilk 5 teknoloji içerisinde yer almıştır. Öyle ki insanlık tarihini anlamak için ulaşım teknolojilerini kullanabilirsiniz.
Bunun en büyük itici kuvveti savaş sanayi olmakla beraber, bireysel anlamda taşımacılıkta her zaman en büyük ekonomilerden birisi olmuştur.
Bu durumda tekeri bulan beyin sonra onun önüne insanları ya da hayvanları beygir olarak kullanmıştır.
1. Aracınız için sesli komutlar
Yenilikler listesinde ilk sırada cep telefonlarımızdakine benzer asistanlar var. “Aracınızla sesli komutla etkileşime geçebileceksiniz” yani. Bir park yeri arıyorsunuz diyelim. Tek yapmanız gereken 'Park yeri bul' demek! Bundan sonra aracınız programlanmış tercihlerinize bağlı olarak sizi en yakın, en ucuz, en güvenli garaja yönlendirecek ve ücreti kredi kartınızla ödeyecek.
Dikkat ettiyseniz bu tarz teknolojiler, dijital teknolojilerdir. Ama her şeyin bilgisayarlar ve algoritmalar ile yapıldığı bir dünyada bu çok şey anlamına gelir. Rota çıkartma, yemek yiyeceğiniz yerin seçimi, maillerinize bakma ile başlayan bu yolculuğun eninde sonunda dönüşeceği şey… Araba kullanırken istediğiniz her şeyi yapabilmektir. Mesela bir cerrahsanız ve hastanıza yetişmek için araba kullanıyorsanız ameliyata yolda başlayabilirsiniz!
2. Daha fazla harita seçeneği
Navigasyon haritaları daha fazla veri ile kaplanırken, rotanızı birden çok seçenek arasından seçebileceksiniz. En hızlı ya da en güvenliye ek olarak; en temiz hava en güzel manzara, en eğlence profilime uygun yer, iş imkanı olarak en yüksek, en fazla işimi bir arada yapabilme gibi harita seçenekleri olacak. Dahası bu sistemler tüm arabalarda ve toplu taşımada olacağı için artık haritalar sayesinde sabit bir aracınız bile olmak zorunda değil.
Siz -A noktasından -B noktasına nasıl bir seyahati kimlerle ve ne amaçla yapmak istediğinizi cep telefonu asistanınıza söyliyeceksiniz... Gerisi cepte. Hangi saate hangi araç türü ile nereye hangi hızla ve ne amaçla gideceğiniz artık tamamen yapay zeka tarafından örgütlenecek. Uzmanlar bu tarz bir dünyada artık mülkiyet olarak araba almaktansa Netflix gibi bir sanal ulaşım sitesine üye olacağınızı ve oraya ödediğiniz para ile orantılı olarak daha fazla opsiyon ve önceliklerinizin olacağı bir ulaştırma ağından bahsediyorlar. Tüm arabaları, uçakları, gemileri hatta bisikletleri bile kapsayan.
3. Özel tasarlanmış araçlar
3D baskı teknolojisini kullanan Arizona merkezli Local Motors, 3D baskı arabaları için hazırlanıyor. “Kendi otomobilinizi yaratmak için farklı otomobillerden özellikler seçebileceksiniz” Bu, sokakta her türlü ilginç görünümlü araba görebileceğimiz anlamına geliyor. Dahası yedek parça ve tamir piyasasının zaten otomasyon nedeni ile çok değiştiği şu sıralar birde bireysellik işin içine girecek. Bugünkü dövme piyasasını bir düşünün. Herkesin istediği zaman istediği bölgesine yaptırdığı bir dövme ne kadar kolay yapılıyorsa artık arabalarda böyle olacak.
4. Beyin yardımlı araçlar
Beynimiz ile araçlarımız artık birbirlerine bağlanmış olacaklar. Bu sayede araç hem dikkatinizi, uyku durumunuzu, açlığını, yorgunluğunuzu ölçebilecek hem de arabanızı kolunuz ya da eliniz gibi vücudunuzun bir uzantısıymışçasına kullanabileceksiniz. Dahası arabanın hızını, yönünü siz hissedebileceksiniz... Arabanız ise sizin gördüklerinizi görecek.
Bu durumda insan ve arabanın ortak becerileri tek bir bilgisayar tarafından yönetilecek. Bu sayede keşke daha yavaş gitseydim ya da keşke o hızı yapmasaydım gibi pişmanlıklar tarihe karışacak. Yola fırlayan bir çocuğu ister siz görün isterse arabanızın kameralarından birisi, beyin makine ara yüzünün CPU’su derhal arabanın ve sizin bütün bilgilerini, hatta etraftaki güvenlik kameraları ve diğer arabaların ve onların sürücülerinin tüm bilgilerini kullanarak kazayı önleyecek.
5. Tekerleklerde mekanik
Otomobiller kendi mekanik problemlerini teşhis edebilecekler. Arabayı tamirciye götürmeniz gerekirse, araç seçenekleri araştırır ve kendisine bir randevu alır. Kendi sigortasını ve tamirini kendisi yapabilen bir araçtan bahsediyoruz burada. Arabalarda çok küçük ya da nano robotlar düzeyinde tamircilerin olması düşünülüyor.
6. Paylaşılan özerk araçlar
Sürücüye ihtiyaç duymayan bir ulaşım ağı düşünün. Arabalar, uçaklar, trenler hepsinin bilgisayarlarının birbirine bağlantılı olduğu bir ulaşım neti! İnsanlar bu arabaları paylaşabilecek. Arabalar bugün zamanın yüzde 80'i kullanılmıyor. Araba kendi kendine sürüyorsa, insanların sahip olmaları gereksiz olacak. Parkta durması için o kadar para vermeye gerek yok.
7. Arabanızda bir doktor
Pek çok marka, sağlığı sürücü koltuğundan izleyen teknolojiye doğru yol alıyor. Şirketler kalp fonksiyonunu koltuğa oturduğunuzda ölçen bir elektrokardiyografi okuyucu geliştirdi bile. Şeker hastalığı olan kişilerin glikoz seviyelerini izleme teknolojisi yolda. Bu sayede siz arabanızda ilerlerken arabanız size gerekli sağlık hizmetlerini de sunacak. Kalp krizi geçiriyorsanız otomatik pilota geçip sizi en yakın hastaneye ulaştıracak. Ya da hemen yanınızda oturan yolcuyu.
8. Akıllı panolar
“Artırılmış gerçeklik” panoları zaten BMW araçlarında artık var, ancak endüstri uzmanları yeni otomobillerin yüzde 70'inin 2020'ye kadar yayılacağını düşünüyorlar. Ön cam doğrudan kullanıcının görüş alanında - bu yüzden gözlerinizi yoldan ayırmanıza gerek yok. Yol, manzara hakkında bilgiler ön camdan size sürekli olarak iletilecek. Masaüstü bilgisayarınız, cep telefon ekranlarınız artık ön camda olacak. Need For Speed ekranlarında görülen harita, diğer araçlar, rota… Hepsi ön camınızda olacak. Manzaradaki dağın isminin ya da gördüğünüz köyün nüfusunu merak ediyorsanız hepsini ön camda görebileceksiniz.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın