Görüş Bildir
Haberler
Türkiye'de Eskrim

Türkiye'de Eskrim

Ozan SARI
05.12.2013 - 00:39 Son Güncelleme: 13.11.2014 - 13:25

Türkiye'de Eskrim

Türkiye'de Eskrim

Türkiye'de Eskrim'in Tarihi

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye'de Eskrim

Türkiye’de eskrim çok eski bir sportif geçmişe sahip olmasına rağmen yeteri kadar tanınmamaktadır. Özellikle Cumhuriyet ile beraber federasyonu kurulmuş, olimpiyatlara gönderilen ilk kadın sporcular eskrim branşında yarışmışlardır.  Gelin o zaman eskrimin Türkiye tarihine hep beraber göz atalım.

Türkiye’de eskrim ilk olarak 1890’da görüldüysede bu spor dalındaki ilk ciddi çalışmaları Mualim Hüsnü Bey gerçekleştirdi (1901). Mualim Hüsnü Bey’in ilk öğrencileri Fuat(Bakan) , Refik ve Ömer Lütfi beyler oldular.Bu yıllarda ayrıca İstanbul Tepebaşı’ndaki Union Française Salonu’nda Fransız Büyükelçiliği çalışanlarına eskrim dersleri veriliyordu.

Mualim Hüsnü Bey’in yetiştirdiği üç genç , ilk karşılaşmalarını Yıldız Sarayı’nda İtalyan eskrimcilerle yaptılar (1903) ve ilk başarılarını kazandılar.Bu karşılaşmaları Sultan Abdülhamit de seyretti ve Türk sporcularının başarılarından dolayı bir ferman çıkararak eskrimi bütün askeri okullara ders olarak koydurttu. Ardından , karşılaşmalarda en iyi başarıyı elde eden Fuat (Balkan) Bey’i Edirne Harbiye Mektebi’ne eskrim öğretmeni olarak atadı (1906).İlk kulüp çalışmaları yine Fuat Bey tarafından Beşiktaş Kulübü’nde gerçekleştirildi (1911). Daha sonra bu spora Fenerbahçe Kulübü de ilgi gösterdi ve Beyaz Rus Albay Grodetski’nin antrenörlüğünde çalışmalara başlandı. Bu kulüpten yetişen ilk eskrimciler Sait ve Fevzi beyler oldular(1921).

İlk eskrim federasyonu , Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı ile birlikte kuruldu ve federasyon başkanlığına Fuat Bey getirildi (1923).Çalışmalarını sistemli bir şekilde yürüten federasyon , bir yıl sonra milli takımı kurup 1924 Paris Olimpiyatları’na katıldı.Türk eskrim milli takımı bundan sonra 1928 Amsterdam Olimpiyatları’na da katıldı. Robert Kolej’de öğretmenlik yapan , Çarlık Rusyası’nın eski ünlü eskrimcisi Nadolsky İvanoviç Çarikov milli takım antrenörlüğüne getirildi. Uluslar arası ilk önemli başarı 1931 Atina Balkan Oyunları’nda Enver Balkan’ın şampiyonluğuyla elde edildi. Bu tarihten sonra eskrim sporu bir duraklama dönemine girdi. 1936 Berlin olimpiyatları ise Türk Sporu ve Eskrimi adına ayrı bir önem taşıdı. Berlin’de eskrimde Suat Fetgeri ve Halet Çambel Hanımlar olimpiyatlara katılan ilk Türk kadın sporcular oldular.

1940’tan sonra Halkevleri de eskrim sporuna katkıda bulunmak amacıyla faaliyete geçti. Bu faaliyetlerin yanı sıra , aynı dönemde İstanbul’da Tenis Eskrim Dağcılık (TED) kulübü’nün kurulmasıyla Türk eskrimi Merih Sezen , Nihat Balkan gibi yeni adlar kazandı. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Türk eskrimcileri Londra Olimpiyatları’na katıldılar(1948) fakat başarılı olamadılar. Ancak bu olimpiyatlardan sonra yoğunlaşan uluslararası karşılaşmalar Türk Eskrimcilerinin dünya eskrim sporunu daha yakından tanımalarını sağladı. Bu yıllarda TED Kulübü’nün düzenlediği uluslararası karşılaşmalar Seyit Mısırlı , Nefi Güven gibi yeni adlar ortaya çıkardı. Özellikle kılıç dalında 15 yıl milli takımın değişmez eskrimcisi Seyit Mısırlı oldu. Mısırlı yaptığı 90 milli karşılaşmanın 52 sini kazanarak önemli bir başarı sağladı. Nefi Güven ise flöre dalında başarı göstererek 1955 Akdeniz Oyunları’nda Dünya Şampiyonu Fransız Mouyal’i yenme başarısını elde etti.

Türk eskrimcileri en önemli başarılarını Balkan Oyunları’nda sağladılar. I.Balkan eskrim Şampiyonası’nda 1 gümüş 1 bronz II. Balkan Eskrim Şampiyonası’nda 2 bronz ve 1971 İzmir Akdeniz Oyunları’nda 1 gümüş kazanılması Türk Eskrimi adına başarı oldu.Bundan sonrada Balkan Şampiyonalarında bir çok başarı kazanıldı.

Eskrim Federasyonu’nda uluslararası , milli , bölge ve aday olmak üzere 375 hakem , 307 antrenör çalışmaktadır. Lisanslı sporcular 1874 kişidir. Eskrim Federasyonuna bağlı olarak 42 kulüp faaliyet göstermektedir.

Kaynak: http://eskrimkursu.net/2011/01/22/tur...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın