onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
TÜSİAD Başekonomisti Altınsaç: 'Ben Olsam Baz Etkisine Bu Kadar Bel Bağlamam'

TÜSİAD Başekonomisti Altınsaç: 'Ben Olsam Baz Etkisine Bu Kadar Bel Bağlamam'

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonda yılsonunda düşüş görüleceğini söylerken, ekonomistler bu konuda Bakan ile aynı fikirde değiller. 

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

"Ben olsam baz etkisine bu kadar bel bağlamam."

"Ben olsam baz etkisine bu kadar bel bağlamam."

TÜSİAD Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, Bloomberg HT'de, enflasyonla mücadele ile ilgili atılan herhangi bir adım olmadığını söylerken, kur korumalı mevduat girişleri ile kur tarafında bir mücadele görüldüğünü söylerken şunları ifade etti: 

Altınsaç, atılan adımların daha çok kurla mücadele ile ilgili olduğunu, enflasyonla mücadelede herhangi bir adım atılmadığını söylerken, kurda da kademeli değer kaybı olduğunun görüldüğünün altını çizdi. ABD Doları'nda küresel olarak değer artışının olduğu bir sürecin daha başında olduğumuzu hatırlarken, bunu bir yıldır görüldüğünü ama artarak devam edeceğini öngördüğünü belirtti.

Altınsaç: 'Döviz tarafında mücadelemiz devam etmek zorunda kalacaktır'

Altınsaç: 'Döviz tarafında mücadelemiz devam etmek zorunda kalacaktır'

Döviz tarafında mücadelemiz devam etmek zorunda kalacaktır. Barış ihtimali bir temenni, baz etkisine gelecek olursak evet normalde bir baz etkisi var. Hatırlayalım, 2018 yılında çok şiddetli bir faiz artırımına gitmiştik. 2019 yılında faiz artırımı ve baz etkisi ile enflasyonda düşüş gördük. Şimdi 2020’yı hatırlayalım o zaman da çok baz etkisi bekledik. Mayıs 2020, Eylül, Ekim, Kasım 2021 de baz etkisi bekliyorduk bunların hiçbiri olmadı.

Para politikasında atılması gereken adımı yapmadığımız için baz etkisi devreye giremiyor. Baz etkisi nedir Kasım, Aralık enflasyonu geçen yıl çok yüksekti neredeyse 20 puan 2 aydan geldi 2021 sonunda. O denklemden çıkıyor yeni Kasım, Aralık verileri giriyor onların düşük olacağını tahmin ettiğimiz için direkt yıllık enflasyon düşmeye başlıyor. İlk başta yüzde 35 baz etkisi dediğimiz şeyi yüzde 50'ye revize ettik. ÜFE aşağı dönmeden TÜFE’de baz etkisinden bahsetmek ona bel bağlamak çok riskli.

"Reel sektör stok alımları yapmaya başladı, bu da fiyat artışının tekrar yaşanabileceğini gösteriyor"

"Reel sektör stok alımları yapmaya başladı, bu da fiyat artışının tekrar yaşanabileceğini gösteriyor"

Yavaş yavaş reel kesimde yeni stok alımı yapılıyor. Yeni stoklar yeniden fiyatlamaya tabi olacak. 2. çeyrekle birlikte bu sebepten dolayı Türk ekonomisi bir tur daha fiyat artışı görmeye ihtimaline sahip. Enflasyon dinamiğini doğru analiz edemediğiniz baz etkisi, TL stabil kalırsa gibi analizler yapmak zorunda kalıyorsunuz. Enflasyonun alt dinamiklerine baktığımızda çok ciddi yapısal bozulma var. Enflasyon algısı bozulmuş durumda. 'Enflasyonu ne durduracak?' sorusuna cevap veremiyorum “ne yapıyoruz da bu enflasyonu kontrol edebilecek bir adım atıyoruz” sorusunun cevabını bulamıyorum. Beklenti kanalını da çok bozduk.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
demet s.

Kamudaki israf ve şatafatı bitirmediğimiz sürece kimse çözüm beklemesin...

Pasif Kullanıcı

Ok yaydan çıktı artık. Bu ekonominin 20 yıla düzelmesi düşüncesi bile çok iyimser kalıyor.