Görüş Bildir
Haberler
Telafer'de Bitmeyen Savaş

Telafer'de Bitmeyen Savaş

adem kara
17.06.2014 - 09:32

Fotoğraf: İlker Taş/Al Jazeera Türk

İçeriğin Devamı Aşağıda

IŞİD’ın Musul’un Telafer kasabasını ele geçirmesinden sonra yüzlerce Türkmen aile Kürt denetimindeki komşu Sincar kasabasına sığındı. Kamu binalarına yerleştirilen sığınmacıları zor günler bekliyor.

Bir haftalık direnişten sonra Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) savaşçılarının eline geçen Telafer kasabasında yaşayan yüzlerce aile 50 km batıda bulunan Irak Kürdistan Demokratik Partisi (IKDP) denetimindeki Sincar kasabasına sığındı.

Al Jazeera Türk ekibi bir haftadır haber alınamayan bölgeye ulaştı ve Türkmen sığınmacılar ile konuştu. 15 Haziran günü sabaha karşı başlayan IŞİD havan saldırısıyla birlikte kasabanın Şii kesiminde yaşayan aileler, gece karanlığından yararlanarak, kasabayı terk etmeye başladı. Kimi araçlar ile kimi yaya olarak yollara koyulan Telaferliler tek kaçış noktası olan Sincar’a ulaşmaya devam ediyor. Sınırlı kaynaklara sahip Sincar kaymakamlığı Türkmen aileleri ilk etapta okul, toplantı salonu, stat gibi kamu binalarına yerleştirdi.

'Canımızı zor kurtardık'

İlkokul öğretmeni Riyaz Muhsin ailesiyle evini terk edip kaçtığında üzerinde bir tek eşofmanı vardı:

“IŞİD teröristleri ve devlet güçleri arasında çatışma başladı. Biz siviller arada kaldık. Ağır silahlar ve uçaklar kullanılmaya başlayınca çocuklarımız korku içinde kaldı. Mecburen, her şeyimizi terk ederek çıktık geldik.”

Ev hanımı Hayat İbrahim, nasıl kaçtıklarını şöyle anlatıyor:

“Valla gece iki gibi havan vurmaya başladı, sabaha kadar. Gecelikle kendimizi yollara attık. Kendi canımızdan bezdik artık. Çocuklar için geldik.”

Abbas Muho IŞİD dehşetinden kurtuldukları için mutlu. Telafer’deki çatışma kısa sürede sona erecek gibi görünmüyor. Ama yerleştirildikleri ilkokulun fiziki koşulları uzun süreli barınmaya uygun değil:

“Elektriğimizi yok, suyumuz kesintili. İçme suyu ihtiyacımız var. Yanımıza giyecek alamadık. Yatacak döşeğimiz, yiyecek aşımız yok. Havalar iyice ısınınca halimiz daha da perişan olacak.”

Devlet memuru Mustafa Muhammet, Saddam rejimi devrildiğinden bu yana Telafer’de ikisi Amerikan işgali sırasında olmak üzere üçüncü kez yıkım yaşandığına dikkat çekiyor :

“Türkiye eğer bizi Türk olarak görüyorsa bize yardım etsin. Biz bıktık. Hep gelip haberimiz yapılıyor ama sorunumuza kimse çözüm bulmuyor. Üç keredir, çocuklarım ve ailemle birlikte sığınmacı durumuna düşüyoruz. Karşı karşıya bulunduğumuz terörün boyutu çok büyük. Herkesin desteğine ihtiyacımız var .”

Telafer havaalanı direniyor

Irak ordusundan Tuğgeneral Muhammet Kureyşi komutasındaki küçük bir birlik ve ona destek veren bir grup Telaferli Şii Türkmen korucu birliği (İsnad) hala havaalanında direniyor. Henüz karadan bölgeye yardım ulaştıramayan merkezi hükumet, Telafer havaalanı savunmasını desteklemeleri için, uçakla takviye birlik gönderdi. Al Jazeera’nın Kürt kaynaklardan edindiği bilgiye göre takviye birlik Asaib Ehlil Hak adlı milis güce bağlı 500 ile 600 kişiden oluşuyor. IŞİD savaşçılarının önümüzdeki günlerde bu hedefe yoğunlaşması bekleniyor.

Can Hasasu | Al Jazeera

Kaynak: http://aljazeera.com.tr/al-jazeera-oz...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0