TEOG'un Yerine Gelen Sistem Resmi Gazete'de Yayımlandı: Nitelikli Okullara 'Merkezi Sınav' ile Girilecek
Alınan ani bir kararla kaldırılan TEOG'un yerine gelen sistem olan 'mahalli yerleştirme sistemi' ve 'merkezi sınav' Resmi Gazete'de yayımlandı. Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikte TEOG yerine yalnızca 'nitelikli okullara' girilebilen 'merkezi sınav' sisteminin tanımı ilk kez yapıldı, yeni sistemin ne zaman yürürlüğe gireceğini belirten madde ise kafaları karıştırdı.
Yılmaz'ın açıkladığı sistemde öğrenciler; TEOG sınavına girmiyor, merkezi bir sınavla belirlenen okullara yerleşiyordu veya oturduğu bölgedeki 5 okuldan birini tercih ediyordu.
Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikle nasıl yapılacağı ve hangi okulları kapsayacağı tartışma konusu olan 'merkezi sınav' tanımı ilk kez yapıldı.
Milliyet Gazetesi'nden Ayşegül Kahvecioğlu'nun haberine göre, 'Merkezi sınav' tanımının ilk kez yapıldığı yönetmeliğe göre, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje uygulayan eğitim kurumları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına öğrenci yerleştirmek amacıyla MEB, merkezi bir sınav yapacak.
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın açıklamalarına göre 'Nitelikli okul' olarak tanımlanan ve 'Merkezi sınav' ile girilebilen okullar, liselerin sadece yüzde 10'unu kapsıyor.
Yeni sistemle ilgili 'mahalli yerleştirme' modeli de yönetmelikte tanımlandı.
Yönetmelikte, 'Ortaöğretim kayıt alanı' tanımıyla yer alan mahalli yerleştirme modeline göre ortaokulu veya imam hatip ortaokulunu bitiren öğrenciler, ortaöğretim kayıt alanı içindeki okullara veya kayıt alanı dışındaki pansiyonlu okullara yerleşebiliyorlar.
Özel temel lise öğrencilerinin ortaöğretim kurumlarına nakil ve geçişleri ise Talim ve Terbiye Kurulu’nun (TTK) ilgili kararlarına göre gerçekleştiriliyor.
Yönetmeliğe eklenen ve hangi maddelerin ne zaman yürürlüğe gireceğini belirten 'geçici madde' ise tartışma yarattı.
Yönetmelikte yer alan 'geçici madde'de 'Bu yönetmelikte yer alan yerleştirme, nakil ve geçişlere ilişkin hükümler, 2018-2019 eğitim ve öğretim yılından itibaren ortaokul ile imam hatip ortaokullarının 8 inci sınıfını tamamlayıp ortaöğretim kurumlarına yerleşen öğrencileri kapsar' ifadesi yer alıyor.
Bu maddedeki '2018-2019 eğitim öğretim yılı' ifadesi, sendikalar ve eğitim uzmanları tarafından yeni liselere geçiş sisteminin bu yıl yerine önümüzdeki yıl uygulanacağı şeklinde yorumlandı.
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ise yönetmeliğin bu yıl uygulanacağını belirtti.
TEOG'un bu yıl da yapılacağı ifadelerinin doğru olmadığını belirten Yılmaz, şöyle devam etti:
''TEOG’un bu yıl yapılacağı doğru değildir veya eski sistemle okullara girmiş olanların yeni sisteme tabi olarak okul değiştireceği söylemi de doğru değildir. Eski sistemle girenler eski sistemi uygulayacaklar. Kendi puanı hangi okulu tutuyorsa o okula ancak yerleşebilir, gidebilir, kaydını yaptırabilir. Ancak bizim yeni sistemimizde adrese dayalı sistem, adresi değişirse okulu da değişir. Merkezi sınav ise sadece çok az, yüzde 10. Fen liseleri, sosyal bilimler lisesi ve proje okulları ile bir de teknik okullar bu kapsamdadır, bu da yüzde 10’a tekabül ediyor. Dolayısıyla da bir çelişki yok, bir anlaşılmazlık yok.''
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
nasrettin hoca bile bu kadar ya tutarsa yapmamıştır
bakan, kendisi farketmeden itiraf etmiş, imam hatipler nitelikli okullar listesinde yok.o halde neden sürekli yenileri açılıyor?
Şahsen yeni sisteme güvenmiyorum. Ülkedeki halimiz belli. Millet bu işe kiradan başladı.