Sivilce Probleminden Kaygı Bozukluğuna… Gün Boyunca Aralıksız Oturursanız Vücudunuzda Neler Olur?
Bazen hepimiz, yorucu bir haftanın ardından bulduğumuz ilk koltuğa oturup sonsuza kadar orada kalarak dinlenmeyi istemişizdir. Her ne kadar masum bir aktivite gibi gözükse de, hareketsiz bir yaşam tarzı çoğu ciddi bir çok sağlık sorununa neden olmakta. İnanın bize, bu yazımızı evde ya da sokakta yürüyerek okumak isteyecek birden fazla sebep bulacaksınız.
Hareketsiz bir yaşam tarzının sağlımıza, dolayısıyla vücudumuza olan olumsuz etkilerini derlediğimiz başlıkları içeriğimizde bulabilirsiniz.. 👇
1. Hormonal akne (sivilce) olasılığını arttırır.
2. Hali hazırda var olan cilt sorunlarınızı daha kötü hale getiriyorsunuz.
Sivilceler aslında derinizin sürekli sürtünme ve buna bağlı basınca karşı verdiği bir reaksiyondur.
3. Çok fazla oturmak selülitlere neden oluyor.
Günümüzde çoğu çalışan insan iş yerinde bilgisayar başında ve zamanın çoğunu saatlerce oturarak geçiriyor. Bu hareketsiz hayat tarzı da daha önce belirttiğimiz gibi bir çok sorunu beraberinde getiriyor.
Vücudumuzun topladığı ödem de onlardan bir tanesi.
Bilim insanlarına göre uzun süreli oturmak kan akışınızı azaltarak vücudunuzda selülit oluşumuna neden olacak bazı yan etkilere neden oluyor.
4. Kemikleriniz zamanla güçsüzleşiyor.
Kas kütleniz ve kemikleriniz siz üzerine çalışıp düzenli egzersizler yaptıkça güçlenecektir. Eğer hareketsiz bir yaşam tarzı sürdürüyor ve uzun süreli periyodlar halinde oturduğunuz yerde kala kalıyorsanız, kemiklerinizin daha da zayıflamasına ve yoğunluklarının o denli azalmasına neden oluyorsunuz.
5. Hareketsizlik varisli damarlara yol açıyor.
Yürürken, üst bacak bölgemizdeki kaslar esneyerek ve kasılarak alt bacak bölgesindeki ana damarlara baskı uygular. Yani attığımız her adım, damarlardan kalbe giden kanın dolaşımına yardımcı olan bir pompa etkisi görür.
Ancak uzun süreli oturmak bu etkiyi ortadan kaldırarak zayıf kan dolaşımına bu nedenle olur.
Bunun sonucunda da varisli damarlar ortaya çıkar. Genelde zararsız olsa da bu rahatsızlık derinizde göz zevkinizi bozan, çirkin bir görüntüye sebebiyet verebilir. Ayrıca nadiren de olsa varisler, kanın pıhtılaşması gibi çok daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
6. Omuz ve boyun bölgenizde sertleşmeler görülür.
Çok fazla oturmanızın bir başka yan etkisi de omuz ve boyun bölgelerinde görülen ve ağrılara sebep olan sertleşmedir. Eğer uzun süreler bilgisayar başında vakit geçiriyorsanız ve istemeden de olsa zamanla kamburlaşıyorsanız ne demek istediğimizi biliyorsunuz.
7. Şeker hastası olma ihtimaliniz artar.
Oturarak daha fazla vakit geçiren insanlarda şeker hastalığına yakalanma ihtimali yüzde 112 oranında artıyor. Sadece 5 günlük bir yatak istirahatinin yan etkileri üzerinde çalışan bir araştırmada bilim insanları, diyabete öncülük eden insülin direnci artışını gözler önüne sermiştir.
8. Kalp hastalıklarına yakalanma riskiniz artar.
Uzun süreli hareketsizliğin bir başka yan etkisi de kalp hastalıklarına yakalanma ihtimalinizi arttırmasıdır.
Uzmanlara göre normalden fazla oturmak kalp krizine yakalanma riskinizi ise yüzde 147 oranında arttırıyor.
Ayrıca yapılan bir araştırma, haftada 23 saatten fazla televizyon izleyen erkeklerin kalp hastalıklarına yakalanıp ölme ihtimalinin; haftada sadece 11 saat televizyon başında vakit geçiren erkeklere göre yüzde 64 daha fazla olduğunu ortaya koymuştur.
9. Kanser riskiniz artar.
Yakın zamanlarda yapılan bir çok araştırma göstermiştir ki; uzun süreli oturmak akciğer, rahim ve kolon kanseri gibi bir çok kanser türüne yakalanma riskinizi arttırıyor.
10. Depresyon ve kaygı bozukluğu riskiniz artar.
Beraberinde getirdiği fiziksel etkilerin yanı sıra, normalden daha fazla oturmanın bir başka yan etkisi de zihinsel problemlere sebebiyet vermesidir.
Çok oturan kişilerde depresyon ve kaygının görülme ihtimali normale oranla daha fazladır.
Yapılan araştırmalar da hareketsiz bir yaşam tarzının depresyon ve kaygı nöbetleri gibi bir çok zihinsel hastalığı tetiklediğini ortaya koymuştur. Saatlerce oturmak yerine yapacağınız düzenli egzersizler ile bu sorunu hafifletebilirsiniz.
Siz ne düşünüyorsunuz? Daha hareketli bir yaşam tarzı sürdürmenin olumlu etkileri konusunda siz de bizimle hemfikir misiniz? Yorumlarda buluşalım... 👇
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın