Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Tabii ki de Sizin Değil Bir Arkadaşınızın Osuruğuyla İlgili Bilmeniz Gereken 10 Şey
Siz osurmuyorsunuz biliyoruz. Peki biz niçin osururuz? Osuruk neden kokar? Ortaya çıkan bu gaz birçoğumuz için utanç kaynağı olsa da, osuruğun yaşamsal faaliyetlerden biri olduğunu bilmek bizi biraz olsun rahatlatabilir. Sonuçta herkes osurur, Halle Berry'den tutun da İngiltere Kraliçesi'ne kadar herkes... Aslına bakarsanız, osurmanın karşılığı olan 'fart' kelimesinin, İngilizce'de en eski kelimelerden biri olmasına şaşırmak yersiz.
1. Osuruk tam olarak nedir?
2. Osuruk neden kötü kokar?
Beslenmeniz sülfür yönünden ne kadar zenginse, osuruğunuz o kadar berbat kokar. Gazlı içecekler, yumurta, peynir, fasulye ve lahana gibi besinler diğerlerinden daha fazla sülfür içerir. Kısacası bunları tükettiğinizde, osuruğunuzun yan komşunuza ulaşması şaşırılacak bir şey değildir.
3. Günde ortalama 14 osuruk!
Bir insan günde ortalama yarım litre osurur ve her ne kadar kabul etmeseler de erkeklerle aynı sıklıkta osuran kadınlar da bu ortalamanın içindedir. Hatta, aynı besinleri tüketen kadın ve erkeklerin üstünde yapılan bir çalışma, kadınların erkeklerden daha yoğun ve güçlü osuruğa sahip olmaya yatkınlıklarını kanıtlamıştır.
Buna şaşırmasak da, garip bir gerçek var ki; o da bir insanın çok uzun bir süre durmadan osurarak bir atom bombasıyla aynı miktarda enerji üretebileceğidir.
4. Önce sesi, sonra kokusu.
Osuruk farklı hızlarla yayılabilir ama onu kaçırdığınız ilk 10-15 saniye kokusunu alamazsınız. Çünkü bu koku, burnunuzun direğini sızlatmak için biraz zamana ihtiyaç duyar.
5. Osuruğu tutmak sağlığa zararlıdır.
Doktorlar, osuruk tutmanın sağlığa zararlı olup olmadığı konusunda henüz anlaşmaya varmış değiller. Bazı uzmanlara göre, osurmak sindirim sisteminin doğal bir parçasıdır ve bu nedenle onu engellemek zararlı değildir. Diğerleri için ise, osuruğu engellemek en iyi ihtimalle, gaz zehirlenmelerine, şişkinliklere ve rahatsız edici bazı semptomlara sebep olabilir. En kötü ihtimalle, osuruğu baskılayıp önlemek hemoroid ve bağırsak şişkinlikleri ile sonuçlanabilir.
6. Osurmak bazı kültürlerde büyütülecek bir şey değil.
Çoğu kültürün nezaket kurallarına göre osuruk mutlaka önlenmeli fakat bazı kültürlerde de insanlar toplum içinde osurmaktan çekinmez ve hatta bunun tadını çıkarırlar.
Örneğin, Güney Amerika'da, Yanonami adındaki bir Kızılderili Kabilesi'nin üyeleri selamlaşmak için osuruyor. Öte yandan Çin'de isteyen profesyonel bir osuruk gurmesi olabiliyor.
Zamanında 4. Roma İmparatoru Claudius ise, osuruğu tutmanın sağlığa zararlı olabileceğinden korktuğu için, resmi yemeklerde gaz çıkartmayı onaylayan bir yasa çıkarmış.
7. Osuruk kolayca alev alabilir.
Daha önce de bahsettiğimiz gibi osurukta bulunan metan ve hidrojen bu gazı oldukça yanıcı hale getirir. Bu yüzden bazı insanlar gaz çıkarttıklarında çakmak yardımıyla yarattıkları, büyük alevlerle tehlikeli bir eğlence yaşarlar.
Nadiren, yanıcı gazların bağırsaklarda birikmesi bağırsak ameliyatlarında patlamalara sebep olmuştur.
8. En çok osuran hayvan: Karınca
Küçücük karıncaların küresel ısınma gibi koskoca bir problemden sorumlu olması inanılır gibi değil. Aslına bakılırsa mesele boyutta değil karıncaların ne kadar gaz çıkarttığında. Bu karıncalar, diğer tüm hayvanlardan daha fazla osurup, çevreye metan gazı yayar.
Çevre Koruma Örgütü'ne göre; karıncalar sindirim sistemlerinin bir parçası olan, metan gazı yayılımının doğal kaynakları arasında ikinci sıradadır.
9. İçinize atarsanız kokusu siz uyurken çıkar.
Tüm gün kendinizi sıkıp, gazı içinizde hapsetseniz de, rahatlayıp, gevşediğiniz ve huzura kavuştuğunuz anda sizden kurtulur. Uykudan daha çok huzur veren bir şey var mı?
10. İnsanlar öldükten sonra bile osurur.
Öldükten sonra bile osurmaktan kaçamazsınız. Yaşamsal faaliyetler dursa da, içeride hapsolan gaz ilk 3 saat çıkmaya devam eder. Bunun sebebi ölüm katılığına kavuşmadan önce, vücuttaki kasların genişleyip küçülerek kasılmasıdır.