Türkiye'deki 10 Kadından 4'ü Şiddet Mağduru
Altı yıldan bu yana kadına şiddetle ilgili verileri paylaşmayan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın gizlice yaptırdığı rapora göre kadınların yüzde 89’u şiddete uğrasa da hiçbir yere başvurmuyor, şiddete uğrayan kadınların oranı ise yüzde 38.
Bakanlık bu raporun sonuçlarını kamuyla paylaşmadı, sebebiyse‘soru almak istememesi.’
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Türkiye’deki kadın cinayetlerini ‘sağır sultanın bile duymasından’ rahatsızlığını saklamamıştı.
Hürriyet’ten Emel Armutçu’nun haberine göre bakanlık,‘Türkiye’de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması’nın ikincisini altı yıl aradan sonra Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü’yle ortak bir çalışmayla yeniden yaptı. Araştırma sonuçları 30 Aralık’ta Ankara’da açıklandı, ancak toplantı basına kapalı gerçekleşti.
‘Soru almak istemiyoruz’
Kadına şiddetin oranı yüzde 38
Kadınlar şiddete karşı yalnız
Kadın hakları bilinmiyor
Erken evlenenler daha fazla cinsel şiddete uğruyor
Cinsel istismar oranları da yüksek
* Kadınların yüzde 9’u çocukluk döneminde yani 15 yaşından önce cinsel istismara maruz kalıyor.
* Kadınların yüzde 29’u baba, üvey baba, erkek kardeş, abi, dede, amca ve dayı dışında kalan erkek akrabalardan, yüzde 38’i yabancılardan, yüzde 15’i komşulardan cinsel istismara maruz kalıyor.
* Araştırma, baba, erkek kardeş, dede, amca gibi 1’inci dereceden kan bağı olan kişilerin cinsel istismarından söz etmiyor.‘Stalking’ listede
* Araştırmada ilk kez şiddetin bir türü olarak ‘stalking’ (ısrarlı takip) de araştırıldı.
* Her 10 kadından 3’ü hayatında en az 1 kez bu şiddet türüne maruz kaldığını söylerken, en yaygın takip biçimleri de şöyle sıralandı: Telefonla arama (yüzde 19), kısa mesaj, mektup ya da e-posta (yüzde 8). Ölüm ve zarar verme tehdidi içeren takip biçimlerinin failleri, daha çok eski eşler ve birlikte olunan erkekler.
- Diken