Görüş Bildir
Haberler
Türkiye'de Midillilerin Bir Türlü Benimsenmemesinin 10 Temel Sebebi

Türkiye'de Midillilerin Bir Türlü Benimsenmemesinin 10 Temel Sebebi

ali ekber
02.01.2015 - 13:24 Son Güncelleme: 02.01.2015 - 13:30

Yabancı filmlerde, dizilerde sıkça görüyoruz, yabancı kız çocuklarında histeri derecesine varan bir 'pony' yani midilli tutkusu var. Doğum günlerinde, noellerde sürekli midilli istiyorlar. Babaları eve bir midilli ile geldiğinde kendilerini kaybediyorlar. Reklam filmlerinde sürekli midilli isteyen kız öğeleri görüyoruz. Peki yabancı kız çocuklarının adeta bir tutkusu olan midilli kavramı bizde neden yok? Bizim kız çocuklarımız neden midilli sevdalısı değil? Bunun sebeplerini hiç gereği yokken sizler için araştırdık. İleride çocuğunuz sizden olur da midilli isterse bu içeriği okutup, 'gereksiz isteklerde bulunmanın alemi yok' diyebilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Türkiye'deki evlerin midilli beslemek için müsait olmaması.

Bırakın midilliyi Türkiye'deki evlerde kedi beslemek bile zor. Genelde apartman kültürünün hakim olduğu şehirlerde ve inek, koyun, vb. hayvanların bakıldığı köylerde, kasabalarda midilliye yer yok. Her ne kadar küçük de olsa apartman dairesinde midilli bakmak mümkün değil. Bu sebeple bizde yer etmeyen midilli kültürü çocukların da aklına gelmiyor haliyle.

2. Anne faktörü.

Evde kuş, balık, kedi, köpek gibi çok daha evcil hayvanların bakımına bile temkinli yaklaşan annelerimize midilliyi kabul ettirmenin imkanı yok.

3. "Evde eşek var, aynısı..."

Yine bir başka anne faktörü. Dışarıda istenen her şeyi 'evde aynısı var' diye yutturan bir anneye, eşek ile midilli arasındaki farkı açıklamak imkansız.

4. Midilli tedarik etmenin zor olması.

Türkiye'de midilli alabileceğiniz yer sayısı oldukça kısıtlı, hatta biz araştırdık bulamadık. Tedariki bu kadar zor olan bir hayvan için mücadeleye girişmek mümkün değil gibi.

5. Midillinin pahalı bir hayvan olması.

Bir midillinin fiyatı asgari 3000-5000 euro arasında değişiyor. O paraya rahatlıkla öküz alınabilecekken ölü yatırım olarak midilli almak bu ekonomik şartlarda orta sınıf bir aile için mümkün değil gibi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Çocuk büyüyünce midilliyi elden çıkarmanın zor olması.

Amerika'da olsanız çocuğunuz büyüyünce midilliyi rahatlıkla yan komşunuza, kar bile ederek satabilirsiniz. Ama Türkiye'de midillilerin ikinci el piyasası düşük. Bırakın kar etmeyi elden çıkarmanız bile mümkün olmayabilir.

7. Türkiye'de midilli kültürünün olmaması.

Kız çocuklarının herhangi bir mecrada midilli ile tanışması zor. TV reklamlarında, dizilerde, çizgi filmlerde, okulda, sokakta, vs. midilli görmek olası değil. Hal böyle olunca bir çocuğun aklına midilli gelmiyor. Ama iki dizide, bir dergide, bir çizgi filmde midilli gösterin bakın neler oluyor.

8. At kavramının Türklerde erkekler ile özdeşleşmiş olması.

At-avrat-silah kültüründen gelen Türklerde at kavramı erkek cinsi ile özdeşleşmiş durumda. Her ne kadar midilli de olsa, o bir at ve kız çocukları ile pek bir arada düşünülemiyor. Kız çocukları midilli peşine düşse bile, babaları bilinçaltlarında yatan bu gerçekten dolayı pek yanaşmıyorlar almaya. Ama bak erkek çocuk istese belki olabilir gibi.

9. Görmemişlik faktörü.

Neresinden bakarsanız bakın, midilli almak görmemiş olarak damgalanmanız için yeter şarttır. Mahallenin çocukları, konu komşu sizin bahçenizin önüne toplaşacak ve bu küçük hayvanı görmek için çabalayacaktır. Hatta 'bir tur da bizim kız binsin' diye size para teklif edenler bile olacaktır. Bütün bu sıkıntılar midilli sahibi olmayı sıkıntıya sokan gelişmelerdir.

10. 5 lira fazla verir tastamam at alırım düşüncesi.

Midilliye 5 bin euro vereceğime, üstüne biraz daha koyar büsbüyük at alırım düşüncesinin hakim olması. Türk insanını küçük at kesmez, olacaksa tam olmalıdır. Bu sebeple at alacak olsa ilk tercihi kesinlikle midilli olmaz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bonus - Midillinin kullanım alanının dar olması.

Sadece çocuğun binmesi için kullanılabilen midilli efektif bir yatırım değildir. Gerektiğinde odun da taşıyabilen bir katır çok daha karlıdır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
12
7
5
3
2
2
1