Görüş Bildir
Haberler
Sosyal medyada 'fişleme' başlıyor

Sosyal medyada 'fişleme' başlıyor

Mehmet Yılmaz
17.02.2014 - 12:06 Son Güncelleme: 17.02.2014 - 14:13

Sosyal medyada 'Fişleme' resmen başlıyor

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) önümüzdeki günlerde sosyal iletişim ağları ve telefon hatlarının takibi için bir izleme merkezi kurulması için harekete geçti.Sosyal İzleme Merkezi adını taşıyan birim, Twitter, Facebook,Gmail gibi sosyal paylaşım siteleri ve GSM operatörlerini takip altına alacak

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabul edilen ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayına sunulan internet yasası düzenlemesi ile ilgili endişeler devam ederken, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) bünyesinde kritik bir çalışma için düğmeye basıldı.

Zaman Gazetesi’nin haberine göre, TİB’e, önümüzdeki günlerde sosyal iletişim ağları ve telefon hatlarının takibi için bir izleme merkezi kurulması için talimat verildi. Sosyal İzleme Merkezi adını taşıyan birim, öncelikli olan sosyal paylaşım siteleri Twitter, Facebook, Gmail ve Yandex gibi iletişim araçlarını yakından takip altına alacak.

Başta hükümet olmak üzere liderler ve kamu kurumları aleyhine kampanya yürüten kişi ve grupları takip altına almanın hedeflendiği ileri sürülüyor. Elde edilen bilgiler de gerektiğinde kolluk birimleriyle paylaşılacak. Bununla birlikte aynı sistem üzerinden GSM operatörleri de takip altında tutulacak.

İddialara göre özellikle Emniyet Genel Müdürlüğü ve savcılıklardan bilgi sızmalarına karşı görevden alınan bürokratların telefonları ve ağ bağlantıları anbean takip edilecek. Hat üzerinden iletişim kurulan Line, Viber ve WhatsApp gibi iletişim araçlarından bilgi sızdırmalarına karşı önlem alınacak.

MİT’çi başkan emir verdi

TİB Başkanlığı’na MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın yardımcısı Ahmet Cemalettin Çelik’in atanmasının ardından kurumda bazı kritik çalışmalar için düğmeye basıldı. Çelik, öncelikli olarak göreve gelir gelmez stratejik noktalarda görev yapan daire başkanlarını ve şube müdürlerini görevden aldı. Yerlerine ise MİT’te ve Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı’nda görev yapan bürokratların atamasını yaptı. Çelik şimdi de sosyal medyayı yakın takibe almak için yeni bir birim kurulması talimatı verdi.

Edinilen bilgilere göre, bu birimde görev yapacak kişiler önceden belirlendi. Burada görevli ekiplere ayrıca yaklaşık iki hafta süresince özel eğitimler verildi. Yapılması gerekli konularla ilgili olarak ayrıntılı sunumlar yapıldı. Güvenlik kaynaklarından alınan bilgilere göre, Sosyal Medya İzleme adı verilen merkez aracılığıyla, internet kullanıcıları 24 saat gözetim altında tutulacak. Şahısların hangi siteye giriş yaptığından gün içerisinde kimlerle ne tür yazışmalar yaptıkları da kayıt altına alınacak. Çalışma kapsamında iki kişi arasında yapılan görüşmeler de özel bir sistemle araya girilerek elde edilecek. Şahıslar hakkında yapılan incelemeler sayesinde elde edilen veriler, arşive alınacak. Şüpheli bir durumun tespiti halinde ise veriler adli makamlarla paylaşılacak.

Çalışmayla ayrıca GSM operatörleri aracılığıyla kullanılan sosyal ağlar da takip altına alınacak. Özellikle emniyet ve savcıların bilgi sızdırmasına karşı da telefon kullanıcılarının Viber, WhatsApp ve Line gibi ağları da inceleme altında tutulacak. Bilgi ve belge sızdırdığı belirlenen şahısların bilgileri de anında Emniyet Genel Müdürlüğü, Milli İstihbarat Teşkilatı ve Adalet Bakanlığı ile paylaşılacak. Gerektiğinde bu şahıslar hakkında işlem başlatılacak.

Kaynak: http://ekonomiekibi.com/haber/detay/1...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0