Türkiye'nin İlk Zaman Temalı Müzesi
Konya'nın Selçuklu ilçesinde farklı kültürlerin bir arada yaşadığı antik dönem yerleşim birimi Sille Mahallesi'ndeki Sille Şapeli müzeye dönüştürüldü. Burası, Türkiye'nin ilk zaman temalı müzesi.
Restorasyon çalışmaları 2012 yılında tamamlanan tarihi Sille Şapeli, çevre düzenlemesinin ardından ‘Zaman Müzesi’ adıyla ziyarete açılıyor. Bölgeden çıkarılan farklı dönemlere ait tarihi kalıntıların ve buluntuların sergilendiği Zaman Müzesi, Türkiye'nin ilk zaman temalı müzesi. Sergilenen eserlerin ortak noktası ise zamanla ilgili olmaları.
Roma döneminden itibaren farklı yüzyıllara ait arkeolojik eserlerin sergilendiği müzede aynı zamanda Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinden de parçalar bulunuyor. Yakında ziyaretçilere kapılarını açacak müzede, Osmanlı dönemine ait köstekli, kişiye özel tasarlanmış el yapımı saatler, Osmanlı paşaları tarafından düzenlenen ve genel kullanıma sunulan ruznameler (günlük haber gazeteleri), cep ve masa takvimleri, devlet dairelerinde kullanılmış el yazımı takvimler, Türk Hava Kurumu’na ait coğrafi ve ekonomik verilerin bulunduğu cetvelli takvim, Roma ve Osmanlı dönemlerinden güneş saatleri sergileniyor.
Sille'deki kalıntılar
İS 4. yüzyılda Roma İmparatoru Konstantin’in annesi Helena’nın yolu üzerinde bulunan Konya’da konakladığı ve burada bugünkü adıyla Aya Helena Kilisesi’ni inşa ettirdiği biliniyor. O dönem bölgede yaşayan Hıristiyanlar için inşa ettirilen bu kilise ile birlikte Sille Şapeli, Sille bölgesinin diğer Hıristiyanlık dönemi kalıntılarından biri.
Kaynak: Ajanslar - Al Jazeera