Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Sezon Başladı! Peki İkinci El Araba Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler Neler?
İkinci el araba almak oldukça zahmetli bir süreç. İstenilen özelliklere sahip ve keseye uygun bir araba bulmak uzun bir süreç gerektiriyor. Fakat tam 'İşte buldum!' dediğiniz anda aslında büyük bir hata yapıyor olabilirsiniz. İkinci el aracınızı seçerken ve alırken dikkat etmeniz gereken pek çok şey var. Sizlere ikinci el araç seçiminde yararlı olacak ve işinizi kolaylaştıracak bilgileri derledik. İşte ikinci el araba alırken dikkat edilmesi gerekenler;
1. Almayı düşündüğünüz aracın piyasasını iyice araştırın, kilometresine, segmentine ve donanımına göre tüm ilanları değerlendirin. İnternet fiyatlarının yanı sıra civardaki otomobil pazarlarını da inceleyin.
2. İnternet üzerinden bulduğunuz bir aracın fotoğraflarına aldanmayın, aracı görmeye mutlaka öğle saatlerinde gidin ve havanın yağışsız olmasına dikkat edin.
3. Güven önemli bir etken, hiç tanımadığınız ve güvenilir olmayan kişilerden ve galerilerden araç almaktansa güvenilir, bilinen galerileri tercih etmek daha doğru.
4. Ruhsattaki şase numarası ile motor şase numarasının aynı olup olmadığını kontrol edin. Ruhsatı dikkatli inceleyin.
Aracın modeli, trafiğe çıkış tarihi gibi bilgilere dikkat edin. Aynı zamanda sicilini sorgulatmayı ihmal etmeyin, ticari kullanım, kiralama ve taksi olarak kullanılmış araçlardan uzak durun.
5. "Kazasız" ibaresine, aracın Tramer kaydında belirtilse dahil itibar etmeyin. Araca mutlaka güvenilir bir yerde ekspertiz yaptırın.
Tramer kaydı sadece hasar kasko ya da trafik sigortası tarafından karşılanmışsa ulaşılabilir. Aracın kayda geçmeden yaptırılmış kazası da olabilir. Ayrıca benzer bir şekilde, aracın hasar kaydı şişirilmiş, daha ucuz yan sanayi parçalar ile yaptırılmış ancak hasar kaydına yüksek bir bedel yansıtılmış olabilir. Bu yüzden bir usta götürmenin faydası büyük.
6. Aracı almadan önce detaylıca kontrol edin, önce dışında bir sıkıntı olup olmadığını inceleyin, kaportada, kapılarda çizik, boya ve eğrilik olup olmadığını inceleyin.
7. Eğer bir usta değilseniz aracın motorunu en iyi sürerken test edebilirsiniz. Aracı çalıştırın ve hem dururken hem sürüş esnasında gelen sesleri dinleyin, ne kadar titrediğine dikkat edin.
Gelen kötü sesler ve aşırı bir titreme durumu, aracın motorunda problemler olabileceğini gösterir. Bunların yanında araçta 1 dakika boyuca yarım gaz verin, egzozdan duman gelmesi çeşitli problemlere işaret eder.
8. Aracı denerken müsait bir yerde direksiyonu bırakıp, aracın sağa ya da sola çekmediğini kontrol edin.
9. Aldığınız aracın yedek anahtarı mevcut değilse yetkili servise gidip yedek anahtar kodunu iptal ettirmelisiniz.
10. Son olarak en önemlisi: dolandırıcılara dikkat edin!
Yüksek meblağlarda kapora ödemekten kaçının.
Satış esnasında satış gerçekleştiği sırada geçici ruhsat çıkmadan EFT yapmayın, çünkü ilk attığınız imza sadece satış sözleşmesi. Geçici ruhsata atacağınız imza satışı gerçekleştirecektir.
Aracı alacağınız süreçte gözünüzden kaybetmeyin. Bazı dolandırıcılar kaşla göz arasında size tanıttığı orjinal aracı aynı plakaya sahip kazalı başka bir araç ile değiştirebilir.
Yorum Yazın
Araba yatırım aracı olur mu oldu.