Görüş Bildir
Haberler
Silahlanma Tehdidi Büyüyor: Şiddet Olaylarında Ateşli Silah Kullanımı Son Bir Yılda Yüzde 7 Arttı!

Silahlanma Tehdidi Büyüyor: Şiddet Olaylarında Ateşli Silah Kullanımı Son Bir Yılda Yüzde 7 Arttı!

Bireysel silahlanmaya karşı mücadele eden Umut Vakıf'nın raporu, şiddet olaylarında ateşli silahların kullanımının son bir yıl içinde yüzde 7 arttığını ortaya koydu. Öte yandan silah temin etmenin kolaylığı ve ruhsatsız silahlardaki artış karşımızda çok ciddi bir tehdit olarak duruyor. Son 10 yılda işlenen suçların yaklaşık yüzde 85'i ruhsatsız silahlarla işlenirken, uzmanlar bu konuda cezaların caydırıcı olmadığına vurgu yapıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Deutsche Welle Türkçe'den Burcu Karakaş'ın haberine göre, ruhsatsız silahlar, bireysel silahlanmada endişe yaratan konulardan biri. Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Daire Başkanlığı bireysel silahlanma verilerine göre yıl ve nüfus artışı dikkate alındığında Türkiye genelinde son 10 yılda ruhsatlı silah sayısında azalma kaydedildi. Daire Başkanlığı tarafından yayınlanan 2016 raporu, 2005 yılında 102 bin 796 adet silah ruhsatı düzenlenmişken bu sayının 2015 yılında 99 bin 421 olduğuna işaret ediyor. Aynı rapor, son 10 yılda işlenen suç istatistikleri ruhsatlı silahlarla işlenen suç sayısının 25 bin 547, ruhsatsız silahlarla işlenen suç sayısının ise 159 bin 123 olduğunu gösteriyor.

"Cezalar yeterli değil"

"Cezalar yeterli değil"

Avukat Baran Doğan'a göre Türkiye'de ruhsatsız silah bulundurma konusunda cezalar yeterli değil. Verilen cezaların ya ertelendiğini ya da para cezasına çevrildiğini dile getiren Doğan, cezaların caydırıcı olması için alt sınırın yüksek olması gerektiğini ancak cezalarda bu sınırın düşük olması nedeniyle kişilerin bir nevi cezasız kaldığı için ruhsatsız silah bulundurmayı tekrarlayabildiklerini ifade ediyor. Bireysel silahlanmayı durdurabilmek için cezaların ağırlaştırılması gerektiğini söyleyen Doğan, ruhsatsız silahların karaborsada elden ele dolaştığını belirterek 'Ruhsatsız silahlar çok kolay elde ediliyor. Caydırıcı ceza politikası lazım” diyor.

"Ruhsat için çok sıkı şartlar olmalı"

"Ruhsat için çok sıkı şartlar olmalı"

Avukat Doğan, ruhsat verilerek de bireysel silahlanmanın kontrol altına alınamayacağı görüşünde. 'Vatandaşa ruhsatlı da olsa silah verilmemesi temel ilke olmalı. Güvenliği bizzat devletin sağlaması gerekir. Ruhsatlı silah verilecekse de çok sıkı şartlar olmalı” diye konuşuyor. Can güvenliği konusunda özel durumu olan vatandaşlar konusunda bu durumun zorunluluğunu tespit edecek hukuksal prosedür olması gerektiğini ancak mevcut prosedürün yüzeysel ve şekli olduğunu savunarak 'Ciddi gerekçeler göstermeden başvuru yapınca silah satın alabiliyorsunuz. Bir kişi silah sahibi olunca etrafındaki kişiler de elde edebiliyor. Yani bir kişiye verdiğiniz ruhsat, yüzlerce kişinin ulaşabileceği bir araç haline gelebiliyor” diyor.

2017'nin ilk üç ayında yüzde 10 artış

2017'nin ilk üç ayında yüzde 10 artış

Bireysel silahlanmaya karşı 1993'ten bu yana mücadele yürüten Umut Vakfı'nın 2016 raporuna göre, şiddet olaylarında ateşli silahların kullanımı önceki yıla göre yüzde 7 artış gösterdi. Rapor, 2016 yılında meydana gelen olayların yüzde 78'inde ateşli silahların kullanıldığını ortaya koyuyor. 

Bireysel silahlanma konusunda medyaya yansıyan resmi verilere göre, 2017 yılının ilk üç ayında yüzde 10 artış gösterdi. Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, bireysel silahlanma konusunda Bilgi Edinme Kanunu kapsamında İçişleri Bakanlığı'na yönelttiği sorulara Mayıs ayında yanıt aldı. Bakanlık, 2016 sonu itibariyle ruhsatlı silah sayısının 308 bin 296'i sivil vatandaşa ait olmak üzere toplam 692 bin 921 olduğunu açıkladı. Ayrıca 2017 yılının yalnızca ilk üç ayında siviller tarafından kullanılan silah sayısında yüzde 10'luk bir artışla 338 bin 52 olduğu belirtildi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
34
17
8
4
3
3
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

Silahlanma devlet eliyle ve belirli eğitimler kurslar vb. Kademelerle yapılmalıdır! Doğru ve temiz silahlanma haktır! Dünyadaki bireysel silahlanma haritası;... Devamını Gör

Ama Lozan'dan sonra ilk iş silahlarımız toplandı.Bu noktada devletten kazık yedik ve 5 jenerasyon sonra bunu yeni nesile anlatmak çok zor.Lozan'dan sonra çoğ... Devamını Gör

Melis Ozdemir

En büyük silah olan beynin bulunduğu insan sayısının azlığından durum tehlikeli

Metin

Beyin sahipleri bile silahlanmayı düşünüyor artık, ufak bir olayda silah çekiyorlar. Hukuk yoluna gittiğin zaman ise 1750 Tl ceza veriyorlar, adam hem meskun... Devamını Gör

Darkwins

Pompalı tüfeğin tabanca mermisinden ucuza satıldığı "anama sövdü" diyerek ve takım elbise giyerek şartlı tahliyeye kadar imkanın bulunduğu, herkesin delikanl... Devamını Gör