Tetanoz Belirtileri Nelerdir? Tetanoz Nasıl Tedavi Edilir?
Doğada toz, toprak, gübre dahil her yerde bulunan Clostridium tetani adlı bakterinin neden olduğu bir enfeksiyon olan tetanoz ölümcül sonuçları olan tehlikeli bir enfeksiyondur. Peki, tetanoz belirtileri nelerdir? Tetanoz nasıl tedavi edilir? Merak edilen tüm detaylar haberimizde…

Sıklıkla kişinin boyun ve çene kaslarında şiddetli kasılmalara neden olduğu ve kişi ağzını açamadığı için ‘ Kazıklı Humma’ olarak da adlandırılan Tetanoz belirtileri nelerdir? Tetanoz nasıl tedavi edilir? Bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz…

TETANOZ NEDİR?
Tetanoz, Clostridium tetani adlı bakterinin neden olduğu bir enfeksiyondur. Bakteriler vücudu istila ettiğinde ağrılı kas kasılmalarına neden olan bir zehir (toksin) üretirler. Sıklıkla kişinin boyun ve çene kaslarında şiddetli kasılmalara neden olduğu ve kişi ağzını açamadığı için ‘Kazıklı Humma’ olarak da adlandırılır.
Tetanoz, insandan insana yayılmadığı için diğer aşı ile önlenebilir hastalıklardan farklıdır. Bakteriler genellikle toprakta, tozda ve gübrede bulunur ve vücuda derideki yarıklar yoluyla girer (genellikle kontamine nesnelerin neden olduğu kesik veya delinme yaraları).
Tetanozu önlemek için bebekler, çocuklar, gençler ve yetişkinler için aşı önerilmektedir.

TETANOZ BELİRTİLERİ
- Çene krampları
- Ani, istemsiz kas kasılması (kas spazmları) - genellikle midede
- Vücudun her yerinde ağrılı kas sertliği
- Yutma sorunu
- Nöbetler
- Baş ağrısı
- Ateş ve terleme
- Kan basıncı ve kalp atış hızındaki değişiklikler

TETANOZ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Tetanoz tanı konur konmaz acil tıbbi müdahale gerektiren bir hastalıktır. Hasta hemen hastaneye yatırılır, insan tetanoz immünglobülini veya attan elde edilmiş antitoksin derhal başlanır. Tetanoz aşısı yapılır. Kasılmaları kontrol altına alacak ilaçlar, agresif yara bakımı ve antibiyotiklerle tedavi sürdürülür. Solunum sıkıntısı gelişmişse solunum cihazıyla hastayı desteklemek gerekir.
Tetanozdan korunmanın en etkili yolu tam aşılı olmaktır. Tetanoz aşıları hayat boyu hatırlatma dozlarıyla devam etmek üzere her yaştaki insan için tavsiye edilir. Aşı tek başına uygulanabildiği gibi, difteri, boğmaca, çocuk felci, menenjit gibi aşılarla karma olarak da uygulanabilmektedir. Ayrıca, hastalığı geçirmiş birey bağışıklık kazanmaz. Bağışıklanmanın tek yolu aşılanmadır.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın