onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Ocak 2021 Kısa Çalışma Ödeneği Ne Zaman Yatacak? Kısa Çalışma Ödeneği Ne Kadar?

Ocak 2021 Kısa Çalışma Ödeneği Ne Zaman Yatacak? Kısa Çalışma Ödeneği Ne Kadar?

Sunay Korkmaz
01.02.2021 - 14:11

Koronavirüs pandemisinin etkilerini ekonomik anlamda azaltmak için uygulanan Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ), ödemeleri geçtiğimiz aylarda olduğu gibi, ay başında çalışanların banka hesaplarına yatırılacak. Peki, Ocak ayı Kısa Çalışma Ödeneği Ne Zaman Yatacak? Kısa Çalışma Ödeneği Ne Kadar? İşte merak edilen tüm detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Kısa Çalışma Ödeneği Ne Zaman Yatacak?

Kısa Çalışma Ödeneği Ne Zaman Yatacak?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, ocak ayı işsizlik ve kısa çalışma ödeneğinin 5 Şubat'ta hesaplara yatırılacağını açıkladı. Selçuk, yazılı açıklamasında ayrıca, IBAN bilgileri bulunmayan yurttaşlara da PTT üzerinden ödeme yapılacağını kaydetti.

Kısa Çalışma Ödeneği Ne Kadar?

Kısa Çalışma Ödeneği Ne Kadar?

Kısa çalışma ödeneği ile ilgili olarak İŞKUR'un internet sitesinde yer alan açıklama şu şekilde:

Günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son on iki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının % 60’ıdır. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının % 150’sini geçemez.

Kısa çalışma ödeneği, işyerinde uygulanan haftalık çalışma süresini tamamlayacak şekilde çalışılmayan süreler için, işçinin kendisine ve aylık olarak her ayın beşinde ödenir. Ödemeler ilgililerin IBAN hesaplarına aktarılmakta, IBAN bilgisi bulunmayan vatandaşların ödemeleri de PTT Bank aracılığı ile yapılmaktadır. Ödeme tarihini öne çekmeye Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı yetkilidir.

Kısa çalışmanın günlük, haftalık veya aylık çalışma süresi içerisinde yapılacağı zaman aralığı işyerinin gelenekleri ve işin niteliği dikkate alınarak işverence belirlenir.

Kısa çalışma yapılan süreler için, kısa çalışmaya tabi tutulan işçiler adına SGK Aylık Prim ve Hizmet Belgesi/Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ile eksik gün gerekçesi “18-Kısa Çalışma Ödeneği” veya “27-Kısa Çalışma Ödeneği ve Diğer Nedenler” olarak bildirilir.

Kısa çalışma ödeneğinin süresi üç ayı aşmamak kaydıyla kısa çalışma süresi kadardır.

Zorlayıcı sebeplerle işyerinde kısa çalışma yapılması halinde, ödemeler 4857 sayılı Kanunun 24 üncü maddesinin (III) numaralı bendinde ve 40 ıncı maddesinde öngörülen bir haftalık süreden sonra başlar. Bu bir haftalık süre içerisinde ücret ve prim yükümlülükleri işverene aittir.

Kısa çalışma yapan işçinin çalışılmayan hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günlerine ilişkin ücret ve kısa çalışma ödeneği miktarı, kısa çalışma yapılan süreyle orantılı olarak işveren ve Kurum tarafından ödenir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın