Görüş Bildir
Haberler
Tarihin Derinlerinde Gizli Kalmış Ürkütücü Bir Hikaye: Tırnova Cadı Olayı

etiket Tarihin Derinlerinde Gizli Kalmış Ürkütücü Bir Hikaye: Tırnova Cadı Olayı

Anıl Göç
16.06.2016 - 13:59 Son Güncelleme: 08.12.2021 - 15:21

Doğa üstü veya eski tabiri ile 'gayri tabii' olaylar, tarihin her devrinde görülmüştür. İnsan kanıyla beslenen vampirler, mezarlarından çıkıp insanları rahatsız eden yaşayan ölüler, mitolojik hikayelerde kendine yer tutan ve halk arasında anlatılıp günümüze kadar gelen iblisler, cadılar sadece bunlardan ilk akla gelen birkaç tanesidir. Burada inceleyeceğimiz Tırnova Olayı ise, Osmanlı'nın resmi gazetesinde kendine yer tutmuş, enteresan ve gizemli bir vak'adır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tırnova Neresidir?

Tırnova Neresidir?

Tırnova, günümüzde Bulgaristan sınırları içerisinde bulunan bir şehirdir. Sofya'nın batısında yer alır. Şehir 1393 senesinde, I.Bayezid devrinde Osmanlı tarafından ele geçirilmiştir.

Tırnova Olayının Ortaya Çıkışı

Tırnova Olayının Ortaya Çıkışı

Tırnova Vak'ası ile ilgili bütün bildiklerimiz, 21 Cemaziyelevvel 1249 yani 6 Ekim 1833 tarihli Takvim-i Vekai gazetesindeki birkaç sütunluk haberden ibarettir. Bu haberde, Tırnova Naibi Ahmet Şükrü Efendi'nin yazdığı mektubun aynen yayınlandığı söylenmektedir.

Ahmet Şükrü Efendinin Mektubu

Ahmet Şükrü Efendinin Mektubu

Mektup dönemin dili ve resmi gazete jargonu sebebiyle gayet ağır tamlamalar ve bugün için anlaşılamayacak kelimelerden oluşmaktadır. Bu sebeple biz mektupta yazanları anlaşılır biçimde bir özet halinde sunmayı daha uygun bulduk. Mektubun tamamını merak edenler gazetenin adı geçen tarihli nüshasını inceleyebilirler. Ahmet Şükrü Efendi mektubunda özetle şunlara değiniyor:

'Tırnova şehrinde cadı zuhur etmiştir. Görünmeyen varlıklar insanların üzerilerine taş, toprak, tabak, çanak,sahan gibi eşyaları atıyorlar. Evlere girerek bohça ve yastıkların yerlerini değiştiriyorlar. İnsanlara sorduğumuzda üzerilerine bir camış oturmuş gibi ağırlık hissettiklerini beyan ediyorlar. İki mahalle ahalisi hanelerini terk ettiler. Cadı dedikleri bu varlıkların ahaliye zarar vermesi üzerine, cadıcılık ile meşhur olan Nikola namlı birisiyle 800 kuruşa [cadıları kovması karşılığında] pazarlık edildi.''

Cadıcı Nikola

Cadıcı Nikola

Sonrasında Nikola bölgeye gelerek kendi sihirli tahtasıyla , büyü meziyetlerini kullanarak iki mezarı tespit ediyor. Bu mezarların Ali ve Abdi Alemdar adlı iki Yeniçeri kardeşe ait olduğu söyleniyor. Nikola ise bu mezarların cadılı olduğunu ve mezarların açılıp, cesetlerin göğüslerine birer tahta kazık çakılmasını ve yüreklerinin çıkartılarak kaynar suda haşlanması gerektiğini söylüyor.

Nikola'nın Talimatlarına uyularak mezarlar açıldı. Fakat Yeniçerilerin bedenlerinin büyüdüğünü ve kılları ile tırnaklarının uzadığını görenler korkarak dehşete düştü. Günümüzde ölümden sonra bedendeki etlerinin çekildiği için kılların ve tırnakların uzuyormuş gibi göründüğünü bilmekteyiz. Fakat o tarihlerde bu tıbbi bilgiler bilinmediği için yüksek ihtimalle cesetlerdeki bu gelişimleri gören insanlar, bu Yeniçerilerin gerçekten kendilerine musallat olduklarını zannetmiş olmalıdırlar. 

Cesetlerin göğüslerine kazık çakılıp, yürekleri kaynak suyla haşlandıktan sonra Cadıcı Nikola, kesin bir çözüm için bu cesetlerin tamamen yakılarak kül edilmesi gerektiğini söyledi. Bunun sonucunda fetva alınarak, iki Yeniçerinin cesedi yakıldı ve Tırnova ahalisi cadılardan kurtulmuş oldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Evliya Çelebi Seyahatnamesinde Benzer Bir Olay

Evliya Çelebi Seyahatnamesinde Benzer Bir Olay

Bu doğaüstü olayın bir benzerine de Evliya Çelebi'nin Seyahatname adlı eserinde rastlıyoruz. Bunda göre Evliya Çelebi, obur adı verilen birtakım mitolojik yaratıklardan bahsetmekte, bunların mezarlarından kalkarak insanların kanını emen yaşayan ölüler olduklarını söylemektedir. Obur Dağı adlı bir bölgede bulunduğu sırada Çerkez ve Abaza oburlarının gökyüzünde savaştığına şahit olduğunu ve gün doğana kadar bu oburların gökyüzünde çatıştığını söyleyen Evliya Çelebi, bunların savaş aletlerinin, silahlarının, insan ve at uzuvlarının yer yüzüne düştüğünü de belirtmektedir.

Esasında Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesinde bu ve benzeri birçok inanması güç yazılara rastlanmaktadır. Bunların yanı sıra Evliya Çelebi, gezip gördüğü mekanları ve bölgeleri çok iyi ve gerçeğe yakın bir biçimde tasvir etmiştir.

Tırnova Olayı Hakkındaki Görüşler

Tırnova Olayı Hakkındaki Görüşler

Ülkemizin önemli tarihçilerinden İlber Ortaylı, bu olaya Yeniçeri Ocağının kaldırılması hadisesinden bakmaktadırlar. 1826'da II.Mahmut tarafından tamamen silinen ocağın ardından, böyle bir haberin yazımı ile aslında Yeniçerileri kötülemeye yönelik bir propaganda amacı güdüldüğünü söylemektedirler. Bu görüş, aslında fazlaca paranormal gibi görülen bu olayı gayet somut bir zemine oturtmaktadır.

Osmanlı Devleti'nde Cadılar Üzerine Bir Değerlendirme adlı makalesinde bu konuya değinen Zeynep Aycibin de dönemin resmi tarihçisi Ahmet Lütfi Efendinin bu olaydan hiç bahsetmemesine dikkat çekmektedir. Bununla beraber Ahmet Lütfi Efendinin Tırnova Olayını pek dikkate değer bulmadığı ve olanlara inanmadığı için tarihlerinde bahsetmediği görüşünü savunmaktadırlar.

Netice olarak bu tip açıklanamayan ve dikkat çekici olaylar ile tarihin her devresinde karşılaşmaktayız

Netice olarak bu tip açıklanamayan ve dikkat çekici olaylar ile tarihin her devresinde karşılaşmaktayız

Esasında ilk bakışta bilimsel bir şekilde açıklanamaz gibi görünse de aslında hepsinin somut birer açıklaması mevcuttur. İster doğaüstü ister beşeri bir olay olsun, tarihsel vak'aları okuduğumuz anda büsbütün inanarak ve hayretler içerisine düşerek algılamak yerine, tarihsel realite ile bu olaylara açıklamalar getiren uzmanların görüşlerini öğrenmeli ve onların neticesinde bu tip vak'aları yorumlamalıyız.

YARARLANILAN ESERLER

  • Reşad Ekrem Koçu-Tarihimizde Garip Vakalar, varlık Yayınları, İstanbul 1952

  • İlber Ortaylı-İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı, Timaş Yayınları, İstanbul 2016

  • Zeynep Aycibin-Osmanlı Devleti'nde Cadılar Üzerine Bir Değerlendirme, 

  • Takvim-i Vekayi Gazetesi, sayı:68 (21 Cemaziyelevvel 1249)

  • Murat Bardakçı- Kazığa Oturtmak Öyle Kolay Değildir, Çok Maharet İster, Hürriyet Gazetesi, 14.09.2003

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
220
113
45
23
14
13
11
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?