Görüş Bildir
Haberler
Taksit Yasağı Sanal Şifreyle Deliniyor

Taksit Yasağı Sanal Şifreyle Deliniyor

Onedio Medya
25.02.2014 - 08:49 Son Güncelleme: 25.02.2014 - 16:48

Taksit Yasağı Sanal Şifreyle Deliniyor

Dünya Bülteni/ Haber Merkezi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) kuyum ürünlerinde kredi kartı taksidini sıfırlaması 'sanal şifreyle' devre dışı kalıyor.

Sabah’ta yer alan habere göre taksit yasağıyla satışları yüzde 60 oranında düsen kuyumcular, çareyi merdiven altı kredi kartı komisyonculuğu yapan şirketlerle işbirliğinde buldu. Sanal kart çekimlerinin ağırlık kazandığı sistemde, altın satışları yine sanal bir şifreyle taksitlendiriliyor. Sadece taksit yapmak için kurulan bu şirketler, kuyumculara komisyon oranlarının bulunduğu listeleri dağıtıyor. Türkiye'nin her tarafına yayılan fırsatçılar, son dönemde komisyon ücretlerine de zam yaptı.

DÜRÜST SATICI YANDI

Cari açığı bitirmek ve POS tefeciliğini önlemek için başlatılan uygulama, yasağa uyan dürüst satıcıyı da etkiledi. Yasağın etrafından dolanmayı tercih edenlerin sayısı ise hiç de az değil. Hemen her gün bir şirketten broşür geldiğini belirten kuyumcular, meslektaşları arasında kuyum, halı, mobilya ya da beyaz eşya satmak üzere şirket kuranların sayısının arttığını belirtiyor. Kart taksidine getirilen yasak sonrası giderek yayılan sanal sistem ise söyle isliyor: Mağazalara dağıtılan broşürlerde sadece bir kredi kartı için fiziki pos makinesi kullanıldığı dikkat çekiyor. Diğer kartların karsısında ise 'sanal çekim, cep telefonuna şifre gelmektedir' uyarısı bulunuyor. Yani kuyumcu altını satıyor. Telefonla komisyoncu firmaya bilgileri veriyor, şirket de sanal çekim için sistem üzerinden taksitlendirmeyi yapıyor. Bu tür satışlarda taksit için yüzde 8'den 9'a kadar komisyon alınıyor. Ancak tek çekim yaparsanız oran yüzde 2.5 oluyor.

KUYUMCULAR BEYAZ EŞYACI OLUYOR!

Sistemdeki yasağı delmek için yeni kurulan şirket sayısında anormal bir artış bekleniyor. Kuyumcu ya da komisyoncular yeni şirket kurarak iştigal alanları kısmına kuyum, beyaz eşya, tekstil, saat, kozmetik gibi taksitlendirilebilir ürünleri yazıyor. Böylece altın satışı halı ya da buzdolabı gibi gösteriliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan yazı ve haberin tüm hakları Dünya Bülteni'ne aittir. Özel izin alınmadan yazı ve haber hiçbir şekilde kullanılamaz. Ancak yazı ve haberin bir kısmı aktif link verilerek alıntılanabilir.

Kaynak: http://www.dunyabulteni.net/genel/290...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0