Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Stoltenberg: 'Erdoğan, İsveç'in Üyeliğinin Onaylanması Konusunda Kararını Verdi'
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç'in NATO üyeliği için Erdoğan'ın konuyu meclise götüreceğini söyledi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç'in NATO üyeliğiyle ilgili açıklamalarda bulundu.
Konuşmasın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'In İsveç'in NATO üyeliğiyle ilgili kararını verdiğini söyleyen Stoltenberg, 'Erdoğan, İsveç'in onaylanması için kararı Meclis'e götürecek' dedi.
Stoltenberg'in açıklamalarının tamamı şu şekilde:
- 'Sayın Erdoğan, İsveç'in üyeliğinin onaylanması konusunda kararını verdi. İlk kez Terörle Mücadeleden Sorumlu Özel Koordinatör atayacağız. Türkiye, İsveç'in NATO sürecini ilerletmeyi kabul etti. İsveç'in üyelik teklifinin tamamlanması tarihi bir adımdır. Sayın Cumhurbaşkanı en kısa zamanda bunu olacağının taahhüdünü verdi. Terörizme karşı nasıl birlikte çalışılacağı konusunda uzlaşıldı. Bu hem Türkiye, hem de tüm NATO ittifakı için önemli.
Terörle mücadeleden sorumlu özel koordinatör atayacağız'
İlk kez Terörle Mücadeleden Sorumlu Özel Koordinatör atayacağız. İsveç'in üyelik teklifinin tamamlanması tarihi bir adımdır. Sayın Cumhurbaşkanı en kısa zamanda bunu olacağının taahhüdünü verdi. Terörizme karşı nasıl birlikte çalışılacağı konusunda uzlaşıldı. Bu hem Türkiye, hem de tüm NATO ittifakı için önemli.
Türkiye'nin onay işlemi hakkında ayrıntıları ben veremem. Şunu kesin olarak söyleyebilirim ki Cumhurbaşkanı Erdoğan en yakın zamanda onay işlemini gerçekleştirecektir.
İsveç, Türkiye'nin Avrupa Birliğine üyeliği için destek verecek.
"İsveç, Türkiye'nin Avrupa Birliğine üyeliği için destek verecek"
- Türkiye'nin onay işlemi hakkında ayrıntıları ben veremem. Şunu kesin olarak söyleyebilirim ki Cumhurbaşkanı Erdoğan en yakın zamanda onay işlemini gerçekleştirecektir. İsveç, Avrupa Birliği üyesi olarak Türkiye'nin AB sürecini, vize serbestisini ve Gümrük Birliği'nin güncellenmesi çabalarını destekleyecek.'
İsveç Başbakanı Kristersson'dan açıklama
Öte yandan İsveç Başbakanı Ulf Kristersson da, zirvenin ardından birtakım açıklamalarda bulundu. Kristersson, 'Üçlü anlaşma ve yeni ikili güvenlik anlaşmasında belirtilenlerin dışında hiçbir taahhütte bulunmadık' dedi.
7 maddelik mutabakat metni yayınlandı
Üçlü zirvenin ardından NATO’dan yayınlanan 7 maddelik mutabakat metninde şu ifadeler yer aldı:
“10 Temmuz 2023 tarihinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoǧan, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Vilnius'ta düzenlenen NATO Zirvesi'nde bir araya geldi.
Son NATO Zirvesi'nden bu yana İsveç ve Türkiye, Türkiye'nin meşru güvenlik kaygılarını gidermek üzere yakın işbirliği içinde çalışmışlardır. Bu sürecin bir parçası olarak İsveç anayasasını değiştirdi, yasalarını değiştirdi, PKK'ya karşı terörle mücadele işbirliğini önemli ölçüde genişletti ve Türkiye'ye silah ihracatını yeniden başlattı; tüm bu adımlar 2022'de kabul edilen Üçlü Memorandum'da belirtilmişti.
İsveç ve Türkiye bugün hem 2022 Madrid NATO Zirvesi'nde kurulan Üçlü Daimi Ortak Mekanizma hem de her yıl bakanlar düzeyinde toplanacak ve gerektiğinde çalışma grupları oluşturacak yeni bir ikili Güvenlik Mutabakatı çerçevesinde işbirliklerini sürdürme konusunda mutabık kalmışlardır. Bu Güvenlik Mutabakatının ilk toplantısında İsveç, 4. madde de dâhil olmak üzere Üçlü Mutabakatın tüm unsurlarının tam olarak uygulanmasına yönelik olarak, terörizmin tüm şekil ve tezahürlerine karşı sürdürdüğü mücadelenin temeli olarak bir yol haritası sunacaktır. İsveç, YPG/PYD'ye ve Türkiye'de FETÖ olarak tanımlanan örgüte destek vermeyeceğini bir kez daha yineler.
Hem İsveç hem de Türkiye terörle mücadelede işbirliğinin İsveç'in NATO üyeliğinden sonra da devam edecek uzun vadeli bir çaba olduğu konusunda mutabık kalmışlardır. Genel Sekreter Stoltenberg ayrıca NATO'nun terörizmin tüm şekil ve tezahürlerini kategorik olarak kınadığını bir kez daha teyit etti. NATO, Genel Sekreter'in NATO'da ilk kez Terörle Mücadele Özel Koordinatörlüğü'nü kurması da dahil olmak üzere, bu alandaki çalışmalarını önemli ölçüde hızlandıracaktır.
Müttefikler arasında savunma ticareti ve yatırımına yönelik hiçbir kısıtlama, engel veya yaptırım olmaması gerektiği ilkesine bağlıyız. Bu tür engellerin ortadan kaldırılması için çalışacağız.
İsveç ve Türkiye ayrıca Türkiye-İsveç Ortak Ekonomik ve Ticaret Komitesi (JETCO) aracılığıyla ekonomik işbirliğini artırma konusunda da mutabık kalmışlardır. Hem Türkiye hem de İsveç, ikili ticaret ve yatırımları artırmak için fırsatları azami düzeye çıkarmaya çalışacaktır. İsveç, AB-Türkiye Gümrük Birliği'nin modernizasyonu ve vize serbestisi de dâhil olmak üzere Türkiye'nin AB'ye katılım sürecini yeniden canlandırma çabalarını aktif olarak destekleyecektir.
Bu temelde ve Avrupa-Atlantik bölgesinin caydırıcılığı ve savunmasına ilişkin zorunluluklar göz önüne alındığında, Türkiye, İsveç'in Katılım Protokolünü TBMM'ye iletecek ve onaylanmasını sağlamak üzere Meclis ile yakın işbirliği içinde çalışacaktır.”
Yorum Yazın
Yine üç gün geçmeden büyük büyük sözlerinden dönüp r yapmış, yaşa be Reis.
İşte ekonomik olarak bu kadar berbat olursan, birilerine bağlı olursan sokaklarında alenen teröristleri dolaştıran ülkeye onay vermek zorunda kalırsın. Bu or... Devamını Gör
Kurtlere nasil kopek dersin Kansiz dersin?
rahip gibi vermicem vermicem der sonra onay verir bu zaten gerizekalı olmayan herkesin görebileceği birşey.
Meclisten onylatip ben degil meclis onayladi diyecek Topal hirsiz