Görüş Bildir
Haberler
İlk Defa Bir TÜSİAD Başkanı İstifa Etti, Peki Neler Yaşandı?

İlk Defa Bir TÜSİAD Başkanı İstifa Etti, Peki Neler Yaşandı?

Batuhan
04.06.2014 - 14:48

TÜSİAD Başkanı'ndan Sürpriz İstifa

TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz TÜSİAD Başkanlığı görevinden süpriz bir kararla istifa etti. Yılmaz, Yönetim kurulu Başkanı olduğunu SÜTAŞ A.Ş'de yapılan eylemleri önlemeye çalıştığına dair çıkan haberler üzerine istifa ettiğini açıkladı. Yılmaz'la birlikte TÜSİAD tarihinde ilk kez bir başkan istifa etmiş oldu.

Düzenlediği basın toplantısında 'TÜSİAD'ın zarar görmesine izin vermem' diye konuşan Yılmaz, işçilerle ilgili iddiaların ise abartlı olduğunu savundu. Yılmaz şöyle konuştu:

'Bugün bazı gazetelerde bu haberlerin yer aldığını gördük. Bu haberler TÜSİAD Başkanlığımla alakalı birlikte haber haline getirilmişti. Sütaş'taki 40 yıllık çalışma hayatımın sonucunda geldiğim noktada TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanlığına seçildim. TÜSİAD Başkanlığı ile 43 yıl boyunca taş taş üstüne koyarak bina edilen bir itibarı devraldım. Türkiye'nin en saygın iş dünyası kuruluşunun, STK'larından birinin itibarını devraldım. Maalesef bu haberlerle TÜSİAD Başkanlığım üzerinden TÜSİAD'ın da yıpratılmaya veya istismar edilmesine imkan olduğunu görüyorum. TÜSİAD'a zarar gelmesine izin veremem. Ben TÜSİAD'ın Başkanıyım. Bunu en fazla gözetmesi gereken benim. TÜSİAD'ın itibarına zarar gelmesine ben izin veremem. Bu sebeple TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanlığı görevimden istifa ettim. Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı olarak basın organlarında Sütaş'ın işçi işveren ilişkileri üzerinden sürdürülen asılsız iddiaları, bilgilendirmeleri cevaplandırmak isterim.'

WSJ Türkiye'nin görüştüğü TÜSİAD yönetiminde bulunan bir yönetici 'Muharrem Bey'in kararını beklemiyorduk. Çok büyük süpriz oldu. Kendizi istifa etmeden önce kararını bizimle istişare etmedi' diye konuştu.

Muharrem Yılmaz basın toplantısında gelmeden önce istifasını yönetim kuruluna sunduğu ve bu konuyu kimseyle görüşmediğini söyledi. Bir gazetecinin istifanın kabul edilip edilmeyeceğine yönelik sorusuna ise 'İstifa tek taraflı bir müessesedir' cevabını verdi.

TEZEK DÖKÜLDÜ İDDİASI

Muharrem Yılmaz'ı istifaya götüren haber Akşam Gazetesi'nde yayınladı. Gazete haberinde Muharrem Yılmaz'ın yönetim kurulu başkanı olduğu SÜTAŞ'ın Karacabey üretim tesisleri önünde işten çıkarılan işçilerin eylem yaptığı alana hayvan tezeği döktürüldüğü iddia edildi. SÜTAŞ'ta işçilere sendikaya üye olmamaları konusunda baskı yapıldığı da gazete haberinde yer aldı.

Bugünkü basın toplantısında Yılmaz konuyla ilgili olarak, 'İşçilerin beklediği yere Pazar günü hiç kimse yokken çevresel düzenleme kapsamında bakım çalışmaları yapılırken olay gerçekleşmiş. Eğer kasıtlı yapıldığını düşünsem ben hesap sorarım cezalandırırım. Çalışma Bakanlığı'nın da eğer işçilerimize yapılan bir haksızlık varsa gelip bunu denetlemelerini beklerdim. Ben bu konuda gereken her türlü sorumluğu yerine getirmeye hazırım. Benim üzerimden TÜSİAD'ın yıpratılması haberlerini ihmal edemezdim, o yüzden bu kararı aldım' dedi.

Eski bir TÜSİAD Başkanı'nın WSJ Türkiye'ye Yılmaz'ın istifasını 'Bunun tamamen kişisel bir karar olduğunu düşünüyorum.' Şeklinde değerlendirdi. Aynı işadamı konuyla ilgili şöyle konuştu:

'Onurlu bir arkadışımızdır. Sütaş'taki sorunlar dolayısıyla istifa etti. Hükümet ile TÜSİAD arasındaki gerginlikten dolayı istifa ettiğini kesinlikle düşünmüyorum. Zaten görev süresinin dolmasına çok az kalmıştı.' diye konuştu.

ERDOĞAN'LA POLEMİK

Muharrem Yılmaz'ın TÜSİAD Başkanlığı döneminde, hükümetle iş dünyası örgütü arasında yoğun polemikler yaşanmıştı.

Yılmaz TÜSİAD'ın 44. Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada 'İ adil yargılanma hakkından kolayca mahrum edilebileceklerini düşününün. Böyle bir gelişmenin ardından yabancı dostlarımız arasında 'Türkiye hangi dünyaya ait' sorusunun dolanmasını kabul edebilir misiniz? Vergi cezası veya başka türlü cezalarla şirketler üzerinde baskı kuran, ihale yasası onlarca kez değişen bir ülkeye yabancı sermayenin gelmesi mümkün değildir' diyerek hükümeti eleştirdi. Başbakan Erdoğan, bunun üzerine TÜSİAD'ı 'vatan hainliği' ile suçladı. Muharrem Yılmaz bunun üzerine CNN Türk televizyonunda katıldığı bir programd, 'Ben vatanseverliğimi kimseye sorgulatmam. Benim beklentim memlekete giren yabancı sermayeyi 30-40 milyar dolara çıkarmaktır. Hukukun güvenliğinden şüphe edilen bir yere kimse yatırım yapmaz.' diyerek Başbakan Erdoğan'a yanıt verdi.

WSJ Türkiye

Kaynak: http://www.wsj.com.tr/article/SB10001...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Muharrem Yılmaz'ın açıklamasının tam metni

“Sütaş, evrensel yönetim ilkelerine ve etik değerlere bağlılıkla faaliyetlerini yönetmektedir. Bu ilke ve değerler doğrultusunda, çalışan haklarını korumaya, günün ve ekonominin gerekleri doğrultusunda iyileştirmeye büyük özen göstermektedir. Bu özen, işyerinde uzun yıllardır bir huzur ve barış ortamı yaratmıştır. Sütaş’ın sürekli olarak pazar lideri olma başarısını göstermesinin en önemli sebeplerinden biri de işyerindeki bu huzur ve güven ortamıdır.

Karşılıklı saygıya dayalı, güvenli, huzurlu ve verimli bir çalışma ortamının sürdürülmesi için gereken önlemleri alan Sütaş, sendika konusunda da tüm çalışanlarının özgür iradeleriyle hareket etmesini desteklemektedir. Çalışanın, özgür iradesi ile sendika tercihini yapması için gereken her türlü hukuki güvence mevcuttur. Üstelik, sendikaya kayıt sürecinin gizliliğini sağlamak için de özel düzenlemeler getirilmiştir. İşçinin sendika üyeliğinden işverenin haberinin dahi olması mümkün değildir. Sütaş yönetimi de bu süreçle ilgili bilgiyi, çalışanlarından gelen baskı ve tehdit şikayetleri ve işyerlerinde mesai saatleri içinde meydana gelen tartışmalar sonucu edinmiştir.

Sözü edilen şikayetler, Sütaş çalışanlarının bir sendikaya üye olmaları için baskıya maruz kaldıklarına, korkutulduklarına, hatta maksadını aşan ve şiddet uygulamasıyla sonuçlanan tartışmalarla taciz edildiklerine ilişkindir. Sütaş çalışanlarının çoğunluğu, kendilerini özdeşleştirdikleri müessese ile karşı karşıya getirmeye çalışan bu anlayıştan huzursuzluk duymaktadırlar.

Burada yaşadığımız durum, bir takım kötü niyetli kişilerin, işyerinde işçi üzerinde baskı kurarak onları yöneticileri ve arkadaşları ile; diğer yandan da sendika karşıtı olduğu algısı yaratarak işvereni kamuoyuyla karşı karşıya getirmeye çalışmasıdır.

Sütaş’ta katılımcı bir yönetim anlayışı benimsenmiştir. İşyerlerinde, çalışanlarımızın görüş ve düşüncelerini aktardıkları ortamlar yaratılmaktadır. Bununla birlikte, çalışanlarımız, bu ihtiyaçlarını sendikalaşarak karşılamak isterlerse, bunu özgür iradeleri ile sağlayacakları ortam da mevcuttur. Ancak, bugüne kadar, çoğunluğun bu yönde bir tercihi olmadığı anlaşılmaktadır. Çünkü; 2821 sayılı Sendikalar Kanunu’yla belirlenmiş olduğu üzere sendikalı sayısı toplam çalışan sayısının yüzde 40’ına ulaştığında, herhangi bir sendika, iş yerinde çalışanı temsil etmek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan yetki alabilecektir.

Henüz bu noktaya ulaşılmadığı halde ulaşılmış gibi açıklamalar yapılmasını, asılsız iddialar ortaya atılmasını ve bu yolla çalışanlarımızın ve şirketimizin üzerinde baskı kurulmaya çalışılmasını şiddetle kınıyoruz. 40 yıldır, ülkemize hizmet etme azmi ile çalışan, toplumumuza mal olmuş bir değer haline gelen Sütaş’ı yıpratmaya yönelik bu çabayı iyi niyetli olarak değerlendirmenin mümkün olmadığını bildiririz.” 

DHA, ZETE

Kaynak: http://zete.com/tusiad-baskani-istifa...

Muharrem Yılmaz istifa açıklaması sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0