Görüş Bildir
Haberler
Teravih Namazı Kaç Rekat? Teravih Namazı Evde Nasıl Kılınır?

Teravih Namazı Kaç Rekat? Teravih Namazı Evde Nasıl Kılınır?

Teravih namazı, Ramazan ayında genellikle 20 rekat olarak ve her iki rekatta selam verilerek kılınan namazdır. Teravih namazı, yatsı namazı ile vitr namazı arasında kılınır. Bu yıl evlerde kılınacak olan teravih namazı ile ilgili merak edilenleri derledik; Teravih namazı evde nasıl kılınır?

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Teravih Namazı Nasıl Kılınır?

Teravih Namazı Nasıl Kılınır?

Ramazan Ayı ile birlikte vatandaşlar ibadetlerini aksatmamaya çalışıyor. Corana virüsü sebebiyle camilerde cemaatle namaz kılmak yasaklandı, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından teravihi namazlarının evde kılınabileceği açıklandı. Peki, teravih namazı kaç rekattır? Evde teravih namazı nasıl kılınır? 

TERAVİH NAMAZI EVDE NASIL KILINIR?

Teravih namazında iki veya dört rekatte bir selam verilir. Her selamdan sonra biraz oturmak sünnettir. Bu esnada salevat-ı şerife, salat-ı ümmiye, ayet veya dualar okunur. 

TERAVİH NAMAZI KAÇ REKATTIR?

Teravih, Arapça tervîha kelimesinin çoğulu olup “rahatlatmak, dinlendirmek” gibi anlamlara gelir. Ramazan ayına mahsus olmak üzere yatsı namazından sonra kılınan sünnet namazın her dört rek‘atının sonundaki oturuş, tervîha olarak adlandırılmış, sonradan bu kelimenin çoğulu olan terâvih kelimesi ramazan gecelerinde kılınan nâfile namazın adı olmuştur.

Teravih, sünnet-i müekkededir. Kadın ve erkek için orucun değil ramazan ayının sünnetidir. Teheccüt namazı 12 rek‘atı geçmediği halde, teravih namazı yirmi rek‘attır. Yatsı namazı kılındıktan sonra ve vitirden önce kılınır. Teravihin cemaatle kılınması kifâî sünnettir. Teravih on selâm ile kılınır ve beş tervîha (dinlenme) yapılır. Yani her iki rek‘atta bir selâm verilip, her dört rek‘atta bir istirahat edilir. Beşinci tervîhadan sonra yine cemaatle vitir namazı kılınır.

TERAVİ NAMAZI NASIL KILINIR?

Teravih namazı, iki rekâtta bir ya da dört rekâtta bir selam verilerek toplamda yirmi rekât olarak kılınır. Hasta veya yorgun olanlar, yirmi rekâtın tamamını kılmakta zorlanırlarsa, bu fazileti kaçırmamak için teravih namazını sekiz rekât olarak da kılabilirler. Zira Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur: “Faziletine inanarak ve mükâfatını umarak Allah rızası için ramazan gecelerini (teravih vb.) ibadetlerle geçiren kimsenin geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhari, Teravih, 1 (2008); Müslim, Namaz, 173 (759).

– Yatsı namazının farzı ve son sünneti kılındıktan sonra teravih namazına başlanır.

– Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya, bana uyanlara imam oldum” diye niyet ederek iftitah tekbirini alıp eller bağlanır.

-Sübhâneke okuınur.

-Sübhaneke’nin okunması bitince, Eûzü-Besmele, Fatiha ve bir sûre okunur. Rükû ve secdeleri yaptıktan sonra ikinci rekata kalkılır.

– Besmele, fatiha ve bir sûre okuyup rükû ve secde yapılır ve oturulur. İkinci rekatın sonundaki bu ilk oturuşta “Ettehiyyatü, Allâhümme salli ve Allâhümme barik” okunur ve üçüncü rekata kalkılır.

– Üçüncü rekatın başında Sübhaneke okunur. Sonra Eûzü-Besmele, fatiha ve bir sure okunur. Sonra rükû ve secdeler yapılarak dördüncü rekata kalkılır.

– Besmele, fatiha ve bir sure okunur ardından yine rükû ve secdeler yapılıp oturulur.

– Bu son oturuşta da Ettehiyyatü, Allâhüme salli, Allâhümme barik, Rabbenâ âtina ve Rabbena firli okuduktan sonra selâm verilir. Böylece teravih namazının ilk dört rekatı kılınmış olur.

– Bundan sonra ayağa kalkılarak tıpkı tarif ettiğimiz gibi dörder rekat kılınmaya devam edilerek yirmi rekat tamamlanır.

– Sonra da vitir namazı kılınır.

Bu Haber De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
2
1
1
1
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın