Türkiye Denizleri Uzmanı Profesör Hepimizin Anlayacağı Dilden Anlatıyor: Kanal İstanbul Projesi Türkiye'yi Felakete Sürükleyebilir!
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Türkiye Denizleri Uzmanı Profesör Hepimizin Anlayacağı Dilden Anlatıyor: Kanal İstanbul Projesi Türkiye'yi Felakete Sürükleyebilir!
Yıllar evvel ortaya atılan Kanal İstanbul projesi son günlerde gerçekleştirilmek üzere masadaki yerini aldı. Bizler de bu projenin kendi algı dünyamızdaki yansımalarını bazen de politik yorumlarla harmanlayarak dinledik durduk.
Bundan birkaç yıl önce, projeye dair fikirleri alınan bir akademisyenden gelen uzman bir yorum vardı. Hem de hepimizin anlayacağı dilde bu yorumlarını açıklamıştı, proje yeniden anılmaya başlandığına göre bu yoruma da kulak vermenin zamanı geldi.
(Bu içerik, ilgili makalenin yazarından izin alınarak oluşturulmuştur.)
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Prof. Dr. Cemal Saydam Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği bölümünde öğretim üyesi.
İnanması zor ama normal koşullarda Marmara'dan gelip Karadeniz'e giden bir gemi 30 km uzunluğundaki Boğaz boyunca en az 30 cm yokuş çıkmak zorunda kalır.
İşte bu hassas dengeyi ben basit bir havuz problemine benzetirim. Karadeniz hakikaten de devasa bir havuza benzer. 2000 metre derinlikte ve dikey karışımın olmadığı bir havuz.
"Hoca'ya da Kanal İstanbul'u bir danışalım dedik aldı bizi Atlantik'e götürdü" demiş olmalısınız ama sistem böyle küresel boyutlarda ve hassas dengelerde çalışıyor.
İşte bahsettiğimiz akışı anlatan bir uydu resmi: 👇
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Boğaz'ın altını 4 kez albayrak kırmızısı rengine boyamış bir ekibin elde ettiği bilimsel sonuçlar diğer tüm deneyimler ile birleşince "Kanal istanbul" projesini duyduğumuzda tüylerimiz diken diken oldu.
Marmara Denizi'nin yegâne oksijen kaynağı Çanakkale Boğazı'nın altından giren bol oksijenli Akdeniz suyudur.
Daha iyi anlamak adına denizdeki besin maddelerini gösteren uydu görüntüsüne bir bakalım. 👇
Sistemin çalışma prensipleri ile ilgili olarak bu gerçekleri sıraladıktan sonra şimdi gelelim olası bir Kanal İstanbul senaryosuna.
Tüm dert de bu aşamadan sonra başlamaktadır. Sistem bir kere oksijensiz kaldı mı kelimenin tam manası ile hapı yuttuk demektir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Tüm bunlar zaman içerisinde Karadeniz'in ekolojisini de etkileyecektir.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Hocam ülkede seni anlayacak kapasite olsaydı malum parti 16 yıldır seçilmezdi.
ülkenin başındaki adam diplomasız olursa böyle laf söz dinlemez işte umarım vazgeçilir bu projeden
Anlatilanlari inandirici bulmayan bir kac arkadas var burada, unutmayin ki dunya size kure gibi gibi gelmiyor ama kuresel. Bazi seyleri anlamasanizda bilime... Devamını Gör