Görüş Bildir
Haberler
Taksitler Aylık Maaşın %45’İni Geçemeyecek

Taksitler Aylık Maaşın %45’İni Geçemeyecek

Konutkredisi.com.tr
19.12.2013 - 18:29 Son Güncelleme: 19.12.2013 - 19:07

Taksitler Aylık Maaşın %45’İni Geçemeyecek

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), yeni kredi kartı düzenlemesiyle ödenen kredi kartı taksitlerinin aylık maaşa olan oranında sınırlama getirmeye hazırlanıyor. İster ihtiyaç kredisi, ister ev, araba taksidi olsun bu düzenlemeden sonra tüketicinin ödeyeceği toplam taksit miktarı maaşının %45’ini geçemeyecek.

BDDK’nın çalışmalarını sürdürdüğü yeni uygulama ile gelire bağlı borçluluk modelinin yaygınlaştırılması hedefleniyor. Geçtiğimiz haftalarda haberini yaptığımız üzere kredi kartlarına sınırlama getirilmiş ve kart limitlerinin aylık gelirin sadece 4 katı olabileceği açıklanmıştı. Kredi kartlarındaki bu sınırlamalara ek olarak getirilen yeni düzenleme ise, hanehalkının borçlanmasını önlemek amacıyla hayata geçiriliyor ve tüketici kredilerini, konut kredilerini, taşıt kredilerini kapsıyor.

Aylık geliri 1.000 TL olan ailelerin/bireylerin bu durumda toplam aylık taksitleri 450 lirayı geçemeyecek. Yani tüketici hem konut, hem araba, hem de ihtiyaç kredisi kullandıysa bile bu üç kredi için kullandığı taksit miktarı maaşının %45’ini aşamayacak. Öte yandan uygulama adına konuşan BDDK’dan bir yetkili “ 1.000 TL geliri olan kişi, 990 lira taksit ödüyor. 10 lira ile geçiniyor. Nasıl yaşayacak bu insan?” diyerek uygulamanın aslında bireylerin aşırı borçlanmalarını engellemek amacında olduğu söyledi. 2008 yılındaki krizden sonra ABD’de uygulanmaya başlanan sistemin gelire yönelik borçlanmayı amaçladığını belirten yetkili, aynı zamanda bu uygulama ile kayıt dışılığın da azalmasına katkı sağlayacağı düşünüldüğünü vurguladı.

Son olarak okuyucularımıza uygulamanın hemen hayata geçmeyeceğini, öncelikle vatandaşın gelirinin gözlemleneceği ve buna göre bir limit açıklanacağını belirtmekte fayda var.

Kaynak: http://blog.konutkredisi.com.tr/taksi...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0