Görüş Bildir
Haberler
Satürn'ün Uydusu Titan'da ‘Sihirli Ada' Tespit Edildi

Satürn'ün Uydusu Titan'da ‘Sihirli Ada' Tespit Edildi

Ulaş
23.06.2014 - 17:44

Kuzey kutbuna yakın bir noktada yer alan Ligeia Mare. [Fotoğraf: NASA]

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cassini uzay aracı, Satürn'ün uydusu Titan'da gizemli, parlak bir nesne keşfetti. Bilimsel olarak geçici olduğu düşünülen esrarengiz nesne, gökbilimciler tarafından 'Sihirli Ada' olarak adlandırıldı.

Cassini uzay aracı, Titan'ın en büyük ikinci denizi olan Ligeia Mare'de esrarengiz bir keşifte bulundu. Titan'ın kuzey yarımküresinde yer alan denizde, bugüne kadar uyduda rastlanan ilk jeolojik sürecin tespit edilmiş olabileceği ifade edildi.

Nature Geoscience dergisinde yayımlanan araştırmada yer alan Cornell Üniversitesi'nden gezegen bilimcisi Jason Hofgartner, 'Yapılan keşif bize Titan'ın kuzey yarımküresindeki sıvının hareketsiz ve değişken olmadığını değil, ancak değişikliğe maruz kaldığına işaret ediyor' dedi. Hofgartner,

'Sihirli Ada'nın nasıl ortaya çıktığı bilmediklerini ancak ilerideki gözlemlerle bu gizemi aydınlatmaya çalışacaklarını ifade etti.

Satürn'ün 62 uydusundan en büyüğü olan Titan'ın yüzeyi, deniz ve göllerle kaplı. Dünya'dakine benzer olarak rüzgar ve yağmurların yüzeyindeki birçok jeolojik yapıdan sorumlu olduğu düşünülen Titan, kalın nitrojen-metan atmosferinin altında dağlar, tepeler ve sayısız göl saklıyor. Dahası, sıvı metan ve etan akan nehirlerin, tıpkı Dünya'da olduğu gibi göllere ve denizlere bağlandığı düşünülüyor.

Jeolojik sebepler araştırılıyor

Cassini uzay aracının 10 Temmuz 2014 tarihinde NASA Jet İtiş Gücü Laboratuvarı'na (JPL) gönderdiği fotoğraflarla daha sonradan elde edilen görüntüleri karşılaştıran Hofgartner ve meslektaşları, Ligeia Mare'deki değişimi fark etti. Fotoğraflarda, 10 Temmuz öncesindeki tarihlerde Ligeia Mare görülmemiş olan parlak bir bölge yer alıyordu.

Gökbilimciler, söz konusu değişimi mevsimsel değişimlerin Dünya'dan daha uzun sürede yaşandığı Titan'ın bahardan yaza geçişiyle kaynaklandığını düşünüyor. Bilim insanları, 'Sihirli Ada'nın doğumuna sebep olan faktörler arasında, kuzey yarımkürede yaşanan güçlü rüzgarları da gösteriyor. Rüzgarların Ligeia Mare'de oluşturduğu dalgalar, radar görüntüleme tekniğinde 'hayalet ada' gibi belirmiş olabilir.

Bir diğer olasılık Ligeia Mare'nin deniz yatağından yükselen gazların yüzeyde baloncuklar oluşturması. Ayrıca, denizin derinliklerinde veya yüzeye yakın donmuş nesnelerin, yazın gelmesiyle daha belirgin hale gelmiş olabileceği de ihtimaller arasında.

Hofgartner, yeni gözlemler sayesinde Sihirli Ada'nın hangi jeolojik etkenlerden ortaya çıkmış olabileceğini anlamaya çalışacaklarını, böylece Titan'daki etan ve metan göl ile denizleri etkileyen faktörleri de daha iyi anlayacaklarını ifade etti.

Kaynak: Phys.org

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/tit...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
1
1
0
0
0
0