onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Tüp bebek tedavisinde en çok merak edilen 10 soru!

Tüp bebek tedavisinde en çok merak edilen 10 soru!

Tüp bebek tedavisinde en çok merak edilen 10 soru!

Tüp bebek Üreme İmmünolojisi ve Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Halit Fırat Erden, tüp bebek tedavisine başlamadan önce en çok merak edilen 10 soruyu sizler için cevapladı.

İnfertilitede problemi bulmak için yapılması gereken işlemler nelerdir?   

Erkeğin problemini anlamak çok basit. “Spermiogram testi” yaptırdığı zaman erkekte ne var ne yok hepsi ortaya çıkar. Kısacası; sorunun %50’sini çok basit bir sperm testi ile bulmak mümkün... Kadındaki sistem biraz daha karmaşık çünkü bütün sistem içeride. Kadında, yumurtladığı sistem, o yumurtayı taşıyan ve onu taşıdıktan sonra çocuğun yerleştiği rahim, rahim ağzı, onun içinde de vajin var. Bunların hepsi ayrı bir sistem olduğu için hepsinin problemi de kısırlığa sebep olacak olaya gidebilir.

Anne olmak için kadında ideal yaş kaçtır?      

Çocuk işi belirli bir zamanın işi. Özellikle kadınlar için 25-35 yaş arası ideal bir zaman. O zamanı kaçırıp ileriye gidildiğinde bir risk alınır.

Myom anne olmaya engel mi?     

Myom bir urdur ve rahmin neresinde yer aldığı çok önemlidir.Yumurtalıklara yakın bir bölgede myom var ise yumurtalıkları ileri itebileceği ya da tüpü yerinden oynatabileceği için sıkıntı yaşatabilir. Rahmin orta bölümünde var olan myomların büyüklükleri 2-2.5 cm’yi geçtiğinde doğurganlığı etkiler. Myom’un belirtilerinde adet kanaması uzun, fazla ve pıhtılar gelmeye başlarsa myomdan şüphelenmek gerekir.

Çikolata Kisti gebe kalmayı engeller mi?              

                                                                             

İnfertilitede en sık rastlanan sebeplerden biri Çikolata Kisti’dir. Bu kist güve gibi yumurtalığı yer ve yumurtalık rezervine zarar verdiği için doğurganlığı azaltır. Tespit edildiğinde alınması veya sonlandırılması gerekir.

Tüp bebek tedavisinde aşılama kimlere uygulanır?            

Aşılama işleminin uygulanabilmesi için öncelikle baba adayının sperm sayısı ve kalitesinin iyi olması, kadında da yumurta gelişiminde sorun olmaması gerekir. Kadında, polikistik over hastalığı gibi yumurtlama fonksiyon bozukluğu sorunlarında ya da erkekte sperm hareket ve sayısında hafif düşüklük saptanmış olan kişilerde de aşılama tedavisine başvurabilir. Bunların dışında açıklanamayan infertilite olguları veya vajinismus gibi nedenlerden dolayı doktora başvuran hastalarda da aşılama tedavisinden yararlanılmaktadır.

Tüplerin tıkalı olması durumunda ne yapılır?

Tüplerin tıkalı olması durumunda doğal yollarla gebe kalmanın mümkün olmadığını ve bu sorunun cevabının önce bulunması gerekir.  Tüpleri en sık tıkayan sorun “Klamidya” denilen bir enfeksiyondur. Bu enfeksiyon kadınlar ve erkeklerde olabilir ve hiçbir belirtisi olmadığı için tedavi edilmeyen enfeksiyonlardır. Ancak rahim filmi ile tespit edilen bu enfeksiyonun mutlaka alınması gerekir.

Hangi koşullarda mikroenjeksiyon yöntemi denenmelidir?   

Baba adayından elde edilen spermin sayı, hareketlilik ve yapısal özellikler yönünden belirlenmiş olan kriterlere sahip olmayan ya da daha önceki tüp bebek denemelerinde döllenme problemiyle karşılaşan çiftlere mikroenjeksiyon yöntemi uygulanmaktadır. Testislerde sperm bulunmadığı ya da testiste olmadığı durumlarda sperm Micro Cerrahi yöntemi ile alınan bir parça (biyopsi) ile elde edilir.

Micro Tese ile başarı şansı yükseltilir mi?          

Micro Tese operasyonu ile daha fazla sayıda sperm elde etmek mümkündür. Bu operasyonda testis tek bir kesi ile tamamen açılır ve dokunun mikroskop ile 20 kat büyütülerek sperm yapımı olan bölgeler tespit edilir ve tespit edilen bölgelerden doku örnekleri alınır. Mikroskop altında yapılan mikro cerrahi yöntemin diğer bir avantajı testis dokusunu çevreleyen kapsüldeki damar yapısının görülerek, testisi besleyen damarlara zarar vermeden kesi yapılmasıdır. Bu operasyon sonrası olası komplikasyonları minimal düzeye indirgemektedir.

Obezite ya da aşırı kilo sorunu gebelik için sorun oluşturur mu?

Fazla kilolu veya obez olmak kadınlarda doğurganlığı azaltabilir. Gebelik gerçekleştikten sonra da fazla kilo gebelik sırasında riskleri artırabilir.

Şişmanlığın doğurganlığa ve gebelik sürecine etkileri nelerdir?

Doğurganlığa negatif etkileri

-Adet düzensizliği

-Kısırlık ihtimalinin artışı

-Kısırlıkla ilgili cerrahi girişim riskinin artışı

-Düşük riskinin artışı

-Üremeye yardımcı tedaviyle gebelik şansının azalması

Gebelik sürecindeki negatif etkileri

-Yüksek tansiyon riskinin artışı

-Gebelik sırasında şeker hastalığı riskinin artışı

-Gebelik sırasında idrar yolu enfeksiyonu riskinin artışı

-Bebekte doğumsal şekil bozukluğu riskinin artışı

-Fazla kilolu bebek doğurma riskinin artışı

-Sezaryenle doğum riskinin artışı

-Prematür bebek doğurma riskinin ve bebek ölüm riskinin artışı

-Doğum süresinin artışı, doğum sonrası kanama miktarının artışı,

-Doğum sonrasında ciltte dikiş yerlerinde rahim ağzında yara enfeksiyonu, rahim zarında iltihap ve idrar yollarında enfeksiyon riskinin artışı

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
Yaşam alanlarını korumakla, kente ve parklarımıza sahip çıkmak için Taksim Gezi Parkı’nda çadır kuranlarız. Şafak operasyonlarıyla, çadır saldırıları ile gaz bombalarıyla yıldırılmaya çalışılan, fakat her defasında geri dönenleriz. Yalnızca “birkaç ağaç” keserek gerçekleştirilen yıkımın değil, yıllardır yaşamlarımıza yapılan her türlü saldırının karşısına dikilenleriz ve kısacası polisin saldırısına karşı duran ve “yeter artık” diyen milyonlarız. Bugüne kadar bizleri bölenlerin bizlere unutturduğu kardeşlik, dostluk ve dayanışma duygularını sokakta direnirken bir kez keşfedip, baskıya ve zulme karşı bir araya gelenleriz.
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın