Tatlıya Kim Hayır Diyebilir ki? Tatlı Kriziyle Başa Çıkabilmeniz İçin Tavsiyeler
Kim tatlıya hayır diyebilir? Aç kaldığımızda, yemekten sonra veya çay/kahvenin yanında... Her zaman ihtiyacımız olan ve ister istemez canımızın tatlı çektiği anlar vardır. Üstelik bu anlar bazen her gün bazen günde iki kere bazen ise üç kere bile olabilir. Şeker tüketimi bize mutluluk verir ve zamanla bu ihtiyacımızı gidermek için daha fazla şeker tüketmeye başlarız. Aslında tatlı bağımlılığının diğer zararlı maddelerin bağımlılığından pek bir farkı yoktur. Çünkü abartı bir şekilde tüketildiğinde uzun vadede sağlığımıza oldukça zarar verir. Tatlı yemeden duramayanlar, şekersiz kalamayanlar kısaca tatlı bağımlılarının işine yarayacak bir içerik hazırladık. Tatlı bağımlılığınız önüne geçmek ve artık daha sağlıklı şeker tüketimi ve tatlı tüketimi sağlamak için sizi içeriğimize alalım.👇
Şeker ihtiyacı hem psikolojik, hem de biyolojik olarak gelişen bir durumdur. Şekerin tükettiğimizde, dopamin adı verilen hormonunun salgılanmasını nedeniyle mutlu hissediyoruz.
Zamanla bağımlılığa dönüşen şeker, fazla tüketilmeye devam edildiğinde; irade zayıflığı, zihinsel bulanıklık, yorgunluk gibi sorunlara neden olabiliyor. Tatlı tüketirken önce kendinizi enerjik hisseder, sonrasında ise uykunuzun gelir. Bu durum kan şekeri düzeyini de etkilediğinden şeker bağımlılığı sürekli bir şekilde devam eder.
Peki şeker bağımlılığının belirtileri nelerdir?👇
Bu belirtiler sizde de varsa bunun önüne nasıl geçebileceğinizi ve artık kontrolü ele almanız gerektiğinin farkına varmışsınız demektir. Tatlı bağımlılığınızı kontrol altına almak için;
1. Şeker tüketiminin en doğalı olan meyve yeme alışkanlığı edinmeniz gerekiyor. Şeker bağımlılığı durumunda yararlı bir alternatif olacaktır. Tatlı krizlerinizde tarçınlı süt ya da 1 bardak sütün yanında tüketeceğiniz muz ve yeşil elma ile sağlıklı bir şekilde bu krizin üstesinden gelebilirsiniz.
2. Düzenli spor yapmak da bu süreçte çok etkili. Şeker tükettiğinizde beynin salgıladığı dopamin, spor yaptığımızda da salgılanıyor. Ayrıca düzenli yürüyüş yapanların, yapmayanlara oranla insülin değerlerinin çok daha sağlıklı olduğu araştırmalar sonucunda ortaya çıkan gerçeklerden biri.
3. Kahvaltılarınıza bal, pekmez, reçel gibi doğal tatlı gıdaları ekleyerek, maksimum 1 tatlı kaşığı ile kendinizi sınırlandırmalısınız. Bu sizin gerçekten de şeker ihtiyacınızı bastıracaktır.
4. Uyku düzeninize dikkat etmelisiniz. Çünkü az uyumak karbonhidrat tüketme isteğinizi arttıracaktır. Kaliteli uyku, aşırı yeme alışkanlığının önüne geçmeniz için size yardımcı olacaktır.
5. Ara öğünlerinize dikkat etmelisiniz. Uzun süren açlık durumlarında vücutta, hipoglisemik belirtiler gözlenmeye başlıyor. Yani kan şekeri seviyesi düştüğünden, tatlı yeme ihtiyacı doğmuş oluyor. Bu da sizin bir anda her şeye saldırmanıza daha sonra da pişman olmanıza neden oluyor.
6. Yüksek kalorili içeceklerden uzak durun. Özellikle sıvı olarak tüketilen şeker, direkt olarak karaciğere gittiğinden, göbek bölgesinde yağlanmaya neden oluyor. Bedensel sağlığınız içinde zararlı olan bu durum üstelik asitli bir içecekse, sadece şekerli olmasından çok daha fazla zarar veriyor.
7. Yapay şeker ve tatlandırıcılardan uzak durmalısınız. Şeker bağımlılığına iten bu alternatif ürünler, aspartam ve sakkarin içerdiğinden düzenli kullanılması halinde hem zihinsel, hem de fiziksel sağlığınız açısından oldukça zararlıdır.
Uzun vadede büyük sağlık sorunları ortaya çıkaran tatlı bağımlılığının önüne erkenden geçmelisiniz. Yeme bozukluklarına kadar birçok sağlık problemi yaratan şekerli gıda tüketimi, sizin geleceğinizden çalıyor. Bugünden itibaren şeker tüketiminin önüne geçecekler kimler? 🙋
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Şeker zehirdir …. Bizim evde hiç şeker yok tüketilmez . Ailecek şeker sorununuz var … çocuklarım direk raporlu diyabetli . Dolma bulgurla yapılır , makarna... Devamını Gör
yediklerime dikkat edeceğim! Bugünden başlayarak :) Çünkü daha kahvaltı etmedim, yeni kalktım xD
Peki hazır meyvesuyu?