Görüş Bildir
Haberler
Sigarayı Bırakanlar Dikkat

Sigarayı Bırakanlar Dikkat

İzmir Gündem
23.05.2014 - 18:35 Son Güncelleme: 23.05.2014 - 19:19

Sigarayı Bırakanlar Dikkat

Uzman Diyetisyen Hatice Baygut, sigara bırakanların ortalama 2 ile 5 kilo aldığını,  sonra ilk 6 ay çok dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Baygut, yaptığı açıklamada, sigarayı bırakanların kilo almaktan korkmamaları gerektiğini belirterek, 'Araştırmalar sigarayı bırakanların ortalama 2 ile 5 kilo arasında kilo aldığını ve günlük içilen sigara miktarına bağlı olarak alınan kilonun da farklılık gösterdiğini belirtmektedir. Günlük 2 paket sigara içen bireyler, günlük 1 paket sigara içen bireylerden daha fazla kilo almakta ve kilo alımı özellikle sigarayı bırakmayı takip eden ilk 6 aylık süreçte olmaktadır' dedi.

Baygut sigarayı bırakmanın ardından kilo alımının temel nedenlerini ise şöyle anlattı:

'Ağırlık artışlarında temel faktör alınan enerji ile harcanan enerji arasındaki dengesizliktir. Günlük olarak alınması gereken enerji yaşa, cinsiyete, vücut ağırlığına, metabolizmaya ve yapılan egzersiz miktarına göre farklılık göstermekte; ancak temelde harcanan enerji alınan enerjiden fazla olduğu durumlarda kiloda artışlar meydana gelmektedir. 1 kilo kaybetmek veya kazanmak için gerekli enerji 7 bin kaloridir ve vücudumuza aldığımız her ekstra 7 bin kalori kilomuzda 1 kilogram artışa neden olurken, harcadığımız her 7 bin kalori de 1 kilogram azalma sağlar. Bu durumda alınan ve harcanan enerji arasındaki dengeyi sağlamak ağırlık kontrolüne yardımcı olacaktır. Metabolizmamız kalp, beyin ve karaciğer gibi önemli organların normal çalışabilmesi için enerjiye gereksinim duyar ve günlük olarak alınan enerjinin yüzde 70' i bu fonksiyonlar için kullanılır. Sigaranın etken maddesi nikotin metabolik hızı artırmakta ve harcanan kalori miktarını artırmaktadır; ancak bu yöntem kalori harcamak için seçilecek son derece sağlıksız bir yöntemdir. Sigara içtikten sonra metabolizma hızlanır, içilen her sigara kalbin dakikada 10-20 kez daha fazla vuruş yapmasına neden olur. Sigara içenlerde kalp hastalıklarının yüksek olmasının bir nedeni de aslında budur.

Kaynak: http://saglik.izmirgundem.com/haber/s...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın