Görüş Bildir
Haberler
Tencere Tavalar da Bakım İster: Mutfak Gereçlerini Daha Uzun Kullanmak İçin Temizlik Tüyoları

Tencere Tavalar da Bakım İster: Mutfak Gereçlerini Daha Uzun Kullanmak İçin Temizlik Tüyoları

25.01.2022 - 07:00

Lezzetli yemeklerin sırrı aşçılar, ona diyeceğimiz yok! Ama iş sadece yemeği yapan kişide bitmiyor. Pişirme esnasında kullanılan araç ve gereçlerin doğru seçilmesi de bu noktada büyük bir öneme sahip. Doğru tencere ya da tava kullanımı yemeğin lezzetini bambaşka noktaya taşıyor. Tam da bu nedenle mutfak gereçlerinin temizliğinin ve bakımlarının doğru yapılması gerekiyor. Böylece gereçlerin kullanım ömrünü uzatmak ve lezzetli yemekler pişirebilmek mümkün hale geliyor. Peki, bu işin püf noktası nedir? Malzemesine göre temizlik tüyoları değişir mi? İşte farklı malzemelerden üretilmiş tencere ve tava gibi mutfak gereçlerinin bakımlarına dair hayat kurtarıcı bir rehber!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Paslanmaz çelik tencere ve tavalar: Seasoning yöntemi hayat kurtarır!

Paslanmaz çelik tencere ve tavalar: Seasoning yöntemi hayat kurtarır!

Paslanmaz çelik oldukça dayanıklı bir malzeme. Şeflerin paslanmaz çelik tercih etmelerine şaşmamalı. Çünkü paslanmaz çelikten yapılmış tencere ve tavalar, dayanıklı olduğu kadar ısıyı da eşit dağıtarak şahane yemeklerin yapılmasına katkı sağlıyor. Elbette şeflerin tencerelerin dibine yapışan yemek kalıntılarını temizlemeye vakitleri yok ama seasoning yöntemi var! Siz de bu yöntemi uyguladığınızda adeta bir şef gibi lezzetli ve pratik yemekler yapabileceksiniz! Seasoning yöntemi şu şekilde uygulanıyor:

  • Tencere ya da tavanızı bulaşık deterjanı ile yıkadıktan sonra ayçiçeği yağıyla 1 cm kadar doldurun ve kısık ateşte ocağa koyun. Yağ ısınıncaya kadar bekleyin.

  • Gerecinizin tüm yüzeylerinin iyice yağlanması için yağı içinde çevirin. Ardından ocağı kapatın ve yağın soğumasını bekleyin.

  • Yağ soğuduktan sonra yağı ayrı bir yere alın ve gerecinizi sadece suyla yıkayıp kurulayın.

  • Bu yöntemi kullanmıyorsanız paslanmaz çelik tencere ve tavaların temizliğini yaparken bulaşık deterjanı dışında kullanabileceğiniz malzemeler ise limon suyu ve sirke. Bu malzemeler zorlu lekeleri çıkartmak için oldukça etkili.

Döküm tencere ve tavalar: Kimyasal temizleyiciler mi? Asla!

Döküm tencere ve tavalar: Kimyasal temizleyiciler mi? Asla!

Yapımında kimyasal kullanılmayan döküm tencere ve tavalar doğallıktan yana olanlar için biçilmiş kaftan. Ancak doğru yöntemler ile bakım yapmadığınızda deforme olmasına ve doğallığını yitirmesine sebep olabilirsiniz. Seasoning yöntemi ise bu noktada yeterli değil. Çünkü yöntemi sadece kaplamasız olan döküm gereçlerde uygulayabilirsiniz. Kaplamalı döküm gereçlerin bakımı için uygulayabileceğiniz yöntemler ise şöyle:

  • Asla aşındırıcı ve yoğun kimyasal içeren malzemeler kullanmamalısınız.

  • Yalnızca bulaşık deterjanı ve suyla temizliğini yapabilirsiniz.

  • Çıkmayan inatçı lekeler ve yemek kalıntıları için ise tencere ya da tavanın içine bulaşık deterjanı ve bir miktar karbonat ekleyip üzerine su ekleyin. Bir süre bekledikten sonra bulaşık süngeriyle ovalayıp durulayabilirsiniz.

Alüminyum mutfak gereçleri: Bulaşık makinesinden uzak tutun!

