Twitter'ın Kullanıcıları Keşfetmeye Teşvik Eden Yeni Özelliği “Deneklerinden” Tepki Alıyor
Twitter, servisine aşina olan kullanıcılara “ bu da nereden çıktı ?” dedirten bir özelliği bir süredir test ediyor. Takip etmediğiniz kişilerin tweet’lerini zaman akışınızda gösteren bu özellik, favori edilen tweet’leri de zaman akışınıza taşıyor.
İlk olarak ReadWrite’in dikkat çektiği küçük çaplı test, daha kalabalık bir kitleye uyarlanmasıyla dikkatleri yeniden üzerine çekti. The Next Web baş editörü , Re/code’dan Peter Kafka ve tanınmış yatırımcı Hunter Walk bu teste dahil edilen hesaplar arasına girdi. Sorun şu ki, deneklerden hiçbiri bu yeni özellikten memnun görünmüyor.
Twitter’ın bugünkü haber akışı formatında, takip ettikleriniz, takip ettiklerinizin retweet ettikleri veya reklam amaçlı tweet’ler gösteriliyor. Test edilen özellikte, takip ettiğiniz bir hesabın takip ettiği bir hesaptan tweet’ler ve takip ettiğiniz birinin favori ettiği tweet’ler de partiye katılıyor. Takip etmediğimiz tweet’ler, halihazırda reklamlar yoluyla haber akışımıza girmişti. Bu nedenle yeni özellikle sağlanan en önemli fark, favori ettiklerimizi bir nevi retweet’lere (Peter Kafka’nın deyimiyle retweet jr.) dönüştürüyor olması denilebilir.
Bildiğiniz gibi, Twitter’ın favori tuşunun tek bir fonksiyonu yok ve bağlama göre farklı anlamlar kazanıyor. Beğendiğiniz bir yorumu ya da bazen devam ettirmek istemediğiniz bir söyleşide yanıtı favori ettiğinizde, Facebook “beğen” tuşunun, çok güldüğünüz bir tweet için “LOL” ünlemi ya da “:)” yerini alabiliyor ve belki en önemli özelliği yer imleri gibi çalışabiliyor olması. Zira Twitter’da beğendiğiniz bir paylaşımı sonra okumak üzere favori ederek, kendi listenize almış oluyorsunuz.
Favori etmek, siz gündemle meşgulken, gündem dışı konuları (magazin haberleri, frambuazlı kurabiye tarifi ya da moda) takip edebilmenin iyi bir yolu. Bu gündem dışı konuların haber akışınıza geleceğini bilmekse rahatsız edici olabilir. Peki Twitter, böyle bir özelliği gittikçe büyüyen bir kitle üzerinde neden test ediyor olabilir? Bildiğiniz gibi favori listeleri halihazırda Twitter’ın “keşfet” sekmesine yayımlanıyor ve sekmeye gitmediğiniz sürece, orada ne olup bittiğini görmüyorsunuz. Twitter, bu potansiyel yenilikle keşfetme özelliğini teşvik ediyor ve sonuç olarak Twitter’da keşfi daha da yaygınlaştırmayı amaçlıyor gibi görünüyor.
Twitter’ın bu özelliği devreye alması, servisinde önemli bir değişikliği beraberinde getirebilir. Ancak birçok kez karşılaştığımız gibi, özelliğin test edilmesi uygulanacağı anlamına gelmiyor. Konuyla ilgili güncellemeleri aktarıyor olacağız.
webrazzi