Temeli Psikolojiye Dayanan ve Belki de İlk Kez Duyacağınız 23 Şaşırtıcı Gerçek
Gündelik yaşantımızdaki her dalgalanmanın temelindedir, psikoloji.
İnsan yaşamı belirli normlar ve ideal kalıplar arasına sıkıştırılmış bir kavramdır der, psikoloji.
Psikolojik anlamda edindiğiniz yetiler de sizin bu yaşamdan aldığınız hazzı belirler.
İşte bizler farkında olmasakta gündelik yaşantımıza yön veren 23 psikolojik gerçek!
#1
#2
Bazı bireylerin beyinlerinde diğer insanlara göre daha çok kimyasal salgılanmaktadır. Bu da, bu kişilerin diğerlerine göre olaylar karşısında çok daha duygusal olmasına neden olur.
#3
Zeka, geliştirilebilir ve de fiziksel şartlara bağlı olsa da kısmen genetiktir. Kısacası zeki bir insanın, zekasını ailesinden almış olma ihtimali de fazlasıyla var.
#4
Sergilediğiniz bir davranışın, alışkanlık haline gelebilmesi için 66 gün gerekiyor.
#5
Herhangi bir şeye odaklandığınızda, beyniniz diğer her şeyi, tam önünüzde olsa bile görmezden gelecektir. Psikolojide buna seçici dikkat denmektedir.
#6
Eğer siz esnedikten hemen sonra etrafınızda başka birisi daha esniyorsa, bu durum ya o kişinin sizi izlediği ya da sizden etkilendiği anlamına gelir.
#7
Erkekler genel olarak açık tenli, büyük gözlü, parlak saçlı ve pembe renkli dudaklara sahip kadınları çekici bulmaktadırlar. Bunun sebebi, içgüdüsel olarak bu özelliklerin sağlıklı ve ideal kadınların özellikleri olduğunu düşünmeleridir. Ayrıca üreme için ideal partnerlerin de bu kadınlardan çıktığı düşünülüyor.
#8
Aslında temizlik takıntısı obsesif kompülsif bozukluk değildir. Bu noktada bozukluk, istenmeyen düşüncelerle ve tutarsız olaylara obsesif anlamda takıntılı olma durumudur.
#9
'Aşık olmak' ile 'Obsesif-kompulsif kişilik bozukluğuna sahip olmak' vücutta aynı biyokimyasal etkiyi yaratıyor.
#10
Mutsuz olduğunuz anlarda sahte bir gülümseme dahi kendinizi iyi hissetmenize ve bu sayede mutlu olmanıza yardım ediyor. Özellikle sabah uyandığınızda ayna karşısına geçerek, içinizden gelmese bile gülmeniz gününüzün iyi geçmesine vesile olacaktır.
#11
Rüyanızda düşme hissiniz sıklıkla yaşar mısınız? Bu durum aslında beyninizin uyku durumuna çok hızlı geçmesinden kaynaklanır ve beyniniz ölüyormuşsunuz farz eder.
Bu his özünde beyninizin kendi kendine şok verme durumu ile aynı mantıktadır.
#12
Her ne kadar kırmızı hem kadında hem de erkekte cinsel çekiciliğin sembolü olarak bilinse de, mavi renk erkekleri kadınlara göre daha çekici kılmaktadır.
#13
İnsan zihninden günde ortalama 70.000 düşünce geçmektedir.
Bu da gün içinde sonu hiç gelmeyecekmiş gibi olan türlü türlü düşüncelerle kavga edişimizin nedenini açıklıyor.
#14
Kısa süreli hafızanızdaki bilgiler beyninizde depolansa da, kapasitesi oldukça sınırlıdır. Kısa süreli hafızadaki bilgiler yaklaşık 20 saniye hafızada kalırlar ve 5 ila 9 arası kelime dağarcığı bulunur.
#15
Freud’un psikoseksüel gelişim evrelerinden biri olan fallik döneminde çocuklar kendi cinsel organlarına, ailelerininkine ve arkadaşlarınınkine ilgi duyarlar. Bu dönem için kullanılan bir başka tanım da ‘Penis Kıskançlığı’dır ki, bu kız çocuklarının penislerinin olmadığını fark etme dönemi olarak tanımlanmaktadır.
#16
Sakız çiğnemek, hafızanıza yardım ederek sınavlarda daha başarılı olmanızı sağlar.
#17
İnsanlar açlığa uykusuzluktan daha fazla dayanabilmektedirler.
#18
'Yürüyen Ceset Sendromu' adlı ruhsal bozukluktan muzdarip olan hastalar, ölü olduklarını, etlerinin çürüdüğünü, organ ve kanlarının olmadığını düşünüyor.
#19
Yapılan araştırmalar, cahil insanların kendilerini mükemmel görmeye; zeki insanların ise yeteneklerini hafife almaya eğilimli olduğunu gösteriyor.
#20
Konu plasebo etkisi olunca, yapılan araştırmalar kapsülün tabletten, iğnenin de kapsülden daha etkili olduğunu gösteriyor.
#21
Aile üyelerinin kokuları birbirine benzer. Bu sebepten dolayı normalde insanlar aile üyelerini çekici bulmamaktadır. Bu doğanın genetik mutasyonu engelleme yöntemidir.
#22
Kırmızı, cinsel anlamda çekiciliği yansıtmasının yanı sıra insanların korkmasına neden olan agresif bir renktir.
#23
İnsanlar fiziksel açıdan yorgun olduğunda, dürüst olmaya daha eğilimli oluyorlar. Bu nedenle gece geç saatte yapılan konuşmalarda itiraflar daha sık oluyor.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!