Görüş Bildir
Haberler
Tahılları Korumak İçin Sinek Alıcısı

Tahılları Korumak İçin Sinek Alıcısı

Ulaş
07.04.2014 - 23:34
İçeriğin Devamı Aşağıda

Tahılları Korumak İçin Sinek Alıcısı

Avustralyalı bilim insanları, Queensland eyaletindeki tahılları koruyabilmek için ilginç bir yönteme başvurdu. Tarlalara zarar veren meyve sineklerinin sırtına, takip amaçlı alıcılar yerleştirildi.

7 Nis 2014 Güncelleme 08:33 TSİ | Konular Bilim-Teknoloji

Avustralya'da sayıları tehlike altında olan arılar ile çevreye zarar veren sinekler, alıcılarla kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Tazmanya arılarının kolonilerini korumak için sırtlarına çip yerleştiren bilim insanları, aynı yöntemi şimdi tahıllara zarar veren meyve sinekleri için uygulamaya başladı.

Avustralya ulusal bilim kurumu CSIRO'nun yürüttüğü çalışmada, meyve sineklerinin hareketleri takip edilerek nasıl önlenebilecekleri anlaşılmaya çalışılacak. Dimetoat ve fenthion ilaçlarını insan sağlığına zarar verdiği gerekçesiyle geçtiğimiz yıl yasaklayan Avustralya hükümeti, bu kararla Queensland meyve ve tahıllarını meyve sineklerinin saldırısına açık bıraktı. Q-flies olarak da sineklerin her yıl 26 milyon Avustralya doları zarara neden olduğu belirtiliyor.

Meyve sineklerine 2.5x2.5 mm büyüklüğünde radyo frekans tanımlama (RFID) çipleri yerleştiren bilim insanları, sinek sürüsünün belli noktalardan geçisini tespit edebilecek. Amaç, meyve sineklerinin toplandığı bölgelere kısırlaştırılmış erkek sineklerin salınmasıyla, zararlı böcek nüfusunun ciddi oranda azaltılması.

RFID alıcılarla kısır sineklerin salınması gereken en iyi noktayı tespit edeceklerini belirten araştırmacılar, çipleri zamanla 1.5x1.5 mm boyutuna indirmeyi hedefliyor. RFID alıcılar, araştırmacılara aynı zamanda en iyi tuzak kurulacak yerleri belirlemelerinde de yardımcı olacak. Dahası, henüz ilaç kullanılmayan bölgelerin olası sinek istilalarına karşı da korunması sağlanacak.

Al Jazeera

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/tah...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0