Görüş Bildir
Haberler
Telaşa Mahal Yok, Bilim Açıklıyor: Az Pişmiş Etten Sızan Kırmızı Sıvı Kan Değil

Telaşa Mahal Yok, Bilim Açıklıyor: Az Pişmiş Etten Sızan Kırmızı Sıvı Kan Değil

mignon
13.10.2016 - 17:08

Et bizim kültürümüzün her köşesinde mevcut. Kebaplardan, ev yemeklerine her türlü yemeğimiz etsiz olmaz. Bunların yanı sıra eti antrikot, bonfile ya da biftek olarak da sofraya davet ediyoruz. Ancak kültürümüz gereği etin pişme derecelerine çok alışık değiliz. Genel olarak eti çok iyi pişmiş isteyip içindeki bütün suyun kaybolmasına ve lezzetini kaybetmesine neden oluyoruz. İşte bu içerikle etin kırmızılığının aslında zararlı olmadığını söylüyoruz!

Kaynak: http://www.huffingtonpost.com/entry/w...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Aslında et piştikten sonra içinden çıkan şey kanı değil!

Aslında et piştikten sonra içinden çıkan şey kanı değil!

Birçoğumuz eti iyi pişmiş isteriz bunun nedeni de etin içinden çıkan bu kanlı görüntüyü sevmediğimiz için. Ancak bilmemiz gereken şey aslında bunun kan olmadığı.

Bu kan görünümlü madde myoglobin, myoglobin bir protein türü ve görevi hayvanın kaslarına oksijeni taşımak. Bu protein oksijenle karşılaşınca kırmızıya dönüyor ve yüksek ısı ile karşılaşınca da daha koyu bir renk alıyor. Yani az ya da orta pişmiş ettiniz kanlı değil sadece daha düşük ısıda pişiriliyor.

Bazı etlerin diğerlerine oranla daha koyu olmasının bir nedeni var.

Bazı etlerin diğerlerine oranla daha koyu olmasının bir nedeni var.

Teksas A&M Üniversitesi'nden Prof. Jeffrey Savell 'her hayvanın kas dokusunun aynı şekilde çalışmadığını ve bu nedenle etlerin renklerinin farklılık gösterebileceğini' ifade ediyor. 

Mesela daha genç bir ineğin kas yapısı daha yaşlılara göre daha az olduğu için ondan elde edilen et daha açık renk olurken, daha yaşlı ve kas yapısı gelişmiş bir inekten elde edilen et daha morumsu ve koyu renk olabiliyor.

*Bu da hindi ve tavuk gibi kümes hayvanlarının butlarındaki etlerin neden daha koyu renk olduğunu gösteriyor.

Taze et aslında daha morumsudur!

Taze et aslında daha morumsudur!

'İlk kesilen et daha morumsu bir renkte olur' diye belirten Jeffrey Savell. 'Et paketleme ve taşınma sırasında fazlasıyla oksijene maruz kaldığı için rengi daha kırmızıya dönüyor', diyor.

Bu nedenle biz alıcılar için kırmızı et çok daha taze algısı yaratıyor ve alım davranışımızı etkiliyor. Bu nedenle üreticiler et kesildikten sonra karbondioksit ile etkileşim yaratıp bu rengi korumaya çalışıyor.

Kahverengileşmiş et aslında kötü değil!

Kahverengileşmiş et aslında kötü değil!

Bir süre market rafında kalan etlerin myoglobin molekülleri oksitlenir ve etin rengi kahverengileşmeye başlar. Bunun olması belki etin görüntüsünü iştah açıcı yapmaz ancak etin bozulduğunu söylemez.

Kahverengileşmiş eti sadece aldığınız gün pişirmeniz gerekmektedir, kırmızı etler gibi buzdolabınızda birkaç gün bekleyemeyebilir.

Etin rengi pişme derecesini belli eder.

Etin rengi pişme derecesini belli eder.

Etin rengi pişirildiği dereceye göre değişir. 60 derecede pişirilen etin içi kırmızı kalır 60-70 derece arasında pişirilen etin içi ise daha pembemsi olur. Bunlardan daha yüksek derecede pişen etler kahverengi olur.

Amerika Gıda ve Tarım Bakanlığınca belirtilen et pişirme derecesi ise 62-65 derece arası olarak belirlenmiştir. Et bu derecede pişirildikten sonra yaklaşık 3 dakika kadar dinlendirilip o şekilde yenildiğinde içerisinde bize zarar verecek bütün bakterilerin öldüğü söylenmiş.

*Dereceler fırın değil ocak sıcaklığıdır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Peki kan değilse o su ne?

Peki kan değilse o su ne?

Eğer taze eti az pişmiş olarak hazırlıyorsanız; fazlasıyla sulu olmasını bekliyorsunuz. Bu etin içinde bulunan myoglobin proteini ve kasların içinde bulunan suyun acığa çıkması bizde kan algısı yaratıyor. Ancak o kan değil.

Ama yinede alışık olmadığımız için bu görüntü fazla iştah açıcı gelmiyor...

Peki siz etinizi nasıl tercih ediyorsunuz?

Onedio Yemek içeriklerini Facebook'ta takip etmeyi unutmayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
100
19
15
10
9
4
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Etin kilosu olmuş bilmem kaç lira, al alabiliyorsan. Bir de nasıl seversiniz diye sormuş çiğ amk.

Pasif Kullanıcı

Eti sarap ile marine edip 48saat dolap da beklettigin de bildigin lokum oluyor. ondan sonra ister kirmizi olsun ister kahverengi her sekilde gider...

Pasif Kullanıcı

Birincisi Orta Dogulu degil Uzak Doguluyum ve ikincisi Bati veya Batili hayranligimda yok, kompleksimde... Ayrica gorduklerimle degil bildiklerimle konusurum...

ysmn

hiç böyle bi et yemedik ki .. aldıgımız yarım kilo kıyma , yarım kilo kuşbaşı onu da zaten kurufasulye pişirip içine koyuyoruz.