Alüminyum mutfak gereçleri: Bulaşık makinesinden uzak tutun!

Alüminyum gereçler, sağlam ve hafif bir malzemeye sahip oldukları için özellikle gezginlerin gözdesi. Bununla birlikte alüminyum gereçlerin zararlı olup olmadığına dair tartışmalara denk gelmek mümkün. Ancak doğru şekillerde kullanıldığı ve bakımları yapıldığı sürece alüminyum gereçlerin kimse için zararlı olmadığı yönündeki araştırmalar da var. Şimdi gelelim alüminyum tencere ve tavaları nasıl temizlemeli ve nasıl bakımını yapmamız gerektiği konusuna:

  • Öncelikle bilmeniz gereken ilk şey, alüminyum gereçlerinizi bulaşık makinesinden uzak tutmanız gerektiği. Bulaşık makinesinde yıkanan alüminyum gereçlerde oksidasyon sürecinin hızlanması sonucu kararmalar oluşabilir. Bu yüzden alüminyum gereçlerinizi daima elde, bulaşık deterjanı ve su yardımıyla yıkamalısınız.

  • Kararmalar meydana geldiğinde ise uygulayabileceğiniz birden fazla yöntem bulunuyor. İlki ürünün içinde sütlü su kaynatmak ve ardından yıkamak. 

  • Uygulayabileceğiniz diğer yöntemleri ise şöyle sıralayabiliriz: Kararan yüzeylere soda dökerek silebilir ya da içinde sodalı su kaynatabilirsiniz. Narenciye meyvelerini doğrayıp üzerine su ekleyip kaynatıp kararmalardan kurtulabilirsiniz. Bir başka yöntem ise kararan yüzeyleri alkol ve zeytinyağı karışımı ile silmek.

Yapışmaz kaplama: Kızartmanın ardından temizlikten korkmanıza gerek kalmayacak!

Yapışmaz kaplama: Kızartmanın ardından temizlikten korkmanıza gerek kalmayacak!

Yapışmaz kaplama tencere ve tavalar, kızartma yapmak için oldukça kullanışlı ürünler olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle et ve sebze kızartmalarında kullanmak için oldukça ideal. Gel gelelim diğer malzemelerde olduğu gibi yapışmaz kaplama gereçlerin bakımına da dikkat etmek gerekiyor. Yapışmaz kaplamaların bakımında yapılması gerekenler ise şöyle:

  • Yapışmaz kaplama tava ve tencereleri bulaşık makinesinde yıkamamaya özen göstermelisiniz. Yıkamanız gerektiği takdirde ise sıvı deterjan kullanmalı ve düşük sıcaklıkta yıkamalısınız. Aksi takdirde gereçlerinizin renginde solmalar meydana gelebilir.

  • Elde yıkarken ise aşındırıcı, kimyasal içeren malzemeler yerine sadece bulaşık deterjanı ve yumuşak bir sünger kullanmalısınız.

  • Dökülme ve çizilmelerin önüne geçmek için yıkamadan önce tava ya da tencerenin soğuduğundan emin olmalısınız.

Seramik kaplama: Sert davranmaya gelmez!

Seramik kaplama: Sert davranmaya gelmez!

Son zamanlarda ev hanımları tarafından mutfak malzemeleri arasında en çok tercih edilenler arasında seramik kaplama tavalar yer alıyor! Seramik ürünler özellikle teflona göre daha sağlıklı ve güvenilir bulunuyor. Siz de seramiği diğer malzemelerden daha sağlıklı buluyorsanız gerekli bakımı ve temizleme rutinlerini de doğru gerçekleştirmelisiniz. Seramik kaplama mutfak gereçlerinizin bakımında aksatmamanız gerekenleri ise şöyle sıralayalım:

  • Seramik kaplamaları, daima elde yıkamalısınız. Bulaşık makinesi deterjanları, seramik kaplamaya zarar verebilir. 

  • Temizlik esnasında yalnızca bulaşık deterjanı ve su kullanmalısınız. Ayrıca aşındırıcı malzemelerden kaçınmalı ve yumuşak sünger harici hiçbir ürünle ovalamamalısınız.

  • Seramik gereçlerinizde zamanla oluşan kararmalardan kurtulabilmek için içinde süt kaynatabilirsiniz. Kısık ateşte yarım saat boyunca kaynatmanız yeterli.

Bu içerikler de ilgini çekebilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın