Görüş Bildir
Haberler
'Sil Baştan' Filmi Gerçek mi Oluyor? Bilim İnsanları Beyinden Bazı Anıları Silmeyi Başardı!

'Sil Baştan' Filmi Gerçek mi Oluyor? Bilim İnsanları Beyinden Bazı Anıları Silmeyi Başardı!

Luna N.
26.10.2017 - 15:13

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (Sil Baştan) filmini izlemiş miydiniz? Mutsuz aşıkların üzücü hatıralarını sildirmesi, artık sadece bu popüler filme ait bir sahne olarak kalmayacak. 

Salyangoz nöronları üzerine yapılan bir çalışma, salyangozların hafızalarının belirli bölümlerinin silinebileceğini gösterdi. Araştırmacılar, insanlar üzerinde de aynı etkiyi yaratacak bir ilacın geliştirilebileceğini düşünüyorlar.

Kaynak: https://motherboard.vice.com/en_us/ar...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Current Biology'de yayımlanan çalışmada, Kolombiya ve McGill Üniversiteleri Aplysia adı verilen bir deniz salyangozunu kullandılar ve Aplysia'nın belirli türlerde uzun süreli sinaptik anılarını sildiler.

Araştırmacılar, ilişkisel ve ilişkisel olmayan belleğin gücünün, Protein Kinase M moleküllerinin iki farklı türü tarafından korunduğunu ve bu moleküllerden biri engellendiğinde hangi hatıranın bloke edileceğine karar verebileceklerini ortaya çıkardılar.

Uzun süreli bellek, bir nörondan diğerine mesaj iletilmesini sağlayan sinapslarda oluşan yapısal değişme ile ortaya çıkıyor.

'Sinapslar, hafızanın korunmasından sorumludur.' diyor Kolombiya Üniversitesi Tıp Merkezi Psikiyatri Departmanı'nın nörolojik bilim profesörü Samuel Schacher.

Nöral devreyle, özellikle hafızayı kodlayan hücrelerle çalışmak hiç de kolay değil. Bu yüzden biz bu çalışmada son birkaç haftanın farklı hafıza biçimlerine katkıda bulunan sinapslardaki sinaptik güçte uzun süreli değişiklikleri tersine çevirebildik.

Şu noktada, bloklanan hatıraların kalıcı olarak silinip silinmediğini bilmiyorlar.

Anksiyete, travma sonrası stres bozukluğu ya da travmatik sorunlarla boğuşan insanların bazı anılarını silmek onlara önemli ölçüde yardımcı olabilir. Ancak salyangozlar insan değil ve laboratuvar hayvanları üzerinde yapılan birçok çalışma insanlara iyi bir şekilde uyarlanamıyor.

Yine de araştırmacılar, önemli anılara zarar vermeden anksiyeteyi ve travma sonrası stres bozukluğunu tetikleyen hatıraları silmeye yarayacak bir ilaç geliştirmenin yolunu açtıklarını söylüyorlar.

Travmatik bir olayda, olay yaşandığında sergilenen sistematik faktörlerin anıları da dahil birçok hatıra iç içe geçer.

Örneğin gasp edildikten sonra posta kutusu gören birini ele alalım. Kişinin bu olaydan sonra posta kutusu görmesi, anksiyete duygusunu tetikleyici bir unsur olabilir. 

Bilim insanları, asıl olaydan bağımsız olan bu rastlantısal posta kutusu hatırasını silmenin oldukça faydalı olacağını düşünüyorlar.

Tüm iyi niyete rağmen filmlerden öğrendiğimiz bir şey varsa o da söz konusu ilaçlar olunca dikkatli olmak gerektiği.

Açıkça görüldüğü üzere bireylerin gerçek ihtiyalarını karşılamak için tasarlanan ilaçlar suistimal edilebiliyor. Morfin, bir anestetik ve ağrı kesici olarak tasarlanmıştı ancak şimdi kötü amaçlar için kullanılıyor. Burada hükümete ilaç düzenlemeleriyle ilgili büyük bir görev düşüyor.

Sırada, bilim insanları hangi ilacın anıları silebileceğine karar vermeden önce hafıza güçlendirici moleküller üzerine daha fazla araştırma yapmak var.

Sonrasında, Sil Baştan filminin gerçeğe dönüşmesinden sadece bir adım uzakta olacağız.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
136
86
36
15
12
11
11
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Gece Hayalcisi

ya yapmayın aq, korkuyorum, herşeyi bulun ama insanını varoluşunu benliğini değiştirmeyin, sikiyim sizin teknolojinizi, bu konuda yobaz, bağnaz herşey olurum... Devamını Gör

Dead nettle.

Baştan backup aldırcan hacı sonra sildircen hafızayı. Taşınabilirde saklıcan birgün lazım olur diye :D

The Devil Within

benim beyni bi komple resetlesek yaa

Kuzey

ülkemizdeki balık hafızalıların çokluğundan dolayı böyle bir uygulamaya bizim ülkede gerek yok neler unuttu bu ülkede insanlar