onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Türkiye'yi Bekleyen Tehlike: İlaç Kıtlığı

Türkiye'yi Bekleyen Tehlike: İlaç Kıtlığı

MAHMUT TANAL
21.08.2014 - 13:18 Son Güncelleme: 21.08.2014 - 16:46

Türkiye'yi Bekleyen Tehlike: İlaç Kıtlığı

Bulunamayan ilaç sayısının dünya genelinde üç katına çıktığı ve küresel ilaç kıtlığı yaşandığı FIP ve Kanada Eczacılar Birliği’nin ev sahipliğinde, ilk kez gerçekleştirilen “Uluslararası İlaç Kıtlığı” zirvesinde gündeme getirildi. Türkiye’nin ülke nüfusunun yaşlanması, kronik hastalıklarla birlikte sağlık kuruluşlarına ve hekime ulaşımın artması, kişi başına ilaç tüketiminin yükselmesi sonucunu doğurmuştur.

Sağlık hizmetlerinin kesintiye uğramaması, hasta güvenliğinin tehlikeye atılmaması, sürdürülebilir bir ilaç ve eczacılık hizmeti için ilaç politikalarının gözden geçirilmesi gerektiğini belirten CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, konuyla ilgili Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na verdiği yazılı soru önergesi ile:

1-   Türkiye’de bulunamayan ilaç mevcut mudur? Mevcut ise bu ilaçlar nelerdir? En çok hangi hastalığa ilişkin ilaçlarda böyle bir sorun yaşanmaktadır?

2-   Türkiye’de bulunamayan ilaç sayısında 2005 yılından bugüne bir artış olmuş mudur? Bu artış ne kadardır?

3-   Bu kıtlığın zaman içinde daha kötüye gideceği, sağlık personellerine giderek daha çok zorluk çıkartacağı ve hasta güvenliğini tehlikeye atacağı iddiaları doğru mudur?

4-   Piyasada bulunmayan ilaçlar sorunu Türkiye için ek maliyet ve iş yükü açısından nasıl problemler yaratmaktadır?

5-   Tümdünyadan delegelerin katıldığı, FIP ve Kanada Eczacılar Birliği’nin evsahipliğinde gerçekleşen Uluslararası İlaç Kıtlığı Zirvesi’nin bulunamayan ilaç sayısının dünya genelinde üç katına çıktığı ve küresel ilaç kıtlığı yaşandığı tespitlerini içeren Raporu hakkında Bakanlığınızın bilgisi var mıdır? Bu rapor içeriğinde belirtilen ilaç kıtlığı sorununa ilişkin almış olduğunuz bir önlem var mıdır? Varsa bu önlemler nelerdir?

6-   Türkiye’nin, artan ilaç kıtlığı ile gecikmiş tedavi veya tedaviye hiç erişememe yahut tedavinin daha az etkili bir alternatif tedaviyle değiştirilmesi sorunlarıyla karşı karşıya kalması an meselesi midir?

7-  Bakanlığınızca ilaç kıtlığına ilişkin bilgi sağlamak için kamunun erişebileceği bilgi kanalları oluşturulmuş mudur?

8-   Bakanlığınızca kritik ve hassas ilaçlar listesi oluşturmak adına küresel düzeyde bir süreç geliştirilmesi planlanmakta mıdır?

9-   Türkiye’de ilaç talep ve arzına ilişkin bilgi toplama ve bu bilgileri paylaşma ile ilgili bir faaliyet yürütülmekte midir?

10-   Bakanlığınızca bahse konu ilaç kıtlığına ilişkin stratejik emniyet stoku, acil durum planları, salgın hastalık durumu planlaması ve kapasite fazlalığı hususlarını içeren risk azaltım stratejileri geliştirmek için herhangi bir girişimde bulunulmuş mudur? Sorularını yöneltti.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam