Görüş Bildir
Haberler
Şili Hükümeti Kabul Etti: ‘Neruda'yı Pinochet Rejimi Öldürmüş Olabilir’

Şili Hükümeti Kabul Etti: ‘Neruda'yı Pinochet Rejimi Öldürmüş Olabilir’

ATKN
06.11.2015 - 13:37

Şili devleti, Nobel Ödüllü şair Pablo Neruda'nın kanserden değil diktatör Augusto Pinochet'nin darbeyle iktidara gelmesinin ardından öldürülmüş olabileceğini kabul etti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İçişleri Bakanlığı, Şilili ünlü şair Neruda'nIn resmi belgelerde belirtildiği gibi prostat kanserinden ölmediği yönündeki haberler üzerine dün bir açıklama yaptı.

İçişleri Bakanlığı, İspanyol El Pais gazetesi tarafından yayınlanan Mart ayına ait bir bakanlık belgesinin doğru olduğunu kabul etti. Belgeye göre, 'Neruda'nın ölümünde, üçüncü bir tarafın sorumluluğu kuvvetle muhtemel' ifadesi yer alıyor.

Zehirlenme iddiası üzerine mezar açılmıştı

Zehirlenme iddiası üzerine mezar açılmıştı

Neruda'nın ailesi şairin 1973'te prostat kanserinden öldüğüne inanırken, Şili mahkemesi Neruda'nın Pinochet'nin ajanları tarafından zehirlendiğini düşünen asistanı Manuel Osorio'nun iddialarını kabul ederek, 2013 yılında mezarın açılmasına karar vermişti. Yapılan incelemelerde Pinochet’in zehirlendiğine dair bir bulguya rastlanamamıştı.

Prostat kanseri olduğu bilinen Neruda, askeri darbe sonrasında dostlarının işkence görmesi ve öldürülmesi nedeniyle zor günler geçirmişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sürgüne gidip Pinochet rejiminin insanlık suçlarını tüm dünyaya duyurmaya karar veren Neruda, gidiş tarihinden bir gün önce Santiago'da hastaneye kaldırıldı. Resmi açıklamaya göre, Neruda 23 Eylül 1973'te 69 yaşındayken doğal nedenler sonucu hayatını kaybetti.

Fakat Pinochet rejiminin Neruda'nın ölümünde rolü olduğu iddiaları ölümünden bu yana sıkça dile getiriliyor.

Sputnik Türkiye

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
19
5
1
1
1
0
0