Görüş Bildir
Haberler
Yoksulluk Sınırı 3 bin 770 lira...

Yoksulluk Sınırı 3 bin 770 lira...

Onedio Medya
28.05.2014 - 11:43 Son Güncelleme: 28.05.2014 - 13:22

Türk-İş Açlık ve Yoksulluk Araştırması Sonuçlarını Açıkladı

Türk-İş'in araştırmasına göre, mayıs ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 157 lira, yoksulluk sınırı 3 bin 770 lira oldu.

Türk-İş, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yaptırdığı 'açlık ve yoksulluk sınırı' araştırmasının 2014 Mayıs ayı sonuçlarını açıkladı.

Araştırmanın sonuçlarına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) bin 157 lira 55 kuruş, gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 3 bin 770 lira 52 kuruş oldu.

Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0,82 oranında geriledi. Gıda enflasyonunda 12 ay itibarıyla artış oranı yüzde 16,30 oranında gerçekleşti. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 11,45 olarak hesaplandı.

Araştırmaya göre; süt, yoğurt, peynir grubunda; bu ay önemli bir fiyat değişikliği görülmedi. Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat gibi ürünlerin bulunduğu grupta; balık mevsiminin sona ermesiyle birlikte, çeşit azalırken, fiyatlarda da artış dikkati çekti. Et ve tavuk ile sakatat ürünlerinin fiyatı aynı kaldı.

Yaş sebze-meyve fiyatı mevsim şartları nedeniyle biraz geriledi ve çeşidi arttı, bu durum mutfak harcamasına olumlu yansıdı. Özellikle patates fiyatındaki gerilemenin etkisi fazla oldu. Ortalama sebze kilogram fiyatı bu ay 3,14 lira olarak hesaplanırken, meyve ortalama kilogram fiyatı (erik, kayısı, şeftali gibi meyvelerin pazar tezgahlarında daha fazla görünmesiyle birlikte) biraz yükselerek 3,68 lira oldu.

CNN Türk

Kaynak: http://www.cnnturk.com/haber/ekonomi/...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0